u čišćenju tastature neopgodan oprez

Redovno perete ruke, a tastaturu

Neke vlažne maramice je dobro koristiti, ali treba biti oprezan da vam se tečnost ne uvuče kroz male otvore na tastaturi

6033 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Elise Amendola
Ilustracija, Foto: Elise Amendola

Otkako je počela pandemija virusa korona, sve više ljudi radi od kuće ili bar više vremena provodi ispred računara.

Pošto smo svi uplašeni i oprezni, sigurno je da ste pomislili da bi trebalo da očistite tastaturu računara ili laptopa. Ali kako da to izvedete temeljno, a bezbjedno.

Prije svega, morate imati u vidu nekoliko stvari kako biste izbjegli katastrofu, to jest uništili tastaturu ili, što je još opasnije - laptop. I „Epl“ i „Majkrosoft“ upozoravaju da moramo biti oprezni u korišćenju raznih tečnih sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Neke vlažne maramice je dobro koristiti, ali treba biti oprezan da vam se tečnost ne uvuče kroz male otvore na tastaturi.

Čak i ako se ne bojite što će se malo tečnosti provući, proizvođači laptopova upozoravaju na štetnost nekih hemijskih sredstava ili izbjeljivača jer su prejaki za materijale od kojih su ovi uređaji izrađeni. Zato, ako niste dovoljno oprezni, može vam se desiti da uništite laptop.

Naravno, prije nego krenete s čišćenjem, važno je da izvučete kabl tastature iz kompjutera, odnosno da isključite laptop iz struje.

Prvi korak, koji preporučuju „Majkrostoft“, na primjer, ili portali poput CNET-a i Wireda, je da tastaturu okrenete naopako i istresete iz nje sve što je upalo unutra. Niste ni svjesni šta se sve vremenom zaglavilo unutra, a ovo je najlakši i najbrži način da ga se riješite.

Za dubinsko čišćenje možete koristiti, recimo, fen, ali ne uključujte grijač, kako biste „istjerali“ preostale zaglavljene nečistoće i ostatke.

Kada ste uklonili sve mrvice, ostaju vam bakterije. Možete koristiti vlažne maramice za dezinfekciju, oko kojih se čak i „Epl“ nedavno predomislio, mada su godinama bili protivnici bilo kakvih sredstava za čišćenje. „Majkrosoft“ preporučuje i nanošenje istog rastvora na meku krpu bez dlačica.

Možete koristiti i krpu umočenu u mješavinu sapuna i vode, no pazite da dobro ocijedite krpu prije korišćenja. Ako hoćete da budete baš temeljni, prosto rastavite tastaturu i dobro je operite.