navigacija Naslovnica Premium

STEVAN LABUDOVIĆ O DVA KLJUČNA SEGMENTA U SVOM ŽIVOTU

1.8.2016 17:30

Tito mu kuvao kafu, u Alžiru bio heroj

Proslavljeni i, više u svijetu nego u Crnoj Gori, poznati kamerman i fotograf iz Berana u devedesetoj godini dobio je najveće priznanje od svog rodnog grada

Tito mu kuvao kafu, u Alžiru bio heroj Ekskluzivni Titov fotograf, borac za alžirsku nezavisnost: Labudović
Tufik Softić
Foto: Tufik Softić Autor: Tufik Softić

Skoro da nema putovanja na kome nisam pratio Josipa Broza Tita, a po nekom prećutnom dogovoru, Tita sam slikao samo ja, a Jovanku kolega Dragan Mitrović.

Proslavljeni i, više u svijetu nego u Crnoj Gori, poznati kamerman i fotograf Stevan Labudović, kome je ove godine u dubokoj starosti dodijeljeno najviše opštinsko priznanje u Beranama, tako je počeo priču o dva ključna segmenta svoje bogate bogate profesionalne karijere.

„Mislim da samo dva puta nijesam putovao sa Titom, na konferenciju nesvrstanih u Kairu, jer sam tada bio u tadašnjem SSSR-u, i još jednom kad je išao u neku afričku zemlju. Na svim drugim putovanjima bio sam uz njega“, priča devedesotogodišnji Labudović.

On pamti i situaciju kada ga je Jovanka Broz praktično spasila.

„Bili smo u Burmi. Putujemo 'Galebom' i stanemo u nekoj luci. Sunce prži, a onda kiša, vlaga da poludite. Ja, pun reume, skoro da nisam spavao tamo. E sada, kada ulazite na ratni brod morate da stanete na most i poklonite se. Ja pod opremom, opterećen jedva dišem samo proletim. Zaustavi me admiral i pita kako ste vi ušli. Ne mogu da mu objašnjavam da mislim o hiljadu stvari, snimanju, svemu, a tek umor. Čula to Jovanka i saznam da mu je očitala lekciju. Rekla mu, vidite li šta on nosi, šta sve vuče, vidite li kako mora da trči. Poslije toga, vidim ja admiral ne smije ni da me pogleda“, priča Labudović.

Zbog Tita dobio batine od policije u Indiji

On se prisjeća i prijateljstva sa Kočom Popovićem i toga kako su spasavali Tita prilikom posjete Indiji, ali i kako je dobio batine.

„Idemo na sastanak Kongresa koji se održava na otvorenom. Dok se krećemo prema tribini provali raja policijski kordon, ne možemo da prođemo. Ispred mene ide Nehru, ja iza njega snimam sve to, ljuljanje, talasanje. Uzme jedan od policajaca bambusov štap, oni ne nose oružje, i poče da udara narod. Pa dok bije njih, i po meni. Tita ne možemo da ubacimo u kola, hoće da se rukuju s njim, da ga dodirnu. Ne možeš, navalili. Ne vrijedi ni to što Nehru moli. Koča i ja smo ga našim tijelima štitili i jedva uspjeli da ga ubacimo u kola“, priča Labudović.

Prijateljstvo sa Josipom Brozom bilo je toliko da je Stevan imao privilegiju da mu lično Tito spremi espreso.

„Bilo je neko snimanje, ne sjećam se tačno šta i kako. Bili smo samo njegov lični fotograf, osvjetljivač i ja. Završimo snimanje, on zadovoljan, mi pogotovo. Odlične fotografije. Spremi mi on kafu.  Tito  meni spremi espreso! Pomislim, on zna da ja volim espreso, ali kako zna nemam pojma. Nekako mi izleti, dovoljno glasno, da me i on čuo. A on će: “Sve se zna”, kaže Labudović.

Priča o espreso kafi mogla je da ima i nastavak poslje jednog snimanja gdje su bile sve ondašnje velike televizije.

„Zove Tito  svog bezbjednjaka, Valter se zvao, i kaže mu da bi htio da se vidi sa nama dvojicom nasamo, kod njega u nekoj vili tu u blizini. Idemo nas dvojica, a bezbjednjak ko bezbjednjak pratio nas. Bilo mu je čudno zašto  Tito  zove samo nas dvojicu. Kad ga je predsjednik vidio naljuti se. Viče na njega, kaže jesam li vas zvao ili njih dvojicu. Kako se naljutio! Nikad ga nisam vidio takvog. Propade susret, a šta je htio ne znam. Mislim da je tu trebalo opet da padne neki espreso“, prisjeća se Labudović.

Hroničar i “kum” Alžirske revolucije

Osim što je bio Titov snimatelj Beranac Stevan Labudović ostao je poznat kao hroničar Alžirske revolucije.

Kapetan, kako su ga zvali njegovi saborci sa kojima se rame uz rame pune tri i po godine borio za nezavisnost Alžira, snimatelj „Filmskih novosti“, je neko koga , zbog istine o alžirskoj revoluciji koju je okom kamere bilježio i slao u svijet i zbog prijateljstva sa dva predsjednika, „dva njegova komandanta“ u ovoj zemlji i danas doživljavaju kao njihovog.

