navigacija Naslovnica Premium

VLADA IZMIJENILA KONCESIONI UGOVOR ZA DUŽNIKA

24.3.2017 20:49

Vektri još šume, platiće na rate

Vektri Jakić bi sada obračunali koliko je dužna, pa bi to plaćala kroz reprogram na pet godina

Vektri još šume, platiće na rate Pomoć opštinama da se lakše zadužuju i za razvoj industrije
Foto: Gov.me Autori: Marija Mirjačić, Goran Kapor

Vlada je juče zaključila da se  Vektri  Jakić utvrdi dospjeli a ne naplaćeni iznos koncesije za korišćenje šume, da im se omogući reprogram tog duga na pet godina kao i da se toj firmi odobre nove doznake za šumu koji nijesu stigli da posjeku u periodu stečaja.

Dosadašnji dug za koncesije od 1,1 miliona eura utvrđen je 2014. godine. Vlasnik kompanije je biznismen Dragan Brković, a Vektra Jakić je sada u stečaju kroz reprogram.

Vektri se za ovu godinu dodjeljuje da posječe novih 59 hiljada kubika drvne mase, da nastavi da sječe 113 hiljada kubika za doznake koje nijesu istekle, a dobiće nove doznake umjesto isteklih za još 251 hiljadu kubika drvne građe.

Vlada je utvrdila predlog izmjena zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je definisano da se plan akontativne raspodjele novca iz Egalizacionog fonda donese do kraja aprila ove godine, kao i da se raspodjela novca za opštine Petnjica i Gusinje vrši srazmjerno broju stanovnika utvrđenom posljednjim popisom.

Uz to, izmjenama se omogućava povećanje procenta dozvoljenog limita zaduživanja opština sa 10 na 25 odsto isključivo u cilju realizacije kapitalnih projekata i pružanja podrške razvoju opština koje imaju pozitivne finansijske pokazatelje.

Utvrđen je predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je propisana mogućnost da poslove od javnog interesa u poljoprivredi može da vrši i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje bi preuzelo zaposlene iz Službe u biljnoj proizvodnji i Službe za selekciju stoke koji su do sada vršili savjetodavne poslove u poljoprivredi.

Vlada je odložila odlučivanje o predlogu zakona o izmjeni Zakona o reviziji sredstava iz fondova Evropske unije.

Usvojen je program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije predložen za preduzeća koja su spremna da pokrenu tehnološke i organizacione promjene na području prozivodnje i postizanja veće produktivnosti.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije, Goran Nikolić, kazao je da se Programom definiše usvajanje novih tenhologija kroz investicije u tehničko-tehnološkoj opremljenosti.

"Cilj Programa je jačanje konkurentosti preduzeća, unapređenje poslovanja i produktivnosti, ujedno on podstiče unapređenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke“, rekao je Nikolić nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u budžetu opredijeljena sredstva od 100 hiljada eura, pri čemu Program obuhvata sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do deset odsto za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostala sredstva za nabavku opreme se obezbjeđuju kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondon (IRF).

Za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprrivrede imenovan je Đuro Žugić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • Rovački Bandit 1 godinu i 8 mjeseci
  Koliko je ono dužna Vektra Crnoj Gori?
  • 7
  • 0
 • neko_nebitan 1 godinu i 8 mjeseci
  platice brkovic kao i do sad sto je
  • 7
  • 0
 • veramne 1 godinu i 8 mjeseci
  Samo navalite, nijeste još svu državu uništili i opljačkali. Pa vi toliko mrzite ovu državu. Sramote jedne odvratne lopovske.
  • 4
  • 0