navigacija Naslovnica Premium

U PAKETU I PROVJERA MILIONSKIH DUGOVA

30.12.2017 08:27

"Vijesti" saznaju: Evo šta piše u predlogu DPS-SD sporazuma za Cetinje

Saglasni su da se svi slučajevi nasilnog ponašanja, ugrožavanja imovine građana i “navodne povrede biračkog prava u susret i tokom izbornog dana” moraju ispitati, a navode da će pozvati javno nadležne da se tim bave

"Vijesti" saznaju: Evo šta piše u predlogu DPS-SD sporazuma za Cetinje Čeka se da Predsjedništva DPS i SD potvrde sporazum: Đukanović i Brajović
Foto: Boris Pejović Autori: Miloš Rudović, Ivana Gudović

Provjera dugovanja Prijestonice, na čijem čelu je godinama bio Aleksandar Bogdanović (DPS),  da Državna revizorska institucija (DRI) uradi reviziju njenog poslovanja, ispitivanje “eventualnih povreda biračkog prava” za izbore, analiza i moguća promjena programa razvoja Cetinja za 2018, neke su od ključnih tačaka dogovora iz Predloga sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju buduće DPS-SD koalicije. 

U Predlogu, u čiji dio su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je, između ostalog,  i “kontinuirano kadrovsko osvježavanje” uz ocjene uspješnosti rada na svakom funkcionerskom mjestu, utvrđivanje načina raspolaganja imovinom...

U dijelu koji se odnosi na transparentnost finansijskog poslovanja Opštine Cetinje predviđeno je da „nova lokalna uprava u najkraćem roku, ne dužem od šest mjeseci, utvrdi dug Prijestonice,  javnih preduzeća, ustanova, direkcija..., njegovu održivost i razloge  uvećanja”. 

“I potraživanja i ostale ekonomske pokazatelje od relevantnog značaja za sagledavanje cjelokupnog finansijskog stanja, i o tome posebnom informacijom obavijesti Skupštinu Prijestonice”, rezultat je pregovaračke platforme koja je načelno prihvaćena, a u  predlogu  je koalicionog sporazuma. 

Prema podacima Ministarstva finansija, dug Opštine Cetinje je 10 miliona eura na kraju prošle godine, a iz opozicije tvrde da je  preko 25 miliona.    

Cetinjskim odborima DPS-a i SD-a prihvatljiva je pregovaračka platforma koju je ponudio tim stranke Ivana Brajovića, na čelu sa Damirom Šehovićem. 

U partiji Mila Đukanovića  i SD-u očekuju  da ubrzo predsjedništva daju saglasnost na sporazum koji čine tri cjeline - politički principi, programska opredjeljenja i kadrovi.  Nakon tog ozvaničenja, stvoreni su preduslovi za konstituisanje vlasti u Prijestonici. 

“Koalicioni partneri su saglasni da se svi slučajevi nasilnog ponašanja, ugrožavanja imovine građana prijestonice i navodne povrede biračkog prava u susret i tokom izbornog dana moraju ispitati, u skladu sa zakonom, a odgovorni sankcionisati, zbog čega će javno pozvati nadležne državne organe da tim povodom preduzmu mjere u granicama svoje nadležnosti, izvod je iz predloga sporazuma.   

Opozicija je pozvala da nadležne institucije ispitaju sve nepravilnosti, ali i  fizičke napade na svoje kandidate za odbornike, simpatizare i građane, kao i ko su osobe sa kapuljačama koje su  boravile u zgradi Opštine Cetinje u izbornoj noći. I iz DPS-a su pozvali da se sve ispita i okrivili Demokrate i URA za incidente. Privremeno su zatvarana pojedina biračka mjesta, bilo je hapšenja, povrijeđenih, a nakon glasanja ispred zgrade Prijestonice su dežurali pripadnici SAJ-a. Iz Uprave policije su saopštili da su 26. novembra oni na  Cetinju bili “preventivno”, ali nisu odgovorili zbog čega.

SAJ Cetinje Na dan izbora bilo je povrijeđenih i hapšenja: Pripadnici SAJ-a na Cetinju

U predlogu  sporazuma je navedeno da će preko poslanika (skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet) inicirati da DRI uvrsti reviziju poslovanja Prijestonice u godišnji plan revizije za 2018.

“To uvažavajući potrebu za cjelovitim sagledavanjem i presjekom stanja na  31.12.2017. godine u sistemu lokalne samouprave”.

Partneri su saglasni  da  treba još jednom analizirati Program razvoja Prijestonice za 2018, a ako je potrebno i mijenjati ga uz poštovanje  zakonske procedure, zbog “pune, efikasne i racionalne potrošnje izdvojenih sredstava u skladu sa Zakonom o Prijestonici”.

