navigacija Naslovnica Premium

"SEA TRADE" NE ODUSTAJE OD PROJEKTA NA NAJVEĆOJ JAVNOJ PLAŽI

15.8.2018 15:04

Tivat: Gradiće šetalište, objekte i javne sadržaje, ali navodno neće dirati plažu

Opština Tivat sada je dala zeleno svjetlo na Elaborat o procjeni uticaja realizacije projekta na životnu sredinu, a u kome je moguće negativne uticaje na morski ekosistem procjenjivala diplomiranna billoginja Snežana Dragićević koja radi u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore kao kustos Zbirke mahovina

Tivat: Gradiće šetalište, objekte i javne sadržaje, ali navodno neće dirati plažu Postojeći izgled ponte Seljanovo
Siniša Luković
Foto: Siniša Luković Autor: Siniša Luković

Sekretarija za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat dao je formalnu saglasnost na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat „rekonstrukcije i uređenja“ obale na Ponti Seljanova u tom gradu.

Elaborat na koji je tokom javne rasprave stiglo mnoštvo primjedbi laičke i stručne javnosti, uradila je firma „Paming“ iz Podgorice. Oni su procjenjivali uticaj na životnu sredinu od realizacije kontroverznog projekta koga na Ponti Seljanova želi da sprovede kompanija „Sea Trade“ iz Kotora, što je preuzela ugovor o zakupu morskog dobra na toj lokaciji, a koji ističe krajem ove godine. Na čelu „Sea Tradea“ bila je nedavno u Kotoru ubijena ukrajinska državljanka Anastazija Lašmanova, a nju je na mjestu direktora zamijenio Aleksander Starčak.

“Sea Trade” je već uradio projekat za ovu lokaciju na koga je dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte, a po kome bi se na nešto preko 4.000 kvadrata plaže na Ponti postavile čak 252 ležaljke sa suncobranima. Za lokalno stanovništvo ostavljen je samo manji dio plaže uz istočni dio rta Seljanovo, a duž Ponte bi se gradilo šetalište, nova betonska mula, nasulo na hiljade kubika pijeska i šljunka radi proširenja plaža, te napravili plažni restoran, tehnički objekat i punkt za DJ-a. Dobar dio tih riješenja kosi se sa Državnom studijom lokacije za ovaj prostor i urbanističko-tehničkim uslovima koje je “Sea Tradeu” izdala Opština Tivat. Projekat za takve namjere investitora već je bila završilaekipa predvođena arhitektom iz Kotora Ivanom Miloševićem. Protiv namjera „Sea Trade“ sa Pontom Seljanova - jedinom preostalom većom javnom plažom u Tivtu, izjasnio se najveći dio ovadšnje javnosti a građani su prije par mjeseci čak organizovali i protestnu šetnju u kojoj je učestvovalo preko 200 ljudi.

Opština Tivat sada je dala zeleno svjetlo na Elaborat o procjeni uticaja realizacije projekta na životnu sredinu, a u kome je moguće negativne uticaje na morski ekosistem procjenjivala diplomiranna billoginja Snežana Dragićević koja radi u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore kao kustos Zbirke mahovina. U odnosu na ranije stanje, projekat je sveden na manju površinu i sada obuhvata oko 3.400 kvadarata površine urbanističkih parcela koje međutim, ne obuhvataju postojeće plaže.

"Shodno planskoj dokumentaciji DSL „Dio Sektora 22” kupalište na predmetnoj lokaciji je javno i kao takvo mora ostati dostupna svim gradjanima”, piše u Elaboratu ali bez podataka koliko će kupališta biti “pokriveno” plažnim mobilijarom čije će se korišćenje naplaćivati. Planirana je međutim, rekonstrukcija postojećih i gradnja jedne dodatne betonske ponte jer to predviđa DSL.

“Između ponti su plaţe, koje ostaju u postojećem stanju i nijesu predmet ovog projekta, jer nijesu u zahvatu koje zauzima dio UP 20 i UP 24", stoji u Eleboratu uz napomenu da su obrađivaći projekta uvažili zahtejv iz UTU da se obala ne smije proširivati nasipanjem na račun mora.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Anton-Adam Staničić 2 mjeseca i 4 nedjelje
  Tsunamiji, koji tu stalno praše, najbolje se zaustavljaju DJ-bukom od 300 db. Plažni mobilijar ne bi trebao biti jeftiniji od 100 EURa, jer Portu Montenegru treba donacija za komunalnu naknadu...
  • 0
  • 0
 • Maksimijan 2 mjeseca i 4 nedjelje
  Ako im iz centrale DPS-a u Podgorici narede da na Ponti Seljanova grade spremište za nuklearni otpad, tivatski opštinari će i na to pristati. Sve samo da sačuvaju svoje privilegije.
  • 1
  • 0