navigacija Naslovnica Premium

PETOČASOVNA RASPRAVA

11.10.2018 17:39

Sud odbio zahtjev Miličkovića: Sekulić, Backović, Mijović i Joksimović neće biti saslušani

Vasilije Miličković je izjavio da su sudije Vijeća suda, koje su poništile prethodno dvije privremene mjere sudije Nataše Bošković (izuzeta ljetos iz ovog spora), ovu parnicu “učinjeli invalidnom”, te da “zamisao organizovane kriminalne grupe na čelu sa braćom Đukanović, ulazi u završnu fazu…“ Poslije petočasovne rasprave, sutkinja je glavnu raspravu odgodila za 22.novembar, na zahtjev punomoćnika EPCG koji žele da se dodatno izjasne na sve današnje navode tužioca

Sud odbio zahtjev Miličkovića: Sekulić, Backović, Mijović i Joksimović neće biti saslušani Miličković
Milorad Milošević
Foto: Savo Prelević Autor: Milorad Milošević

Privredni sud odbio je danas zahtjev vlasnika firme "M&V Company" Vasilija Miličkovića u sporu protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da se saslušaju ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kao i manjinski akcionari Nataša Backović, Dejan Mijović i Momo Joksimović, imajući u vidu da je pored dokaza u tom sudu danas prikazan i video zapis skupštine akcionara EPCG, na kojoj je, krajem marta, donijeta osporena odluka o preuzimanju Rudnika uglja Pljevlja.  

Miličkovićeva firma, manjinski akcionar EPCG, tužbom traži da se poništi sporna odluka Skupštine EPCG o preuzimanju Rudnika, donijeta 28. marta.

Sutkinja Danijela Vukčević, odbila je zahtjev tužioca da se od Vlade zatraži izjašnjenje o tome ko je nadležan da donese odluke o izuzimanju od glasanja na skupštini zbog mogućnosti postojanja konflikta interesa.

To se u konkretnom slučaju i desilo jer su se zbog mogućeg konflikta interesa i vlasništva u obje kompanije, prilikom glasanja o preuzimanju akcija Rudnika, izuzeli i država i italijanska kompanija A2A, a osporenu odluku donijelo svega nekoliko predstavnika vlasnika EPCG skrivenih iza kastodi računa sa oko 0,008 odsto akcija.

Sutkinja Vukčević odbila je danas i zahtjev tužene da svjedoče advokat A2A Miloš Komnenić, kao i mali akcionari EPCG Milan i Golub Bojanić.

Poslije petočasovne rasprave, sutkinja je glavnu raspravu odgodila za 22. novembar, na zahtjev punomoćnika EPCG koji žele da se dodatno izjasne na sve današnje navode tužioca.

Miličković je izjavio da su sudije Vijeća Privrednog suda, koji su poništili prethodno dvije privremene mjere sutknje Nataše Bošković (izuzeta ljetos iz ovog spora), ovu parnicu “učinjeli invalidnom”, te da “zamisao organizovane kriminalne grupe na čelu sa braćom Đukanović, ulazi u završnu fazu, zahvaljujući dobrim dijelom predsjedniku suda Blažu Jovaniću, koji je formirao Vijeće na čelu sa sutkinjom Natašom Sekulić".

“Ključno je pitanje za Privredni sud i sutkinju Danijelu Vukčević je sad da utvrdi da je za spornu odluku moralo da glasa minimum 51 odsto prisutnih akcionara koji su sačinjavali kvorum od 98 odsto vlasnika EPCG, kako bi odluka bila legitimna, jer u suprotnom nema kvoruma”, tvrdi Miličković.

Na skupštini akcionara EPCG održanoj krajem 2017. nijesu ni dozvoljavali akcionarima da budu uzdržani prilikom glasanja, već bi glas onog malog akcionara koji nije želio da se izjašnjava zbog mogućeg konflikta interesa, brojali kao da je bio protiv predložene odluke.

Advokatica EPCG Azra Jasavić i sekretar EPCG Milivoje Vujačić smatraju, međutim, danas da su u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Statutom EPCG, država i A2A, ipak, mogli da sačinjavaju kvorum na skupštini tog društva, a da se istovremeno uzdrže od glasanja zbog potencijalnog konflikta interesa.

Advokatica Jasavić smatra da punomoćnik tužioca "pogrešno tumači član 39. Zakona , odnosno, da ne tumači kompletan tekst člana 39, tačka 8."

"Jer kada se ova odredba dovede u vezu sa članom 32 Zakona o privrednim društvima i članom 34 Statuta tužene (EPCG) jasno je da je za donošenje odluke potrebna većina glasova prisutnih akcionara sa pravom glasa, osim po pitanjima gdje postoji mogućnost konflikta interesa", navela je Jasavić.

Ona je zbog toga sudu dostavila novi podnesak kojim želi da objasni upravo te izuzetke.

EPCG je polovinom juna za oko 32 miliona preuzela nešto manje od 97 odsto akcija Rudnika, a do polovine jula ove godine postala 100-tni vlasnik pljevaljske firme. Pojedinačno najviše novca, oko 12,8 miliona eura od prodaje akcija Rudnika prihodovao je A2A, zatim država 10,08 miliona eura, pa brat crnogorskog predsjednika, Aco Đukanović oko 3,84 miliona eura.

Odluku prepustili babi Marti Lupežanović

"Da nemaju stav o toj investiciji jer zločin sam za sebe, a VDT Ivica Stanković bi samo zbog tog slučaja morao uhapsiti pomoćnicu ministarke ekonomije Radmilu Damjanović jer prepustila da baba Marta Lupežanović donese odluku o 100 miliona eura investicije, u što  ne vjeruje niko ni u bolnici u Dobroti", saopštio je Miličković nakon izlaska iz sudnice.

On je dodao, takođe, da je odluka koja je donesena skupštini EPCG 28. marta da se otkupe akcije Rudnika "u suprotnosti sa zakonskim odredbama, a svijet ne pamti da je odluku o investiciji najvećoj u posljednjih 30 godina donio akcionar sa promilima vlasništva".

"To je ujedno i uvreda za pravosudni sistem, tužilaštvo. Država je, u konkretnom slučaju priznala da je učinila krivično djelo i u ključnom trenutku se uzdržala tokom glasanja", zaključio je Miličković.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Freethinker990 1 nedelja i 1 dan
  Ovog u rijaliti treba.
  • 0
  • 0
 • Čoldo 1 nedelja i 1 dan
  miličko smoričko, aj put kuce..
  • 1
  • 0
 • čitalac 1 nedelja i 1 dan
  Privatna berza koja funkcioniše na principu ekskluzivnih privatnih informacija. Sve ostalo je farsa. Tako je prošla masovna vaučerska privatizacija...
  • 0
  • 0