navigacija Naslovnica Premium

5,91 ODSTO VIŠE NOVCA NEGO U 2017.

21.12.2017 14:06

Usvojen budžet Glavnog grada; Opozicija: Vidi se da je izborna godina

Prisutni odbornici opozicije su glasali protiv, dok sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokrata, koji su najavili bojkot zasijedanja

Usvojen budžet Glavnog grada; Opozicija: Vidi se da je izborna godina
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Željka Vučinić

Odbornici vladajuće koalicije usvojili su budžet Glavnog grada za 2018. godinu u iznosu od 60.685.070 eura, što je za 5,91 odsto više u odnosu na tekuću godinu.

Prisutni odbornici opozicije su glasali protiv. Sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokrata, koji su najavili bojkot zasijedanja.

Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da se više od 50 odsto stavki ponavlja iz godine u godinu i da se na osnovu Nacrta budžeta vidi da se radi o izbornoj godini.

“To sam najbolje vidjela nakon sjednice Odbora za finansije, kada je odbijen moj amandman… da se kompletna užina za svu djecu, čije su porodice korisnici materijalnog obezbjeđenja  porodice, finansira iz budžeta Glavnog grada”, kazala je Bošnjak.

Ona je ocijenila da će se sve svesti na 30.000 eura koje će Grad dati za tu namjenu, jer još nije ništa konkretno dogovoreno sa nekim od resornih Ministarstava.

“Zašto bi ostala stavka za socijalne jednokratne pomoći? Osnovano sumnjam da je to stavka kojom se vrlo lako manipuliše . Na radi se o malom iznosu… od 240.000 eura, u susret izborima. Biraće se kome će se dati…Da sam na vašem mjestu ja bih to prihvatila i dobili biste dobre poene za predstojeće izbore”, istakla je Bošnjak.  

Ona je kazala da će tužiti Grad, jer ne poštuje zakonsku odredbu da budžetom opredijeli sredstva za zaposlenog u klubu odbornika.

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je istakao da su za vrijeme mandata uspjeli da poboljšaju  svaki socijalni servis, te da na godišnjem nivou izdvajaju oko 2, 5 miliona eura za tekuće aktivnosti iz oblasti dječje i socijalne zaštite.

“Tu ne računamo kapitalne objekte, kao što je Dom starih, 288 stanova za penzionere…Rezultati u ovoj oblasti su izuzetno zadovojavajući. Imamo  sedam novih servisa… i uz to ogromni kapitalni projekti koji mnogo znače za ugrožene grupe stanovništva”, kazao je Mugoša.

Predsjednik kluba odbornika DPS Momčilo Vujošević je ocijenio da je predviđenim prihodima za 2018. godinu od 60, 7 miliona ,  nastavljen pozitivan trend rasta prihoda. Pozitivno je, kako je istakao, i dalje uvećanje sredstava za kapitalne projekte, “čime su stvoreni uslovi da se određeni započeti  projekti završe u 2018.godini. “

Zoran Lakušić (DF) je kazao da izdvojena sredstva za kapitalni budžet  pokazuju da je gradska uprava odustala od brojnih projekata iz  Strateškog plana glavnog grada.

“Kapitalni budžet je nenamjenskii projektovan… Zabrinjava što je predviđeno samo 25 miliona eura. Trebalo je dati podatke o broju realizovanih projekata i da li se radi o novim ili već pominjanim projektima”, kazao je Lakušić.

On je istakao da budžet nije  transparentan,jer ne postoji eksterna kontrola i što gradonačelnik ima prevelika ovlašćenja u pogledu raspolaganja imovinom i budžetskim sredstvima.

Predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom (UHMCG) Miroslava Mima Ivanović je kazala da je razočarana jer zgrada Skupštine koja je izgrađena 2015. godine i ima upotrebnu dozvolu, nije prilagođena osobama sa invaliditetom.

“Molim vas… da do sljedeće sjednice Skupštine preduzmete sve potrebne korake kako bi se ova sala potpuno učinila pristupačnom za sve osobe sa invaliditetom”, kazala je Ivanović.

Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić  je kazao da ne postoji ništa transparentnije od kapitalnog budžeta Glavnog grada, u kome je pojedinačno izložena svaka stavka koja košta makar 3.000 eura.

On je istakao da već četiri godine planiraju da stare objekte prilagode osobama sa invaliditetom tako što bi uveli lift, ali da se to nije moglo izvesti.

“Dolazimo na ideju da u prizemlju takvih zgrada odredimo prostorije gdje će zaposleni iz …odozgo ,prema potrebi, silaziti da razgovaraju sa osobama sa invaliditetom…”, kazao je Jakšić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.