navigacija Naslovnica Premium

BIRAJTE JEFTINIJE

1.7.2011 16:55

Uspješan početak prenosa broja u Srbiji, usluga u Crnoj Gori od avgusta

Usluga prenosivosti brojeva omogućava pretplatniku da pređe kod drugog operatera, a da pri tom zadrži svoj telefonski broj.

Uspješan početak prenosa broja u Srbiji, usluga u Crnoj Gori od avgusta
Foto: Shutterstock.com Autor: Beta/Damira Kalač

Sva tri srpska operatera mobilne telefonije Telekom, Telenor i Vip Mobile saopštila su danas da sistem za prenošenje broja iz jedne mreže u drugu dobro funkcioniše i da postoji interesovanje korisnika.

Usluga prenosivosti brojeva koja se koristi u većini zemalja regiona i svijeta, omogućava pretplatniku da pređe kod drugog operatera, a da pri tom zadrži svoj telefonski broj.

U Srbiji je od danas moguće prenijeti broj mobilnih telefona iz jedne mreže u drugu, a sva tri operatera su odlučila da troškove naknade od 200 dinara (1.99 eura) preuzmu na sebe. Da bi mogao da započne proceduru za prenos broja pospejd korisnik mora da ispuni obaveze iz pretplatičkog ugovora prema operatoru kojeg želi da promijeni.

U najmlađem operateru koji posluje u Srbiji, Vip Mobile kažu da se u prodajnim centrima te kompanije desetine građana interesovale za proceduru i ističu da su do 15.00, prema podacima Agencije za telekomunikacije (Ratel), imali 140 zahtjeva za prenos broja u Vip mrežu.

Ralizacija prvih zahtjeva za prenos broja je pokazala da dobro funkcionišu sve tehničke veze između operatera sa Centralnom bazom podataka u Ratelu, kažu u toj kompaniji.

U Telekomovoj Mobilnoj telefoniji Srbije (MTS) kažu da se procedura odvija bez ikakvih problema i da je korisnicima najviše odgovara podnošenje zahtjeva preko interneta

U tom opetrateru navode da su 63 korisnika do 15.00 podnijela zahtjev za  prelazak u mts mrežu.

Rezultatima su zadovoljni i u Telenoru, koji je saopštio da je prvog dana primjene Pravilnika o prenosivosti brojeva, zahtjev za prelazak u tu mrežu do 12.00 podnijelo 45 korisnika.

Prema podacima Ratela, tri srpska operatera mobilne telefonije zajedno imaju više od 10 miliona izdatih brojeva. Najveći je MTS sa 5,5 miliona, a zatim slijedi Telenor sa tri miliona.

U Crnoj Gori od avgusta

Crnogorska Agencija za elektronske komunikacije (EKIP), nedavno je potpisala ugovor sa slovenačkom kompanijom Teletek za implementaciju sistema centralne baze podataka prenesenih brojeva i uslugu administriranja.

Usluga prenosivosti borjeva u Crnoj Gori bi trebalo da počne da se primjenjuje od avgusta, kako je i predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Postupak prenosa broja i uslove za tu uslugu u Crnoj Gori propisuje Pravilnik o prenosivosti brojeva.

Prenos broja će biti moguć iz fiksne u fiksnu, te iz mobilne u mobilnu mrežu. Pravilnikom EKIP predviđa da će pretplatnici plaćati uslugu prenosivosti broja, u skladu sa stvarnim troškovima operatora.

Usluga prenosivosti broja u svijetu se koristi još od 1997. godine u čak 40 zemalja. Mogućnost prenosivosti utiče na operatere da više vode računa o cijenama, pa je to jedini legitiman način da svojim cijenama destimulišu pretplatnike da prelaze kod drugih operatera.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.