navigacija Naslovnica Premium

U EVROPSKOJ UNIJI POJEFTINILA

30.6.2018 08:35

Struja u Crnoj Gori u odnosu na standard skuplja nego u Luksemburgu

Crnogorski građani, u odnosu na standard, plaćaju struju znatno skuplje nego na primjer stanovnici Norveške, Islanda, Francuske, Holandije i Švedske, čiji je standard značajno veći nego crnogorski

Struja u Crnoj Gori u odnosu na standard skuplja nego u Luksemburgu Struja u EU pojeftinila: Dalekovod (ilustracija
Foto: Shutterstock Autori: Biljana Matijašević, Goran Kapor

Struja za domaćinstva u Crnoj Gori najskuplja je među državama Zapadnog Balkana, ali je duplo jeftinija od evropskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata za drugu polovinu godine. Međutim, ako se uzme u obzir kupovna moć stanovništva, crnogorski građani plaćaju struju znatno skuplje nego na primjer stanovnici Norveške, Islanda, Luksemburga, Francuske, Holandije i Švedske, čiji je standard značajno veći nego crnogorski.

Eurostat je uporedio cijene struje za domaćinstva (sa taksama i porezima) u eurima za 100 kilovat sati u drugoj polovini godine u 28 članica EU, Islandu, Norveškoj i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Cijene struje su izražene i prema standardu kupovne moći.

Tako 100 kWh u Crnoj Gori košta oko deset eura sa PDV-om ili 20,5 PPS (jedinica za standard kupovne moći). Standard kupovne moći je jedinica vještačke valute koja eliminiše razlike između nivoa cijena između zemalja. Tako jedan PPS kupuje isti obim robe i usluga u svim zemljama. Ova jedinica, prema objašnjenju sa sajta Monstata, omogućava smisleno poređenje obima ekonomskih pokazatelja u svim zemljama.

Cijena struje u EU iznosi prosječno 20,5 eura za 100 kWh i isto toliko u PPS.

U Makedoniji 100 kWh košta 8,1 euro (18,8 PPS), Albaniji 8,6 eura (18,9 PPS), Srbiji sedam eura (14,7 PPS), a Kosovu 6,5 eura (nema podatka za PPS). Eurostat nije naveo podatke za Bosnu i Hercegovinu, gdje se cijene struje razlikuju po entitetima, ali i po periodima potrošnje (zimska i ljetnja tarifa, dnevna i noćna). Prema podacima sa sajtova energetskih kompanija u BiH, može se zaključiti da je prosječna cijena u Federaciji 7,7 eura, a u Republici Srpskoj sedam eura za 100 kWh.

U Bugarskoj, članici EU, struja je malo jeftinija nego u Crnoj Gori, pa 100 kWh košta u prosjeku 9,8 eura ili 20,6 PPS.

Struja u Norveškoj košta 16,1 euro za 100 kWh ili 11,1 PPS, na Islandu 15,2 eura (9,6 PPS), Luksemburgu (čiji je BDP po stanovniku dva i po puta iznad prosjeka EU28), 16,2 eura ili 13,4 PPS, Francuskoj 17,6 eura (16 PPS), Holandiji 15,6 eura (14 PPS) i Švedskoj 19,9 eura ili 15,6 PPS.

U Hrvatskoj 100 kWh košta 12,4 eura ili 19,3 PPS, a u Sloveniji 16,1 euro ili 19,9 PPS.

Struja je najskuplja u Danskoj i Njemačkoj, gdje 100 kWH košta 30,1 odnosno 30,5 eura. Međutim, u odnosu na standard struja je jeftinija - 22,4 PPS u Danskoj i 28,8 PPS u Njemačkoj.
Prema podacima Eurostata, u drugoj polovini ove godine, u odnosu na isti period prošle, struja u EU jeftinija je 0,2 odsto.

U Crnoj Gori je struja za domaćinstva i male kupce od 1. januara skuplja 2,7 odsto. Iz Regulatorne agencije za energetiku su krajem prošle godine kazali da je električna energija za snabdijevanje dvotarifnog domaćinstva za 2018. godinu košta 8,2 centa za kWh, bez PDV-a i naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora manja od uporednih cijena za period od avgusta 2013. godine do januara 2017. koje su se kretale između 8,32 centi/kWh i 8,4 centa. Međutim, zbog veće stope PDV-a i podsticaja za obnovljive izvore energije cijena struje u zbirnom rezultatu prelazi deset centi (10,4 centa).

Cijene struja su, prema podacima Eurostata, pale u Danskoj 2,4 odsto, Grčkoj šest odsto, Španiji 4,7 odsto, Hrvatskoj 7,5 odsto, Italji 11,1 odsto, Luksembugu 4,7 odsto, Holandiji 2,3 odsto, Austriji 1,6 odsto, Sloveniji jedan odsto, Makedoniji dva odsto...

