navigacija Naslovnica Premium

NA MENIJU PASULJ, MESO, SALATA...

27.8.2018 17:38

U Narodnoj kuhinji na Koniku dijele 600 obroka dnevno

Veoma mali broj građana koji imaju pravo na to, jede u zgradi Narodne kuhinje, odnosno obroke za sebe i za porodicu odnose u posudama

U Narodnoj kuhinji na Koniku dijele 600 obroka dnevno Na meniju su raznovrsna jela
Foto: Savo Prelević Autor: Borko Ždero

U Narodnoj kuhinji na Koniku u Podgorici, svakog dana podijele 600 besplatnih obroka za 101 pojedinca i 167 porodica sa dva ili više članova.

To je od kada je počela sa radom Narodna kuhinja, odnosno od 2011. godine, najveći broj obroka da se dijeli, a poreske obveznike će da ove godine košta 550.000 eura.

Obroci, posredstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, u Drvarskoj ulici se dijele svakog dana od 12 do 14 časova, ali veoma mali broj građana koji imaju pravo na to, jede u zgradi Narodne kuhinje, odnosno obroke za sebe i za porodicu odnose u posudama.

Kada je ekipa “Vijesti” boravila u Narodnoj kuhinji, vidjela je samo jedno lice da je jede u prostorijama, drugi su u kesama ili cegerima uzimali obroke.

Narodna kuhinja

Kako su "Vijestima" kazali zadovoljni su kvalitetom hrane, koja im se servira, ali niko od njih nije želio da im se pominje ime i prezime.

"Sramota me je, stvarno je sramota", kazala je starija sugrađanka.

Od 600 obroka, kako je objasnila pomoćnica sekretara za Rad, mlade i socijalno staranje Ivana Vučinić, 415 podijele u Narodnoj kuhinji, a 185 se dostavlja na kućnu adresu.

“Pravo na besplatni obrok imaju porodice, članovi porodice i lica pod starateljskom zaštitom koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Izuzetno, ovo pravo može ostvariti i lice bez prebivališta i smještaja koje se nađe u stanju socijalne potrebe (beskućnici, prolaznici i sl.)”, navodi Vučinić.

Ona je pojasnila da se licima u stanju socijalne potrebe zbog materijalnih razloga, smatraju građani bez redovnih primanja, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, naknade za njegu i pomoć drugog lica i lične invalidnine shodno odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i lica čija penzija ne prelazi visinu minimalne zarade u Crnoj Gori.

Ivana Vučinić, Narodna kuhinja Vučinić 

"Prednost u ostvarivanju ovog prava imaju samohrana lica, koja zbog trajne promjene zdravstvenog stanja, invalidnosti ili starosti nijesu u mogućnost da pripreme obrok, lica sa fizičkim, intelektualnim i senzornim invaliditetom, kao i sa teškim hroničnim ili malignim oboljenjima", kazala je Vučinić.

Pravo na besplatni obrok podrazumijeva topli obrok i obezbjeđuje se jednom dnevno, a gubi se, kako je istakla, ako korisnik u toku mjeseca to pravo ne koristi sedam dana, a izostanak nije opravdao.

"Postupak za ostvarivanje prava na dnevni obrok, pokreće nadležni organ objavljivanjem oglasa najkasnije do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu. Oglas se objavljuje putem sredstava javnog informisanja i ističe na oglasnoj tabli nadležnog organa i Centra za socijalni rad. Za odlučivanje po prijavama na oglas obrazuje se Komisija sastavljena od predstavnika Sekretarijata za socijalno staranje, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Udruženja penzionera. Komisija utvrđuje redoslijed kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa i sačinjava listu korisnika", kazala je Vučinić.

Na meniju pasulj, meso, salata

Osoblje preduzeća “Kings” u Narodnoj kuhinji, koje je zaduženo za raspodjelu obroka, navodi da korisnici biraju između više jela, kao i da nikada nijesu imali problema.
Prostorije, kako se uvjerila ekipa “Vijesti” održavaju se čistim.

Narodna kuhinja

Kako se navodi, obrok za korisnike, mora da sadrži čorbastu osnovu od pasulja, graška, boranije, miješanog povrća ili tjestenine sa prilogom, zatim minimum 200 grama mesa, slanine, piletine, kobasice ili mljevenog mesa. Korisnike sljeduje i 120 grama salate i 200 hljeba.

Na ulazu u Narodnu kuhinju istaknuti su spiskovi osoba, koje su ostvarile pravo da jedu na Koniku, kao i onih, kojima se hrana dostavlja na kućnu adresu.

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • Edi_daj_meleon 2 mjeseca i 3 nedjelje
  Od tih 600 gladnih ...590 je Egipcana, Roma,Ašklija, koji dinirase skori po 500€ DPSu pred izbore, okoreli glasači DPSa, kupljeni lažima i obećanjima, od vrtica za djecu do zaposlenja i primanja socijale..!!!
  • 7
  • 0
 • AzrauDarko 2 mjeseca i 3 nedjelje
  Kod Era Skrijelja je spisak.Oni sa vise glasova iz kuce dobiju i meso
  • 1
  • 0
 • CGpreferans 2 mjeseca i 3 nedjelje
  Sto nesto ne napisete o narodnim kuhinjama Mitropolije Crnogorsko Primorske. Koliko to njih kosta?
  • 24
  • 1