navigacija Naslovnica Premium

I JARE I PARE

1.8.2012 21:46

"Vlada dopustila da Aco Đukanović uzme i zemlju i milione od tužbe"

Policija krije ugovor sa bratom bivšeg premijera i aktuelnog šefa DPS-a za prodaju zemljišta u Momišićima

"Vlada dopustila da Aco Đukanović uzme i zemlju i milione od tužbe"
Foto: Boris Pejović Autor: Dragana Babović

Uprava policije neće da objelodani kupoprodajni ugovor sa Acom Đukanovićem za zemljište u Momišićima od 7.367 kvadrata, uz obrazloženje da bi saopštavanje tih podataka ”negativno uticalo na sudski postupak”.

Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović ocijenio je da će se državni budžet dodatno isprazniti zbog neblagovremenog ispunjavanja obaveza prema bratu bivšeg premijera i aktuelnog šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Đukanović je prije nekoliko dana podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici, kojom traži obeštećenje od države od šest miliona eura, jer Vlada nije ispoštovala ugovorne obaveze prema njemu.

Riječ je o zemljištu od 7.637 kvadrata, gdje se još nalazi takozvana “limenka”, zgrada policije u kojoj su sada šalteri MUP-a. Đukanović je, u međuvremenu stekao i pravo vlasništva.

“Imajući u vidu da je ugovor o kupoprodaji zemljišta u Momišićima predmet postupka kod nadležnih institucija, mišljenja smo da bi saopštavanje podataka u vezi sa ovim predmetom moglo imati negativan uticaj na dalji tok postupka”, odgovor je tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Interni dokument

“Vijesti” su od šefa policije Božidara Vuksanovića tražile da im dozvoli uvid u kupoprodajni ugovor ili da iz te institucije saopšte koje su obaveze po ugovoru imali kupac i prodavac zemljišta.

MUP i Uprava policije bili su dužni da se do kraja 2010. isele iz “limenke” koja se nalazi na parceli Đukanovića, ali je tu obavezu ispunila samo policija preseljenjem u novu zgradu na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog.

Kod Vlade se posao sa Đukanovićem vodi kao interni dokument.

Kaluđerović smatra da bi nadležni morali da provjere taj posao i da krenu još od ugovora koji su 2007. sklapani sa privatnom firmom “Čelebić” u vezi sa izgradnjom nove zgrade policije i poništenjem prodaje zemljišta toj privatnoj firmi.

“Mislim da ima puno argumenata koji ukazuju na to da su predstavnici Vlade i Uprave policije, prvenstveno vodili računa kako da zadovolje potrebe porodice Đukanović i njihovih bliskih prijatelja”, rekao je Kaluđerović.

“Mislim da ima puno argumenata koji ukazuju na to da su predstavnici Vlade i Uprave policije, prvenstveno vodili računa kako da zadovolje potrebe porodice Đukanović "

Đukanović kao najbolji ponuđač?

Podsjetio je da je neposrednom pogodbom ugovorena cijena za izgradnju nove zgrade policije za 13 miliona eura i to tako da se ta suma plati za protivvrijednost zemljišta, na lokaciji gdje se nalazi “limenka”.

“Simptomatično da je UP 2007. ušao u navodni rizik prodaje zemlje kada je ugovoreni rok za izgradnju zgrade godinu i po dana, a poslije veoma lagano tolerisao kašnjenje u izgradnji ovog objekta. Veoma je značajan i simptomatičan detalj da u trenutku kada je Vlada ugovorila izgradnju objekta za 13 miliona eura, u budžetu za tu godinu nije bilo ni jednog jedinog centa za taj projekat”, rekao je Kaluđerović.

Za njega je siptomatično i to što “Čelebić” nije dobio posao na licitaciji, nakon što je tužilac poništio posao te kompanije i UP koji je bio sklopljen bez tendera.

“S obzirom na relacije koje vlasnik preduzeća 'Čelebić' ima sa porodicom Đukanović, to jasno upućuje na zaključak da je i tada ta lokacija bila namijenjena onome ko je sada njen nominalni vlasnik, a to je Aco Đukanović”, rekao je Kaluđerović.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme “Čelebić” kao nezakonit, jer je prodat bez tendera.

Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su se, takođe bez tendera, o gradnji nove zgrade za policiju za 13 miliona eura. Rok da MUP iseli svoje službe sa Đukanovićevog posjeda je istekao prije tri godine.

Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač, na licitaciji 22. aprila 2008. godine, a za atraktivnu lokaciju licitirali su još Mehmed Kolarević iz Podgorice, Slobodan Trklja iz Herceg Novog i firme “Neksan” iz Nikšića, vlasništvo Miodraga-Dake Davidovića, “Čelebić” i “CMC” iz Podgorice, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić.

Neko mora da odgovara zbog nemara

Kaluđerović smatra da moraju neodgovorni pojedinci iz Vlade koji su omogućili Đukanoviću da sada ustane sa tužbom.

“Očigledno su mu sada dali dosta elemenata da ustane sa tužbom i da dodatno žestoko udari po budžetu države. Iz svega, čini mi se da nadležni moraju hitno procesuirati utvrđivanje odgovornosti za očigledne neregularnosti u samom procesu kupoprodaje i onoga što je kasnije bilo. Prosto je nemoguće prihvatiti da je odgovoran odnos, da se raspolaže zemljištem i prodaje privatniku 2007. i 2008, da se ulazi u obavezu seljenja tog objekta, a da četiri godine nakon toga ta zgrada je i dalje netaknuta, odnosno oni imaju slobodu da budu podstanari, na specifičan način, na privatnom posjedu Aca Đukanovića. I ta sloboda da se tako postupa, očigledno je sama po sebi specifična, ali očigledno je i da će Đukanović tu slobodu pokušati da žestoko dobro naplati ponovnim uzimanjem miliona eura od države”, smatra Kaluđerović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 20

 • brigante 6 godina i 3 mjeseca
  Zadnje Vam bilo, Aco i Milo
  • 0
  • 0
 • Wladika 6 godina i 3 mjeseca
  Ovako se voli država! A ne ko ovi što su "protiv države".
  • 0
  • 0
 • astra51 6 godina i 3 mjeseca
  Za veliku nuzdu vlada mora podici cijene.
  • 0
  • 0