navigacija Naslovnica Premium

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU

11.10.2018 11:35

Sudski troškovi opet loše planirani

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da je Zavod imao trošak od oko dvije hiljade eura za sudske troškove, a da je je po tom osnovu u budžetu planirao samo euro. DRI i kroz ranije brojne revizije je ukazala na nerealno planiranje izdataka za sudske troškove

Sudski troškovi opet loše planirani Zgrada nije upisana u katastar: Zavod za hidrometeorologiju
Marija Mirjačić
Foto: Zoran Đurić Autor: Marija Mirjačić

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na prošlogodišnje poslovanje Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, jer je revizijom utvrđeno da ta institucija nije uskladila poslovanje sa prošlogodišnjim zakonom o budžetu, kao i sa zakonima o radu, profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola.

Utvrđeno je i da u finansijskom izvještavanju pogrešno su prikazali rashodi za usluge i ostali izdaci u ukupnom iznosu od 71,68 hiljada eura. Prema podacima do kojih je došao DRI zgrada u kojoj je smješten Zavod nije upisana u list nepokretnosti kod Uprave za nekretnine.

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da je Zavod imao trošak od oko dvije hiljade eura za sudske troškove, a da je je po tom osnovu u budžetu planirao samo euro. DRI i kroz ranije brojne revizije je ukazala na nerealno planiranje izdataka za sudske troškove

“Sudski postupci protiv Zavoda, po osnovu kojih su izvršene isplate, su vođeni zbog neplaćenih računa za komunalne usluge koje se inače ne isplaćuju iz budžeta Zavoda, već ih plaća Uprava za imovinu. Zavod u saradnji sa Ministarstvom finansija, treba da vrši planiranje izdataka za sudske sporove na osnovu realnih projekcija, u skladu sa evidencijom o sudskim sporovima koji se vode protiv njih. Sistem planiranja na osnovu stvarnih potreba bi dodatno doprinio ostvarivanju budžetske ravnoteže i obezbjeđivanju dovoljno novca za troškove koji će nužno nastati. Novac za isplatu izdataka za sudske sporove treba planirati u budžetima potrošačkih jedinica kako bi iste bile u mogućnosti da vrš e isplatu po pravosnažnim rješenjima u zakonskom roku”, preporuka je DRI.

Konstatovano je da Zavod nije zapošljavao osobe sa invaliditetom niti je je vršio uplate posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju što mu je zakonska obaveza. Preporučeno je da u saradnji sa Ministarstvom finansija ispoštuje rješenje o uplati doprinosa koje je sadržano u Zakonu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.