U dijelu raspolaganja imovinom Prijestonice, naglašeno je da je „neophodno utvrditi način raspolaganja, što podrazumijeva da se lokalna, odnosno državna imovina otuđuje pod uslovom prethodnog definisanja namjene”.

U okviru programskih opredjeljenja, navodi se da će sa “posvećenošću realizaciji predizbornih programa obezbijediti bolji kvalitet života svih građana”. 

“Programska opredjeljenja bave se jačanjem zaposlenosti, razvojem biznis zona, ravnomjernim ekonomskim razvojem, podrškom mladim bračnim parovima u rješavanju stambenih pitanja, jačanjem zdravstvenih usluga i obrazovne infrastrukture, socijalnom zaštitom ranjivih grupa, razvojem sporta i kulture”.

Funkcije podijelili, predvidjeli ocjenjivanje rada svih funkcionera

Prema predlogu sporazuma, dogovoreno je da se definišu parametri i ciljevi na osnovu kojih će “biti mjerena uspješnost za svako funkcionersko mjesto u prijestonici”.

“Vijestima” je potvrđeno iz više izvora da SD dobija mjesto zamjenika gradonačelnika, sekretara za finansije, sekretara za održivi razvoj, sekretara za kulturu, direktora Vodovoda, direktora  Direkcije za imovinu, direktora Sportskog centra, direktora Bibliotetke “Njegoš”... 

DPS-u ostaje  pozicija gradonačelnika (direktor Montenegro bonusa Aleksandar Kašćelan jedan je od kandidata za nasljednika Aleksandra Bogdanovića koji je izabran za ministra kulture), kao i predsjednika Skupštine prijestonice, te  razne funkcije u opštinskim institucijama, preduzećima... Nosilac liste SD-a Ivan Gazivoda nije pristao da preuzme čelo Skupštine, a nakon što je načelno dogoreno da to mjesto zadržava  DPS kadar, Brajovićeva partija se poravnala sa drugim pozicijama. 

U dijelu predloga sporazuma  posvećenom kadrovima navodi se da su „koalicioni partneri saglasni da se pozicije gradonačelnika i predsjednika Skupštine dogovaraju konsenzusom, kao i da kontinuirano kadrovsko osvježavanje mora biti osnova kadrovske politike”.

Tvrde da je “akcenat  na stručnim kompetencijama, integritetu i upravljačkim sposobnostima”. 

SD da kaže ko je kako glasao

 Predsjednik cetinjskih Demokrata Danilo Mrvaljević kazao je da će, ukoliko se sporazum dviju partije potvrdi, znati kako da se odrede prema takvoj odluci Socijaldemokrata.

“Ono što od samog početka ne izgleda dobro jeste nevjerovatna činjenica da o sudbini Cetinja pregovaraju mr Milutin Simović i Damir Šehović, ali to nam govori mnogo toga o odnosu kompletnog režima prema crnogorskoj prijestonici. Ostaje da vidimo da li će se i dva doktora, Gazivoda i Ivanović, kao Cetinjani, pridružiti ponižavanju i omalovažavanju Cetinja i podržati one koji decenijama uništavaju naš grad, a sve radi tri direktorska mjesta”, kazao je Mrvaljević.

Simović je bio u pregovaračkom timu DPS-a.

Mrvaljević je pozvao cetinjski SD da saopšti kako su glasali njegovi članovi. 

“Mislim da bi naši sugrađani trebalo da znaju imenom i prezimenom ko su ljudi iz lokalnog SD-a, koji su na odboru digli ruku za OKG DPS, a protiv Cetinja, ako je zaista donesena odluka o spasavanju fantomki”, kazao je on.

Ni iz Demokrata, ni iz ostatka cetinjske opozicije nisu željeli da komentarišu dogovor o kadrovskoj podjeli DPS-a i SD-a.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (20 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 41

 • Sinapsa 10 mjeseci i 3 nedjelje
  Najvece razocarenje je ovaj Gazivoda Prevario je Cetinjane ,traba poslije ovoga izaci na ulicu
  • 14
  • 0
 • Pivljanin 10 mjeseci i 3 nedjelje
  Samo me strah da ovi Sd ne napusti koaliciju kad otkriju sve ove malverzacije,ipak su oni dosledni 😂
  ( 1 )
  • 11
  • 0
  petarct 30.12.2017 11:20
  Doktor Gazivoda pogazio rijec I sve njegove principe- nikad sa DPS-om. Svi imaju svoju cijenu... a njegova je pala definitivno. Treba da ga je sramota.
  • 7
  • 0
 • petarct 10 mjeseci i 3 nedjelje
  Apsurdna situacija. Gazivoda je prilikom sjednice parlamenta donosio cokoladu I provocirao DPS I Bogdanovica. Sad ce zajedno da je konzumiraju.
  • 10
  • 0