Kovid bedževi u francuskoj fabrici

Prvobitna ideja bila je da radnici nose ogrlice, ali su ih sindikati doživjeli kao napad na slobode

4113 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Planovi rukovodstva jedne fabrike prema kojima bi zbog aktuelne pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet trebalo da radnici u pogonima nose bedževe koji utvrđuju fizičku distancu, izazvali su negodovanje u Francuskoj.

Nošeni na ogrlici oko vrata ili vezani oko struka, ovi bedževi za fizičku distancu se oglašavaju alarmom, vibriraju i svijetle, u slučaju kada se prekrši sada već famozno „pravilo o udaljenosti od dva metra”.

U švedskoj kompaniji Esiti, koja se prvenstveno bavi kreiranjem higijenskih proizvoda i ima oko dvije i po hiljade zaposlenih u Francuskoj, smatraju da bi ovi bedževi bili od velike pomoći radnicima.

Ipak, sindikati nisu na istim talasnim dužinama sa rukovodiocima. Oni su osudili takve planove i okarakterisali ih kao napad na lične slobode, posebno jer nošenje ogrlica djeluje prikladnije životinjama, a ne ljudima.

Tako je rukovodstvo pomenute kompanije saopštilo da se uređaji neće koristiti za određivanje lokacije radnika i da će biti neaktivni u toaletima i menzi.

Sindikat je izdao saopštenje u kojem je opisao ove uređaje kao „nametljive aparate kojima se rukovodstvo prema radnicima odnosi kao prema djeci, i koji izazivaju anksioznost”, upoređujući ih sa ogrlicama za pse.

Rukovodstvo kompanije ipak ne haje mnogo i navodi da je ideja u pripremnoj fazi, i da je „moguće da će se koristiti bedževi koji neće emitovati zvuk i svjetlost, već će samo vibrirati”.

Sporni uređaj proizvodi belgijski Phi Data, gdje navode da bi 90 ili 95 odsto radne snage trebalo da nosi uređaje kako bi bili efikasni

Bonus video: