• Piše: Tanja Pavićević
  • Objavljeno: 07.07.2011 u 10:24
  • 3810 prikaza
  • 21 komentara

SVEČANOST 11. JULA

U Podgorici spomen-park posvećen žrtvama rata na prostorima bivše Jugoslavije

Spomen obilježje odnosi se i na žrtve koje su život izgubile u Crnoj Gori

Premijer Igor Lukšić otvoriće spomen-park na Pobrežju 11. jula i otkriti spomen-ploču posvećenu civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz Vlade, spomen-ploča još nije postavljena, ali je nedavno formiran Organizacioni odbor koji će se baviti ceremonijom otvaranja spomen-parka.

Delić je kazao da spomen-ploča sa nazivom “Civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001 – da se ne dogodi” nije postavljena ni pet dana uoči otvaranja, i da datum ne može da otkrije i to iz bezbjednosnih razlogaSpomen obilježje odnosi se i na žrtve koje su život izgubile u Crnoj Gori – Muslimanima i Bošnjacima koji su 1992. godine deportovani iz Crne Gore, kao i na poginule u Kaluđerskom Lazu.

Pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić kazao je za “Vijesti” da se u Odboru osim njega nalaze predstavnik kabineta premijera Srđan Spajić, ministar za ljudska prava Ferhat Dinoša, Lidija Ljesar ispred Ministarstva kulture, Aleksandar Klikovac iz Državnog protokola, Žana Filipović iz Sekretarijata za kulturu i sekretar za urbanizam glavnog grada Tomica Pavlović.

Potvrđujući da spomen-ploča sa nazivom “Civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001 – da se ne dogodi” nije postavljena ni pet dana uoči otvaranja, Delić je kazao kako datum ne može da otkrije i to iz bezbjednosnih razloga.

"Mogu samo da kažem da su pripreme gotove", rekao je kratko.

Objašnjavajući da je Crna Gora prva država u okruženju koja će otvoriti spomen-park na evropski Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, Delić je saopštio da smatra da je društvo konačno sazrelo za suočavanje sa prošlošću.

Spomen-ploča izgrađena od mermera i sastavljena od dva dijela

Delić je saopštio i da je Ministarstvo za ljudska prava, osim što je raspisalo konkurs za najbolje arhitektonsko rješenje za gradnju spomen-ploče, obezbijedilo i građevinsku dozvolu za sve radove.

"U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i autorom odabranog rješenja, akademskim vajarom Bogdanom Darmanovićem, pratićemo sve radove na podizanju spomen-ploče i uređenju parka", rekao je Delić.

Sama spomen-ploča za koju se Darmanović, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, obavezao da će biti gotova do 10. jula, dan uoči samog otvaranja, biće izrađena od mermera i sastavljena od dva dijela.

“Postavljanje spomen-obilježja civilnim žrtvama ratova je obaveza države kojim se poštuju žrtve ratova i sprovodi kvalitetan proces suočavanja sa prošlošću"“Natpis je ugraviran na staklenoj površini. Kamen nosi simboliku stradanja koju je rat donio. Procjep u kamenu prikazuje raspad države, nepovratnost izgubljenih života i bol porodica stradalih”, istakao je Delić.

Bogdanovićev rad, za koji je on dobio nagradu od 1.000 eura, izabran je na ponovljenom konkursu Ministarstva za ljudska prava.

“Krajem aprila raspisali smo javni konkurs. Stručna komisija, koju je formirao gradonačelnik Miomir Mugoša, razmatrala je prispjele radove i odlučila da, s obzirom na to da radovi nijesu ispunjavali konkursne uslove, konkurs poništi”, ispričao je Delić.

Na ponovljeni javni konkurs, raspisan 3. juna 2011, Stručna komisija je 20-ak dana kasnije jednoglasno donijela odluku da se od dva prispjela rada odabere Darmanovićev, koji je predat pod šifrom "Kocka".

Stručnu komisiju činili su: akademski vajar Nenad Šoškić koji je bio i predsjednik, i članovi akademski slikar Srđan Vukčević, Žana Filipović, istoričar Đorđe Borozan, diplomirani inženjer arhitekture Slavica Stamatović i diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Sanja Lješković.

Vlada kreće da radi od kraja

NVO Inicijativa mladih za ljudska prava ocijenila je u svom redovnom kvartalnom izvještaju kako je prije postavljanja spomen-obilježja trebalo sprovesti efikasne istrage koje bi imale osuđujuće presude za sve učinioce ratnih zločina.

“Postavljanje spomen-obilježja civilnim žrtvama ratova je obaveza države kojim se poštuju žrtve ratova i sprovodi kvalitetan proces suočavanja sa prošlošću. Naša organizacija podržava najavljena postavljanja spomen-obilježja u Podgorici, ali smatra da je redosljed poteza pogrešan, te da se krenulo od kraja”, ocijenili si iz Inicijative.

Delić ove navode juče nije želio da komentariše, tvrdeći da Vladin resor u kojem on radi obavlja svoj dio posla.

Ocijeni:

  • Trenutno 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

spomen park Pobrežje, Sabahudin Delić, Igor Lukšić

slika