Francuska pokrenula istragu o TikToku zbog kršenja privatnosti

TikTok, u vlasništvu kineske firme BitDens, već je pod istragom američkih, evropskih i holandijskih vlasti zbog navodnog ugrožavanja privatnosti

935 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL danas je saopštio da je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio krši li kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa TikTok pravila o zaštiti privatnosti, piše Hina.

TikTok, u vlasništvu kineske firme BitDens, već je pod istragom američkih, evropskih i holandijskih vlasti zbog navodnog ugrožavanja privatnosti.

"Žalba na TikTok primljena je u maju i sada smo na temelju nje pokrenuli istragu“, kazao je zastupnik CNIL-a. Odbio je da objasni prirodu žalbe i navede ko ju je podnio.

"Zaštita privatnosti i sigurnost korisnika TikToka naš je glavni prioritet. Znamo za CNIL-ovu istragu i sarađujemo s njom bez ikakvih ograda", odgovorili su iz TikToka na pitanje za komentar.

U SAD-u su zvaničnici kazali kako TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost

U SAD-u su zvaničnici kazali kako TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog ličnih podataka koje obrađuje.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će zabraniti TikTok te je njegovom vlasniku BitDensu dao rok od 45 dana za pregovore o prodaji američkog poslovanja Majkrosoftu.

U junu je Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) saopštio da će osnovati radnu grupu za procjenu TikTokove aktivnosti u EU nakon zahtjeva zastupnika u Evropskom parlamentu, koje zabrinjava prikupljanje podataka i mogući rizici po sigurnost i privatnost.

Holandski regulator za zaštitu privatnosti u maju je takođe rekao da će istražiti na koji način TikTok obrađuje podatke miliona mladih korisnika.

Bonus video: