Uspješan let drona u otežanim uslovima

Algoritam na osnovu kojeg leteći roboti uče o okolnostima koje ih okružuju zove se DAIML (domain adversarially invariant meta-learning), a omogućava da robot za svega 12 minuta “nauči” kako da se prilagodi svom okruženju

2892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aaron Burden (unsplash.com)
Foto: Aaron Burden (unsplash.com)

Naučnici s prestižnog Kalifornijskog tehnološkog instituta (California Institute of Technology, ili Caltech) razvili su specijalni algoritam za letjelice bez posade (tzv. uninhabited aerial vehicles ili UAVs) koji obezbjeđuje bolje kretanje ovih letilica u otežanim vremenskim uslovima, poput jakog vjetra. Istraživanje bi moglo biti od velikog značaja za budućnost autonomnih letećih robota, koji će uz pomoć ove tehnologije obavljati raznovrsne aktivnosti uspješnije i sigurnije (poput dostave paketa ili uključivanja u akcije spasavanja).

Istraživanje na kojem je radio tim naučnika objavljeno je u radu “Neural-Fly enables rapid learning for agile flight in strong winds”. Rad je publikovan u prestižnom naučnom žurnalu ScienceRobotics, a na sajtu Caltecha dostupna je i prezentacija istraživanja s dodatnim pojašnjenjem značaja i uloge ove tehnologije. U radu se pojašnjava da je doprinos istraživanja u boljem razumijevanju uticaja vjetra na manevarske sposobnosti robota, kao i obezbjeđivanju sigurnijeg i preciznijeg leta robota u otežanim okolnostima. Tehnologija Neural-Fly zasnovana je na principu takozvanog dubokog učenja (deep-learning), a omogućava letećim robotima da obrađuju veliku količinu podataka u realnom vremenu i da prilagođavaju svoje ponašanje trenutnom stanju, a zahvaljujući algoritmu uz pomoć kojeg obrađuju sakupljene podatke.

Dio istraživačkog tima
Dio istraživačkog timafoto: Caltech.edu

Algoritam na osnovu kojeg leteći roboti uče o okolnostima koje ih okružuju zove se DAIML (domain adversarially invariant meta-learning), a omogućava da robot za svega 12 minuta “nauči” kako da se prilagodi svom okruženju. Naime, istraživači su u eksperimentalnim (laboratorijskim) uslovima izlagali dron različitim brzinama vjetra, od 0 do 22 km/h i to u pet iteracija koje su ukupno trajale 12 minuta. Za tih 12 minuta, robot je prikupljao podatke, a onda je uz pomoć DAIML algoritma mogao da predvidi vremenske uslove i prilagodi svoje kretanje.

Na ovaj način dron je uspio da izvede vrlo uspješan let po putanji koja liči na znak za beskonačno, pritom prolazeći kroz otvore koje su istraživači postavili u laboratoriji. Osim ovih, robot je ispunio i očekivanja u letu po putanji u obliku horizontalne elipse.

Podsjetimo, Caltetch je nezavisna privatna obrazovna ustanova koja okuplja neke od najvećih imena u oblasti nauke, održava Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) NASA-e, a upravlja i važnim istraživačkim centrima, kao što su Seizmološka laboratorija i globalna mreža opservatorija Palomar i W.M. Keck (više na: https://www.caltech.edu/about).

Bonus video: