navigacija Naslovnica Premium

SLUŽBENICI BEZ LICENCE

21.7.2018 19:52

Univerzitetu fali kadar, pa "malo" krše zakon

Iz UCG su saopštili da je zbog povećanog obima posla u Sektoru za javne nabavke kratkoročno angažovana Ljiljana Lješković, koja nema licencu za poslove iz te oblasti

Univerzitetu fali kadar, pa "malo" krše zakon Zgrada Rektorata
Foto: UCG Autori: Tina Popović, Ivan Čađenović

Univerzitet Crne Gore (UCG) zaposlio je više službenika u Sektoru za javne nabavke bez licence i bez adekvatnog ugovora za obavljanje tih poslova.

Iz UCG, kojim rukovodi rektor Danilo Nikolić, saopštili su da je zbog povećanog obima posla u Sektoru za javne nabavke i “slabih kadrovskih kapaciteta” u toj oblasti, kratkoročno angažovana Ljiljana Lješković.

“Upravo usljed slabih kadrovskih kapaciteta, između ostalih, angažovana je i Ljiljana Lješković, koja je u periodu april-jun pružala konsultantske usluge zaposlenima u službi, dakle u kratkoročnom honorarnom angažovanju, a ne radnom odnosu. Lješković ima dugogišnje iskustvo u oblasti javnih nabavki”, piše u odgovoru UCG-a. Konstrukcija “između ostalih” implicira da je na isti način angažovano još ljudi na UCG-u, što je “Vijestima” nezvanično potvrdilo više izvora sa UCG-a.

Lješkovićeva je na UCG angažovana “konsultantskim ugovorom” na mjesec dana, po osnovu kojeg je prihodovala oko 700 eura (neto), kolika je prosječna profesorska plata na državnom univerzitetu.

Iz Uprave za javne nabavke je, međutim, saopšteno da Lješkovićeva nema licencu za rad na poslovima javnih nabavki.

“Uvidom u evidenciju izdatih Uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad na poslovima javnih nabavki, utvrdili smo da se pomenuto lice ne nalazi u evidenciji. Napominjemo, da se ova evidencija ažurira nakon završenog ispitnog roka i ista je objavljena na internet stranici Uprave za javne nabavke”, piše u odgovoru Uprave.

Danilo Nikolić Danilo Nikolić 

Univerzitet, njenim angažovanjem, krši Zakona o javnim nabavkama i u dijelu gdje propisuje da službenici za javne nabavke moraju biti angažovani ugovorom na neodređeno, dok je ona zaposlena honorarno. “Vijesti” juče nijesu uspjele kontaktirati Lješkovićevu putem njene zvanične e-mail adrese.

Iz UCG-a nije odgovoreno šta po profesiji, prema sistematizaciji UCG-a, mora biti službenik za javne nabavke i koji je fakultet završila Lješkovićeva. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Lješkovićeva je po struci “strukovni menadžer” — zvanje koje nude privatni srbijanski fakulteti, poput Beogradske poslovne škole.

Na UCG-u tvrde da su zbog nedostatka kadra u službi javnih nabavki zatražili pomoć i od Vlade Crne Gore.

“Nakon usvajanja finansijskog plana i plana javnih nabavki univerziteta, početkom godine, povećani brojevi tendera za 21 orgnizacionu jedinicu (fakultete) i nova organizaciona struktura iziskivali su da zaposleni u Službi za finansije i javne nabavke dobiju kvalitetnu stručnu pomoć lica sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti”, piše u odgovoru UCG-a.

UCG je na pitanje da li se angažovanje Lješkovićeve kosi sa nedavno najavljenom politikom te ustanove da neće biti novih zapošljavanja na tom univerzitetu, samo ponovila raniji stav:

“Upravni odbor UCG-a je već donio odluku o politici zapošljavanja na Univerzitetu, a u cilju sprovođenja racionalnog poslovanja preduzimanjem većeg broja mjera, uključujući i smanjenje broja zaposlenih.”

Bez licenci i Lučićeva i Rašovićeva?

Prem evidenciji sa sajta Uprave za javne nabavke (UJN), pored Lješkovićeve, javne nabavke su ove godine za UCG radili, između ostalih, Bojana Lučić i Vesna Rašović.

Nijedna se ne nalazi u evidenciji UJN među onima koji su položiili stručni ispit za rad na poslovima javnih nabavki. Bez položenog stručnog ispita ne može se dobiti licenca za rad na javnim nabavkama.

“Saglasno članu 58 Zakona o javnim nabavkama propisano je, da bi lice steklo Uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rad na poslovima javnih nabavki mora položiti stručni ispit, nakon realizovanog programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja koje sprovodi Uprava za javne nabavke”, piše u odgovoru UJN-a.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Jap 2 mjeseca
  Valjda prioritet Univerziteta treba da bude nastavno-istraživački kadar, a ne administracija.
  • 5
  • 0
 • tritace 2 mjeseca
  Duško, pa Rada dno dna. Ovi su sada ispod toga.
  • 3
  • 0