navigacija Naslovnica Premium

MANS TRAŽIO PODATKE

13.10.2018 21:43

Ugovori o zakupu brodova bili intelektualna svojina

Agencija za zaštitu ličnih podataka u svojim rješenjima podučava državne organe i preduzeća kako da kriju podatke od javnosti. Crnogorsku plovidbu savjetovali kako da odbije zahtjev MANS-a

Ugovori o zakupu brodova bili intelektualna svojina Brod "21. maj" u Luci Bar"
Foto: Radomir Petrić Autori: Tina Popović, Miloš Rudović

Crnogorska plovidba je ugovore o zakupu brodova proglasila intelektualnom svojinom, na šta ih je upozorila Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (SPI) i savjetovala ih koji član Zakona o SPI da iskoriste kako Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ne bi dostavili te podatkle.

Crnogorska plovidba, inače, raspolaže brodovima “Kotor” i “21. maj”. Oba broda se iznajmljuju jednogodišnjim ugovorima, što omogućava redovni priliv sredstava i funkcionisanje društva bez zastoja.

MANS je ugovore od Plovidbe tražio 2015. godine, ali je to preduzeće odbilo da ih dostavi označavajući ih svojom “intelektualnom svojinom”. Zbog toga se ova NVO žalila nadležnoj Agenciji.

Međutim, na odluku Agencije u ovom slučaju čekalo se više od tri godine (do avgusta 2018).

Agencija, na čijem je čelu Čedomir Mitrović, poništila je rješenje Plovidbe, naložila tom preduzeću da donese novo i savjetovala na koji član propisa da se pozovu kako bi podaci ostali tajni.

MANS se zbog svega u septembru obratio Upravnom sudu, navodeći u tužbi da Agencija nije djelovala u skladu sa tada važećim zakonima.

Zakon o SPI izmijenjen je 2017. godine, a Agencija je izgubila pravo meritornog odlučivanja po žalbama zbog ćutanja administracije. U MANS-u smatraju da je odluka u slučaju Plovidbe morala biti meritorna, jer je njihova žalba podnijeta 2015, dok je na snazi bio stari zakon.

Iz Agencije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je praksa da u rješenju podučavaju državne organe kako da kriju podatke, te da li je njihova uloga kontrolna ili savjetodavna.

“Objelodanjivanjem traženih informacija bila bi ugrožena dalja saradnja sa međunarodnim organizacijama a samim tim i dalja eksploatacija brodova, što je procijenjeno kao veća šteta od javnog interesa od objavljivanja traženih informacija”, stoji u odluci “Plovidbe” u koju su “Vijesti” imale uvid.

U žalbi Agenciji, MANS navodi da je član Zakona na koji se Plovidba pozvala (član 14 stav 1 tačka 5), a koji tretira intelektualnu svojinu, u slučaju ugovora o zakupu brodova neprimjenjiv.

Iz MANS-a napominju da prava intelektualne svojine u crnogorskom zakonodavstvu jesu autorsko i srodna prava, žig, dizajn, pantent, i tako dalje.

“U Zakonu o zaštiti neobjavljenih podataka tražena informacija ne spada u navedenu grupu podataka”, poručuju iz te NVO.

U rješenju Agencije kojom se poništava rješenje Plovidbe stoji da se “prvostepeni organ pogrešno pozvao na ograničenje pristupa traženim informacijama, paušalno se pozivajući na član 14, stav 1, tačka 5 Zakona”.

“Prvostepeni organ je u obavezi u odnosu na tražene informacije u ponovnom postupku pozvati se na član 14, stav 1, tačka 6 Zakona o SPI kojim je propisano da: organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije ako je to u interesu: 6) ako je informacija poslovna ili poreska tajna u skladu sa Zakonom”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Plovidba” se potom pozvala na ovaj član kako bi odbila zahtjev MANS-a za iste infrormacije.

MANS u nedavnoj tužbi Upravnom sudu navodi da Agencija nije imala zakonska ovlašćenja da nakon usvajanja žalbe, predmet vraća prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (8 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Kit_Potočar 1 mjesec i 4 nedjelje
  Ocemo li mi ovakvi da apliciramo za EU? Pa ...
  • 1
  • 0
 • Consigliere 2 mjeseca
  Ugovori intelektualna svojina? Takvu glupost mogu samo organi vlasti u CG da izvale
  ( 1 )
  • 3
  • 1
  Novljanin_HN_CG 14.10.2018 07:18
  pa ne mogu drugacije kad u tu firmu samo se gubitci redjaju, zaposleni nekvalifikovani samo da su partijski podobni. kompanija ne moze da placa kredit za brodove nego ga drzava placa a administracija kao da imaju kompaniju od 15brodova
  • 0
  • 1
 • Đujić_Junior 1 mjesec i 4 nedjelje
  Strasno...da strasnije biti ne moze..svaki dan sok za sokom dok Željko Ivanovic po cio dan napada DF..komedija ..đe ide ovaj brod !
  • 2
  • 1