navigacija Naslovnica Premium

DRI O POSLOVANJU UPRAVE ZA IMOVINU

7.11.2016 20:00

Više prostora, kirija i dalje 3,6 miliona

Iz državnog budžeta za potrebe smještaja službi od 2013. do 2015. godine ukupno je izdvojeno 11,16 miliona eura

Više prostora, kirija i dalje 3,6 miliona Oprošten veliki poreski dug, a mala korist od nekretnina: Vlada
Marija Mirjačić
Foto: Luka Zeković Autor: Marija Mirjačić

Iz državnog budžeta za potrebe smještaja državnih službi u periodu od 2013. do 2015. godine ukupno je izdvojeno 11,16 miliona eura.

Te podatke objavila je Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju “Efikasnost naplate poreskog duga imovinom obveznika”.

Za zakup je u 2013. godini izdvojeno 3,78 miliona, 2014. godine 3,79 miliona i prošle godine 3,58 miliona.

Izvještaj DRI je pokazao da Vlada nije postigla značajne budžetske uštede rješenjem da poreski dug naplati imovinom obveznika u koju bi smjestila državne organe kojima se plaća zakup poslovnog  prostora .

"Od ukupno 8.128 metara kvadratnih poslovnih  prostora  koji su stečeni naplatom poreskih potražţivanja, 4.147 kvadrata ili 51,03 odsto dato je na korišćenje (državnim organima 2.932 metra kvadratna, preduzeću Monteput 641 kvadrat, opštini Nikšić 474 kvadrata i Savezu udruţženja penzionera 100 metara kvadratnih)”, podaci su vrhovne revizije.

U izvještaju je objašnjeno da su po osnovu zaključka Vlade 63 stambena  prostora , šest poslovnih  prostora  i 18 nestambenih  prostora ustupljeni Opštini Nikšić. Riječ je o neuslovnoj zgradi Desetka, staroj 60 godina, u kojoj žive bivši radnici Željezare.

Dva poslovna prostora, dva stambena prostora i jedan nestambeni prostor ustupljeni su na korišćenje bez naknade ambasadi Republike Srbije.

“Uprava za imovinu plaća zakup za 27 korisnika, dok je u 2012. godini plaćala zakup za 29 korisnika. Izdaci za rentu Uprave za imovinu za 2012. godinu bili su 978,33 hiljade bi na kraju 2015. godine oni iznosili 1,8 miliona i u odnosu na 2012. godinu bili veći za 54,09 odsto. Uprava za imovinu, sem zakupa poslovnih prostora, plaća i troškove smještaja državnih organa na osnovu Odluke o kriterijumima i uslovima za razgraničenje troškova između države i opština po osnovu korišćenja poslovnog  prostora  državnih službi”, navodi DRI u izvještaju.

Državne službe koje su dobile na korišćenje imovinu stečenu naplatom poreskih potraživanja od poreskih dužnika, a koji su plaćali zakup do tada, su Ministarstvo ekonomije, Uprava za inspekcijske poslove, Monteput, Radio-difuzni centar, Centar za socijalni rad u Cetinju, područna jedinica Fond za zdravstveno osiguranje u Cetinju i podgorički Dom zdravlja. Po tom osnovu država je uštedjela svega 113,4 hiljade eura za zakup u odnosu na prošlu godinu.

Država je dodijelila i stečene prostore institucijama koje nijesu plaćale zakup, ali u cilju rasterećenja velikog broja zaposlenih u kancelarijama. DRI navodi da su na tom spisku ministarstva za informaciono društvo, rad i socijalno staranje, pravde, poljopripvredu, ljudska i manjinska prava, Generalni sekretarijat Vlade, Zavod za statistiku, Viši sud za prekršaje i Uprava za imovinu.

Vlada je uredbu donijela 2013. godine i tada je omogućeno da se dug (zaključno sa 2012) iznad 100 hiljada eura plati imovinom.

Revizijom je utvrđeno da je zaključen 21 ugovor od čega 14 sa firmama i sedam sa opštinama. Dužnici su imali ukupni dug od 34 miliona eura od čega je ugovorima definisano da se imovinom plati 23,35 miliona. Od te sume realizovano je 12,72 miliona ili 54 odsto, dok je do završetka revizije ostalo nerealizovano 10,6 miliona.

DRI je konstatovala da je država u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju.

Evidencija o državnoj imovini loša

Državna revizorska institucija je utvrdila da se na osnovu  evidencija  koje vodi Uprava za imovinu ne može utvrditi tačan broj državnih organa, opština i i javnih službi koje su po zakonu o imovini dužne da dostavljaju podatke o pokretnim i nepokrentim stvarima.

Utvrđeno je da registar nepokretnosti Uprave za imovinu ne sadrži podatke o nepokretnostima koji su u državnom vlasništvu. U toj evidenciji nalaze se samo pokretne stvari.

Vrhovna revizija je utvrdila da se u evidencjima Uprave za imovinu nalaze podaci za koje nije moguće utvrditi koji ih je državni organ dostavio.

“Uprava za imovinu nije donijela Plan upravljanja imovinom stečenom naplatom poreskih potraţživanja. Uz to, nije donijela planove upravljanja imovinom na godišnjem nivou i Strategiju upravljanja i raspolaganja imovinom koja je u vlasništvu države”, navodi DRI u izvještaju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.