navigacija Naslovnica Premium

PORAST OD 30 ODSTO

1.10.2014 18:47

Sve više pritužbi zaštitniku prava pacijenata

„Samo pacijent koji je dobro informisan, može aktivno i efektivno da učestvuje u ostvarivanju prava, kao i da svojim učešćem doprinosi kvalitetu zdravstvenih usluga, unaprjeđenju partnerskog odnosa između pacijenta i zdravstvenog radnika, zadovoljstvu, kao i bezbjednosti“, ocijenjeno je na radionici

Sve više pritužbi zaštitniku prava pacijenata Pacijenti u KCCG
Mina
Foto: Foto: Z. ĐURIĆ Autor: Mina

Zaštitniku prava pacijenata je, u 2013. godini, stiglo 30 odsto više pritužbi nego u prethodnoj što je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, rezultat bolje informisanosti građana i unaprjeđenja rada zaštitnika.

Ministarstvo je, u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica i Udruženjem domova zdravlja Crne Gore, organizovalo edukativnu radionicu na temu “Jačanje vještina zaštitnika prava pacijenata”, u cilju promovisanja i osnaživanja uloge zaštitnika.

 Kako je saopšteno iz Ministarstva, radionica je prije svega bila namijenjena zaštitnicima prava pacijenata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori i članovima Komisija za kontrolu kvaliteta. 

„Uspješno je obavljena edukacija u vještinama medijacije i komunikologije koje treba da omoguće zaštitnicima prava pacijenata bolju komunikaciju sa pacijentima i efikasnije rješavanje podnesenog prigovora“, kaže se u saopštenju. 

 Cilj je, kako se navodi, preuzimanje aktivne uloge zaštitnika na medijskom popularisanju značaja dobro informisanog pacijenta, značaju prigovora pacijenata, kao i upoznavanju svih građana sa pravima pacijenata. 

„Samo pacijent koji je dobro informisan, može aktivno i efektivno da učestvuje u ostvarivanju prava, kao i da svojim učešćem doprinosi kvalitetu zdravstvenih usluga, unaprjeđenju partnerskog odnosa između pacijenta i zdravstvenog radnika, zadovoljstvu, kao i bezbjednosti“, ocijenjeno je na radionici.

 Kako je saopšteno, uporednom analizom prigovora koje su pacijenti uputili zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu, utvrđeno je da je broj prigovora pacijenata koji su se odnosili na rad javnih zdravstvenih ustanova u prošloj u odnosu na 2012. godinu povećan za 31,7 odsto, „kao rezultat preduzetih aktivnosti na boljoj informisanosti pacijenata i na unaprjeđenju rada zaštitnika“.

„Najveći broj prigovora u 2013. godini odnosio se na postupak zdravstvenih radnika i saradnika (34,5 odsto), organizaciju zdravstvene službe (21 odsto) i vrijeme čekanja na zdravstvene usluge (16,3 odsto)“, kaže se u saopštenju.

 Navodi se da su prigovori pacijenata dobar alat u rukama menadžmenta zdravstvene ustanove, jer predstavljaju izvor informacija o funkcionisanju zdravstvenih službi ustanove i putokaz za unaprjeđivanje sistema kvaliteta u istim. 

„Zaključak je da se ubuduće, u organizaciji Ministarstva, obavljaju kontinuirane edukacije i treninzi trenera u vještinama komunikacije i medijacije, koji bi edukovali sve zaposlene u svojim ustanovama, a u cilju unapređenja kvaliteta i bezbjednosti zdravstvene zaštite“, dodaje se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Vladimir 4 godine i 1 mjesec
    laprdanje. ko je dobio bilo kakvu sankciju. bruka od sviju u zdravstvu.
    • 2
    • 0