Stevan LabudovićSnimao i ratovao pod imenom Kapetan: Labudović u Alžiru

„Ono što mi je najdragocjenije, a što sam iz Alžira ponio za cio život upravo je prijateljstvo sa Huari Bumedijenom, predsjednikom alžirske republike i Šadlijem Bendžedidom, koji ga je na tom mjestu naslijedio“, kaže Labudović.

Bendžedid, u čijem je bataljonu proveo dva puta po tri mjeseca, jednom mu je spasio život. Stevan se do detalja sjeća i tog događaja.

„Bože, kakav je to čovjek bio. Genije kao ratnik. Kažem mu ja jednog dana - sa jedne stijene vidio sam u francuskom dijelu jednu bijelu zgadu, modernu, pretpostavio sam da je škola. Reportaža za cio svijet. Pitam, mogu li da odem tamo a on kaže - taman posla. Gdje ćeš tamo, mine, čuda, škola ne radi, tu se vode borbe. Ali ja uporan. Znao sam, biće tamo parole, prevrnute klupe, biće svašta. Ako ne bih bio uporan ne bih bio reporter. Popusti on, ali zbog moje bezbjednosti dodijeli mi 40 ljudi da me prate i 15 minuta da završim šta sam zamislio. Taman kad je trebalo da krenemo izleti on iz zemunice i kaže - stop. Sve dogovoreno, šta je sad... Ja nikad u životu nisam opsovao, bacam kameru. Sve on to vidi, sve to vidi cijela četa, vidim i ja šta sam uradio. Kako je on predosjetio opasnost, ne znam, ali ne prođe malo, tačno kad sam je trebalo da budem tamo, dva mlaznjaka pogode raketama školu“, kaže Labudović.

Zašto je Bendžedid tajno došao u Beograd

On se sjeća kako je Bendžedid jednom došao da posjeti njega i njegovu porodicu inkognito u Beograd.

„Došao je sa rumunske strane, noću. Kako je prošao, da li je imao falsifikovana dokumenta, kako je uspio da sa porodicom uđe inkognito u zemlju ni danas ne znam. Žena, dvije ćerke i on. Upade, mi zabezeknuti. Znam da nisu čista posla, ali ništa ne pitam. On mi kaže - uvijek bi pitao Bumedijena je li me posjetio, a on kaže da nije jer je dolazio u zvaničnu posjetu. E on je znao da ako dođe zvanično neće me ni on vidjeti pa je došao kao ilegalac. Kad se saznalo i kad su ga novinari pitali on im je odgovorio, pa šta je tu čudno. Bio sam kod svog saborca“, prisjeća se Labudović.

U Alžiru je Stevan boravio od maja 1959. godine, pa sve do oslobođenja 1962. i učestvovao kao snimatelj i borac u čitavom gerilskom ratu.

Ove godine Opština Berane je Stevanu Labudoviću dodijelila najviše priznanje, nagradu 21. jul. Tim povodom, on je organizovao u svom rodnom gradu izložbu „Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim u Alžiru“ koju je, opet bez zvaničnog protokola, otvorio upravo ambasador Alžira u Crnoj Gori i Srbiji.

Bumedijen poslao 300 ruža za Idu

Prijateljstvo sa Bumedijenom krunisano je kumstvom, a sa Bendžedidom je trajalo više od 50 godina, sve do njegove smrti, prije nekoliko godina.

„ Bumedijen  je rekao da će prvo moje i Ružičino dijete da se rodi u Alžiru. I sve je bilo planirano i organizovano, hotel, soba u “Ekipažu”, osoblje. Međutim, Ružica se porodila prije vremena u Beogradu. Javlja ambasador - sve pada u vodu. Ali, dolazi kompletna svita iz ambasade, donose magnetofon, rastura se ulica od pjesme. Sad, na vezi smo ambasador,  Bumedijen  i ja. Kaže on - ja bih htio da moje kumče nosi ime Jasmina. Ja kažem: “Izvinite, Jasmina Labudović - ode voz, Ida - voz još na stanici”. Sve on to sluša i kaže “Da nam je živa i zdrava naša Ida”. Traži  Bumedijen  ambasadora i kaže mu da za svako slovo njenog imena donese po stotinu ruža. Stigoše ruže iz ambasade, ne znamo kud ćemo s njima, vaze pune”, kaže Labudović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • Legiša 2 godine i 3 mjeseca
  E, kad bi bio još koji svjedok...
  • 3
  • 2
 • Final countdown 2 godine i 3 mjeseca
  Koji je ovaj? Stiven Hoking?
  ( 1 )
  • 5
  • 6
  Levijatranspoze 1.8.2016 19:41
  Letač, ne trtljaj
  • 1
  • 3
 • Fileo 2 godine i 3 mjeseca
  Niko tako dobro bajke ne prepričava kao "Beograđani"! Nenadmašni su!
  • 3
  • 5