navigacija Naslovnica Premium

"SARADNJA PROFESIONALNA I KVALITETNA"

5.9.2018 16:44

Veljović: Podrška aktivnostima NVO koje se bave zaštitom prava LGBTIQ zajednice

Veljović je istakao da je zalaganje crnogorske policije na zaštiti LGBTIQ prava odmah na početku saradnje, prije skoro deset godina, prepoznato od strane relevatnih međunarodnih organizacija i mreža koje se bave zaštitom prava LGBTIQ osoba

Veljović: Podrška aktivnostima NVO koje se bave zaštitom prava LGBTIQ zajednice Sa sastanka
Vijesti online
Foto: Uprava policije Autor: Vijesti online

Direktor Uprave policije Veselin Veljović izrazio je danas podršku Uprave policije aktivnostima koje predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBTIQ zajednice sprovode, a koje se odnose ne samo na slučajeve procesuiranja nasilja nad LGBTIQ osobama već i na obuke, seminare i studijske posjete koje su namijenjene policijskim službenicima a kojima se unaprjeđuju znanja i stiču iskustva u radu u ovoj oblasti, saopšteno je iz Uprave policije.

Veljović se danas sa saradnicima sastao sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava LGBTIQ zajednice.

"Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Uprave policije MUP-a i LGBTIQ zajednice u kontinuitetu profesionalna i kvalitetna, te da je posljednju deceniju, koliko saradnja traje, znatno unaprijeđena izgradnjom povjerenja i dodatnom senzibilizacijom policijskih službenika koji rade na zaštiti prava i sloboda pripadnika ove zajednice. Ocijenjeno je i da je saradnja policije i LGBTIQ zajednice bila profesionalna i kvalitetna i kada su u pitanju organizacije povorki ponosa održanih prethodnih godina, te da će se sa takvom saradnjom nastaviti", kazali su iz Uprave policije.

Veljović je istakao da je zalaganje crnogorske policije na zaštiti LGBTIQ prava odmah na početku saradnje, prije skoro deset godina, prepoznato od strane relevatnih međunarodnih organizacija i mreža koje se bave zaštitom prava LGBTIQ osoba, tako da je Uprava policije bila prva policijska organizacija ikada koja je dobila nagradu "Prijatelj pravde – nagrada za 2011. godinu", koju dodjeljuje Konferencija "Pravda na Balkanu – jednakost za seksualne manjine".

Iz Uprave policije su naveli da se ta nagrada inače dodjeljuje osobi koja nije pripadnik LGBTIQ zajednice ili institucije koja je posebno posvećena zaštiti i ostvarivanju prava seksualnih manjina.

Na sastanku je kao važno ocijenjeno je i to što u svim centrima bezbjednosti postoje LGBTIQ kontakt policijski službenici, koji su zaduženi za saradnju i kontakt sa pripadnicima LGBTIQ zajednice i kojima se LGBTIQ osobe mogu obratiti kad god postoji potreba da se posavjetuju sa policijom ili prijave bilo kakav vid uznemiravanja i nasilja.

Veljović je kao važno ocijenio i aktivno učešće predstavnika Uprave policije u izradi Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba za period od 2013. do 2018. godine i u ispunjavanju obaveza iz akcionih planova za Strategiju, kao i to što Uprava policije i sada ima predstavnika u Radnoj grupi koju čine predstavnici državnih organa i nevladinog sektora a koja je zadužena za izradu nove Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba za narednih pet godina.

"Na sastanku je zaključeno da je Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije, sastavljen od predstavnika Uprave policije i MUP-a i članova nevladinih organizacija, a čiji je mandat istekao ove godine, imao značajnu ulogu u rješavanju aktuelnih pitanja koja opterećuju LGBTIQ zajednicu a koja su u nadležnosti policije. Dogovoreno je da se Tim ponovo oformi i da se u komunikaciji članova ovog Tima dogovore dalje aktivnosti u cilju daljeg unaprjeđenja saradnje", rekli su iz Uprave policije.

Naglašeno je da će policija i dalje preduzimati aktivnosti na zaštiti pripadnika LGBTIQ zajednice u svim prijavljenim slučajevima nasilja, te da će osim toga Uprava policije sagledati pojedinačno i slučajeve govora mržnje i odnositi se prema ovim pitanjima u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

"Veljović je zaključio na kraju da će predstavnici LGBTIQ zajednice u policiji imati pouzdanog i profesionalnog partnera u rješavanju svih pitanja koja se tiču policijskog rada i postupanja", poručili su iz Uprave policije.

Sastanku su ispred Uprave policije prisustvovali i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević i portparol Uprave policije Tamara Pavićević, dok su ispred nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava LGBTIQ zajednice sastanku prisustvovali Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres, Džon Barac iz LGBTIQ socijalnog centra, Jelena Čolaković iz Juventasa, Danijel Kalezić iz Queer Montenegro i Jovan Ulićević iz SPEKTRA-e.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.