navigacija Naslovnica Premium

ZBOG NEZAKONITE UPOTREBE SREDSTAVA PRINUDE

23.2.2018 19:40

Stojanović naložio postupak protiv načelnika OB Cetinje

"Načelnik Vučinić je prišao vozilu i u toku prilaska nije primjetio ruke M.I. Načelnik je vozilu, u kojem se nalazio M.I, prišao zajedno sa policijskim službenicima R.P. i S.Č. Načelnik OB Cetinje je izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja. Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu..."

Stojanović naložio postupak protiv načelnika OB Cetinje Miloš Vučinić
Vijesti online
Foto: Slavica Kosić Autor: Vijesti online

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović naložio je načelniku CB Podgorica Jovici Rečeviću hitno utvrđivanje odgovornosti načelnika OB Cetinje Miloša Vučinića zbog, kako je saopšteno iz Uprave policije, nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

"Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović je, nakon upoznavanja sa činjeničnim stanjem, naložio načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Jovici Rečeviću da, u skladu sa čl. 59 st. 4 Zakona o unutrašnjim poslovima, odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Miloša Vučiniča zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude. Načelnik Vučinić je sredstva prinude primijenio 20.02.2018. godine prema M.I. (31) iz Cetinja, koji obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. Prema M.I. su od strane načelnika OB Cetinje primijenjena sredstva prinude jer je dvije noći zaredom pratio policiju i ometao lišenje slobode S.L, osumnjičenog za teško ubistvo u pokušaju u Cetinju izvršeno na štetu N.K. i S.V.", saopšteno je iz Uprave policije

Dodaje se da se Rečević 22. februara Stojanovića obavijestio usmeno, a potom danas pismeno aktom koji je zaveden u djelovodniku Uprave policije o tome da je Vučinić 20. februara oko 6 časova u Cetinju upotrijebio sredstva prinude – fizičku snagu prema M.I. iz Cetinja.

"O čemu je sačinio i dostavio nadređenom starješini, načelniku CB Podgorica, izvještaj o upotrebi sredstava prinude. Nakon uvida u dostavljene spise predmeta, načelnik CB Podgorica je, u skladu sa zakonom, sačinio mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i izvještaj o okolnostima upotrebe sredstava prinude i tom prilikom konstatovao da su sredstva prinude u konkretnom slučaju upotrijebljena suprotno odredbama čl. 24 st. 2,3 i 5, čl. 26, čl. 53, čl. 57 st. 2,3,4 i 5 i čl. 59 st. 1 Zakona o unutrašnjim poslovima. Shodno tome, direktor Uprave policije je načelniku CB Podgorica naložio navedeno odnosno da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika OB Cetinje, zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude".

Iz Uprave policije navode da su službenici cetinjske policije 20. februara oko 6 časova, vršili službenu radnju lišenje slobode S.L. koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju počinjeno na štetu N.K. (24) i S.V. (22), a koje je izvršeno 23.12.2017. godine u Cetinju, aktiviranjem eksplozivne naprave pod vozilo u kojem su se nalazila ova dva lica.

"Tom prilikom, policijski službenici su ispred kuće bezbjednosno interesantnog lica M.Đ. u ulici Baja Pivljanina, u Cetinju, u putničkom motornom vozilu marke "Fiat Panda" cetinjskih registarskih oznaka primjetili M.I. (31) iz Cetinja. Prilikom vršenja službene radnje lišenja slobode S.L. izvršena je radnja pregleda lica i vozila, kojom prilikom su upotrijebljena sredstva prinude – fizička snaga od strane policijskog službenika odnosno načelnika OB Cetinje Miloša Vučinić prema M.I. Naime, navedenog dana oko 6 časova u ulici Baja Pivljanina u Cetinju, primijećen je M.I, koji se tom prilikom nalazio u vozilu. Ovo lice inače obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. M.I. je, dvije noći zaredom, 20.02. i prethodne večeri, pratio službenike OB Cetinje koji su učestvovali u pripremi i realizaciji aktivnosti lišenja slobode S.L. zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju. S obzirom da službenici nijesu mogli obavljati službenu radnju, morali su se udaljiti i sprovoditi na drugi način operativno pokrivanje. M.I. je svojim radnjama ometao policijske službenike u vršenju službene radnje, kao i obezbjeđivao vozilo S.L, koje je bilo parkirano ispred kuće koju koristi M.Đ. Kuća koju koristi S.L. se nalazi u blizini kuće M.Đ."

Dodaju da s obzirom na pripreme i aktivnosti koje su se pripremale za lišenje slobode S.L, u cilju sprečavanja bjekstva i pravovremenog reagovanja načelnik OB Cetinje Miloš Vučinić je bio uključen u realizaciju akcije.

"Načelnik Vučinić je naime, prišao vozilu i u toku prilaska nije primjetio ruke M.I. Načelnik je vozilu, u kojem se nalazio M.I, prišao zajedno sa policijskim službenicima R.P. i S.Č. Načelnik OB Cetinje je izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja. Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu u cilju sprječavanja pružanja otpora i ometanja sprovođenja službene radnje. Takođe je obezbijeđen i nesmetan prolaz službenicima OB Cetinje i PJP u cilju lišenja slobode S.L. Nakon toga, policijski službenici su prešli na lokaciju gdje je lišen slobode S.L, dok je M.I. je saopšteno da pristupi u prostorije OB Cetinje radi preduzimanja daljih mjera i radnji. On se o ovo naređenje oglušio, nakon čega je kasnije doveden u prostorije OB Cetinje od strane patrole, jer po njegovoj izjavi nije imao prevoz. U prostorijama OB Cetinje je od M.I. uzeta izjava. Prilikom upotrebe sredstava prinude M.I. nije zadobio povrede. O navedenom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji je naložio da se prema M.I. sprovedu dodatne mjere i radnje o čemu će biti upoznat i izjasniti se o kvalifikaciji djela", saopšteno je iz Uprave policije.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (9 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 38

 • Seven 9 mjeseci
  Ima li ko da mi prevede ovaj tekst,nista mi nije jasno..
  ( 3 )
  • 29
  • 0
  ДушанСилни 23.2.2018 21:51
  Koliko sam shvati ovaj Jovica je špijao Vučinića usmeno Stojanoviću😂pa je Stojanović tražio da to pismeno zavede da mu je špijao😂
  • 10
  • 0
  oraopao 23.2.2018 22:10
  hahaha! isto sam to pomislila kada dam citala.hahaha prevod molim!
  • 6
  • 0
  SuperHik 24.2.2018 03:08
  e šta je ovo?prije bih razumio da je na arapskom.
  • 0
  • 0
 • sve ce to narod pozlatiti 9 mjeseci
  Sto je ovo ljudi moji,bezbjedonosno interesantno lice prati policiju,ometa rad policije i hapsenje lica koje je pocinilo kd i nepostupa po naredjenu nacelnika a nacelnik prekrsio zakon.Je li ovo realno? Mora ovo sve u p.m.otici.
  • 17
  • 0
 • ДушанСилни 9 mjeseci
  Koliko sam shvati ovaj Jovica je špijao Vučinića usmeno Stojanoviću😂pa je Stojanović tražio da to pismeno zavede da mu je špijao😂
  • 10
  • 0