Cijena energije u EU zavisi od odnosa ponude i potražnje, geopolitičke situacije, nacionalne kombinacije izvora energije, diversifikacije uvoza, troškova mreže i zaštite okoline, vremenskih uslova i poreza. Na formiranje cijena električne energije i u Crnoj Gori, shodno regulativi, utiču kretanja na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX).

Udio poreza u cijeni struje u EU 40 odsto

Udio taksi i poreza u prosječnoj cijeni struje u EU iznosi 40 odsto, a u Crnoj Gori 21 odsto. Taj udio u Makedoniji iznosi 15 odsto, Albaniji 17 odsto, Srbiji 23 odsto, a na Kosovu deset odsto. U Hrvatskoj udio poreza i taksi je 18 odsto, a u Sloveniji 31 odsto. Najveći udio taksi i poreza u cijeni struje je u Danskoj 69 odsto, a najniži na Malti, pet odsto, pokazuju podaci Eurostata.

U Srbiji manja plata, ali se za nju može kupiti više struje

Za prosječnu platu u Crnoj Gori od 510 eura može se u Crnoj Gori kupiti 4.900 kilovat časova električne energije. U Luksemburgu se za njihovu prosječnu neto platu od 3.159 eura može kupiti 19.500 kilovat časova. Prosječna plata u Luksemburgu veća je za 520 odsto u odnosu na crnogorsku, dok je kilovat skuplji samo 60 odsto.

Kilovat u Danskoj skuplji je 190 odsto nego u Crnoj Gori, ali je i plata veća 540 odsto, pa prosječan Danac za nju može kupiti 10.800 kilovat časova.

Hrvatska gdje je cijena kilovata 12,4 centa za prosječnu platu može se kupiti 6,5 hiljada kilovata ili 32 odsto više nego u Crnoj Gori.

U Srbiji je zvanična prosječna plata 414 eura, ali i pored značajno manjeg iznosa zarade prosječan radnik iz ove države za tu zaradu može kupiti značajno više struje 5.920 kilovata, jer on kod njih košta sedam centi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 39

 • dux123 4 mjeseca i 2 nedjelje
  Ово мора да је нека грешка.Код нас се врхунски живи имамо најбољи стандард у Европи.
  • 14
  • 0
 • radoljublje 4 mjeseca i 2 nedjelje
  Elektroprivreda je država u državi.Održavaju mrežu,kad padnu dalekovodi ili stubovi,a znaju da naplate sve gubitke od građaana,Tako je kad imaju monopol.Trpite građani nema vam druge.
  ( 4 )
  • 12
  • 0
  apsolutista 30.6.2018 09:13
  Isto kao što se masu naroda zadnjih 25 godina ponašalo prema epcg fukarski i ćerao radnike eocg sa posjeda i tako su izbjegavali očitavanje, naplatu ili eventualno isključenje, da bi zastario dug, i mislili su da će tako dovijeka.
  • 4
  • 2
  Kakadu90 30.6.2018 09:19
  I ti sad branis EP pa druze, stub mi je u dvoriste 8 godina stojap zavezan za Jabuku, da bi na kraju dosli i rekli 250 eura da stave drugi, sta mene briga za ostale ja placam redovno.!!!!
  • 1
  • 0
  apsolutista 30.6.2018 09:31
  Ne branim ja epcg, samo kažem da nam je narod smeće i da je zaslužio da ih sad epcg umetri.
  • 3
  • 1
  radoljublje 30.6.2018 15:18
  E moj apsulutista.Ja sam Samodoprinos od plate davao za izgradnju HE Mratinje i ka dsam dobio obveznice za povraćaj,nijesam mogao kupiti za njih ni kutiju sigareta.Ko me pokrao.Elektroprivreda i divno se zahvalila građanima.A raspitaj se kolike su im plate,najače u CG a što rade,skoro ništa.UŽIVAJU i njih da narod cijeni.E nijesu za poštovanje naprotiv,oni satanizuju svoje potrošače.A KOIKO SU OPLJAČKALI OD NARODA NA NOS IM ISKAKALO /Ima Boga/.
  • 2
  • 0
 • brkobl 4 mjeseca i 2 nedjelje
  E ovo su pravi tekstovi i istrazivacko novinarstvo.Sad molim Vijesti da napisu tekst o onome sto se radi u JP Komunalne djelatnosti Bar.Ta firma angazuje advokata Duska Cirkovica iz Kotora da utjeruje dug gradjanima Bara,koji naplacuje tuzbu u iznosu od 100eura i novac dijeli sa direktoricom firme.A ista firma ima svoje zaposlene pravnike.
  • 7
  • 0