navigacija Naslovnica Premium

UČESTVOVAO U STVARANJU VINOGRADA I VOĆNJAKA SADAŠNJIH "PLANTAŽA 13. JUL"

1.8.2016 19:51

Svetozar Pejović o nekadašnjim podvizima: Kako smo gradili vinopodrum

Bivši direktor u “Vinoproduktu” kaže da je kruna rada bila 1982, kada je “vranac” proglašen za šampiona međunarodnog sajma

Svetozar Pejović o nekadašnjim podvizima: Kako smo gradili vinopodrum Pejović
Foto: Savo Prelević Autor: Borko Ždero

Zaposleni u „Plantažama” nijesu sasvim upoznati i svjesni značaja i veličine rada u proteklom periodu, kaže Svetozar Pejović, koji je bio direktor sektora za razvoj, istraživanje i projektovanje „Vinoprodukta Ćemovsko polje” i koji je učestvovao u stvaranju vinograda i voćnjaka sadašnjih “Plantaža 13.jul”.

On je rekao da je reviziju projekta aktiviranja Ćemovskog polja uradila komisija sastavljena od najboljih stručnjaka iz Crne Gore, koju je formirala Investicione banke Crne Gore uz saglasnost Vlade.

Odlukom Vlade i investitora za svaki dio projekta potrebno je bilo uraditi poseban projekat i tendersku dokumentaciju, a to je bio pionirski posao u Crnoj Gori.

“Jedan od najvažnijih projekata bio je gradnja vinarskog podruma kapaciteta 2.000 tona. Urađena je tenderska dokumentacija i raspisana međunarodna licitacija za izgradnju po sistemu ključ u ruke”, kaže Pejović.

Vinopodrum Njavažniji projekat gradnja podruma kapaciteta 2.000 tona 

On je rekao da je formirana posebna komisija u čiji sastav su ušli najeminentniji stručnjaci - profesori Univerziteta sa svih fakulteta ondašnje Jugoslavije.

“Tendersku dokumentaciju otkupilo je deset potencijalnih ponuđača iz Jugoslavije i više evropskih zemalja, nakon isteka roka, zvanične ponude dostavila su četiri ponuđača. Tada se u vinarskoj privredi počinje sa proizvodnjom vina termovinifikacijom”, kaže Pejović.

Prilikom rekonstrukcije starog vinarskog podruma u Lješkopolju, kao glavni konsultant angažovan je Vanja Žanko, poznati svjetski stručnjak za gradnju podruma, koji je bio i član komisije u „Vinoproduktu”.

“Neki konsultanti i članovi komisije zbog većeg kapaciteta podruma i skraćivanja vremena vinifikacije sugerisali su da tehnološki postupak termovinifikacije dobije prednost. Da bi se uvjerili u opravdanost toga, a znajući da je 'vranac' sa klasičnim postupkom vinifikacije međunarodno zaštićen, odlučeno je da se uradi probna proizvodnja u 'Rubinu' Kruševac. Poslata je veća količina grožđa vranac, koja je prerađena termovinifikacijom i upoređena sa količinom proizvedenom na tradicionalnom načinu”, kaže Pejović.

On je rekao da su rezultati analiza i degustacije bili povoljniji za tehnologiju klasične vinifikacije.

“U radu komisije došlo je do podjela, jer se jedan broj članova opredijelio za predlog Vanje Žanka, odlučujući glas bio je predsjednika komisije, odnosno moj i prihvaćen je tehnološki postupak klasične vinifikacije”, kazao je Pejović.

Pojasnio je da je od pristiglih ponuda za gradnju vinopodruma izabrana je Opšteg građevinskog preduzeća Titograg (OGP) sa isporučiocem opreme i planiranom tehnologijom italijanske firme FTP iz Modene.

“Predviđala je i neke inovacije, koje do tada nijesu primjenjivane u podrumima, kao što su broj vinifikatora, tankovi od inoksa konstruisani na otvorenom prostoru sa mogućnošću hlađenja polivanjem vodom i automatizacijom flaširanja i kontrolom rada preko komandne table. Izgradnja vinarskog podruma počela je 1980. godine, a završena 1982, kada je primio i preradio proizvode sa Ćemovskog polja”, ističe Pejović.

On je kazao da je kruna rada na međunarodnom sajmu vina u Ljubljani 1982. godine, kada je vino 'vranac' preduzeća “Agrokombinat 13. jul” proglašeno za šampiona sajma.

“Šef misije Međunarodne banke i direktor sektora za Evropu gospodin Buler, u par navrata u vrijeme gradnje interesovao se za napredovanje radova. Imao sam priliku da mu u decembru 1982. odnesem par flaša 'vranca' proizvedenog u novom podrumu.”

Kome je smetalo obilježje, koje podsjeća na trud i rad?

Na mjestu gdje je Đoko Pajković posadio prvi čokot vinove loze postavljeno je bilo spomen- obilježje - list i grozd vinove loze ploča od bronze.

“Na spomeniku je pisalo: na ovom mjestu posađen je prvi čokot vinove loze 19. decembra 1977. godine. Autori obilježja su bili Vukašin Đuričković i ja. Danas ili bolje rečeno od prije pet godina od toga obilježja je ostalo samo betonsko postolje i čempresi, koji dobro rastu”, kaže Pejović.

On se zapitao kome je  smetalo  to obilježje, koje je podsjećalo na mukotrpan trud i rad, ljudi koji su u realizaciju projekta ugradili svoj rad ili bolje rečeno dio svoga života. “Ono što još više smeta je da se niko od rukovodilaca 'Plantaža' nije zainteresovao za ovaj nestanak”, istakao je Pejović.

Žanko se žalio na Pejovića

Nezadovoljan radom kiomisije i odgovornih u “Vinoproduktu”, navodi Pejović, Žanko je napisao opširno pismo, prijavu predsjedniku Vlade Crne Gore u kojoj između ostalog kaže: “Ne znam koliko ste u toku sa radom u 'Agrokombinatu 13. jul', pa vas kao vaš stari konsultant i savjetnik obavještavam da u 'Agrokombinatu vodi glavnu riječ jedan novodošli stručnjak Pejović, kome je glavni cilj putovanje po inostranstvu i ubiranje deviza, a ne posao zbog kojeg je trebalo da dođe. U tom poslu mu pomaže jedan vagabundo Mihailo Hajduković”, kaže Pejović.

Kopije tog pisma dostavljene su direktoru 'Vinoprodukta' Nikoli Petroviću i meni, kao njegovom zamjeniku. Predsjednik poslovodnog Odbora Čedo Đurašković kazao nam je: 'Vi ste ovdje da se bavite strukom, a ne politikom. Savjet je zadovoljan vašim radom, a što se tiče putovanja u inostranstvo, putujte gdje god treba, ali vodite računa da ste samo vi odgovorni za rezultate i usjeh projekta”, kaže Pejović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • SashaM1.dan 2 godine i 4 mjeseca
    Sve je to bilo tako u vremenu DOGOVORNE EKONOMIJE. Ooo-ruk!
    • 0
    • 0