navigacija Naslovnica Premium

"NEMA PRAVO ŽALBE"

14.9.2017 14:11

Vlada: Evropski sud za ljudska prava proglasio neprihvatljivom predstavku Vanje Ćalović

Ćalović je, kako se navodi, propustila da obavijesti Sud da je sporazum između Uprave policije i mobilnog operatera „M-tel” DOO stavljen van snage, jer je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama po službenoj dužnosti, izvršila inspekcijski nadzor kod istih i o tome donijela posebna rješenja

Vlada: Evropski sud za ljudska prava proglasio neprihvatljivom predstavku Vanje Ćalović Vanja Ćalović
MINA
Foto: Zoran Đurić Autor: MINA

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se proglašava neprihvatljivom predstavka kojom se direktorica MANS-a Vanja Ćalović žalila na povredu Evropske konvencije zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operatera M-tel.

„Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Vanje Ćalović, proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom u skladu sa članom 35 stav 3 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, saopšteno je iz Vlade.

Ćalović se, kako se podsjeća, žalila na povredu člana 8 Evropske konvencije zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operater „M-tel” DOO čiji je bila korisnik.

„Sud je u konkretnom slučaju proglasio predstavku Ćalović neprihvatljivom prihvatajući pravnu argumentaciju koju je u ovom međunarodnopravnom sporu iznijela Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Sud je utvrdio da podnositeljka predstavke nije postupila u skladu sa pravilom 47 st. 7 Poslovnika Evropskog suda, koji predviđa da podnositelji predstavke moraju obavještavati Sud o svim relevantnim okolnostima za podnijetu predstavku.

Ćalović je, dodaje se, propustila da obavijesti Sud da je sporazum između Uprave policije i mobilnog operatera „M-tel” DOO stavljen van snage, jer je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama po službenoj dužnosti, izvršila inspekcijski nadzor kod istih i o tome donijela posebna rješenja.

„Potom je podnositeljka predstavke propustila da obavijesti Sud da je u tom pogledu i Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je utvrdio ništavost sporazuma o uzajamnoj saradnji Uprave policije i mobilnog operatera „M-tel” DOO“, navodi se u saopštenju Vlade.

Sud je takođe, kako je saopšteno, utvrdio propust podnositeljke predstavke da Sud obavijesti o odluci Ustavnog suda, kojom je proglasio neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku na osnovu kojih su se zasnivala tadašnja ovlašćenja policije, čija inicijativa za utvrđivanje ništavosti odredaba Zakonika o krivičnom postupku je upravo i pokrenuta od MANS-a, čiji je izvršni direktor bila podnosilac predstavke.

Na ovu odluku Evropskog suda podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

„Ova odluka objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena i na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore u dijelu koji se odnosi na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i u Službenom listu Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Odluka ESLJP: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"itemid":["001-177127"]}

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • NeedToKnow 1 godinu i 2 mjeseca
  Ljudi moji, kakvo debilno obavještenje! Sud je odbio predstavku, a pita li se neko KO JE ODGOVARAO, iz UP i kompanije M:TEL zbog ove strahovite zloupotrebe ličnih podataka i povrede prava na privatnost građana Crne Gore? Zašto je Vanja morala da ide u Strazbur po pravdu, Kusovče?
  • 4
  • 0
 • neko_nebitan 1 godinu i 2 mjeseca
  po ovoj presudi ispada da je predstavka odbijena zato sto podnosilac nije obavijestio sud o cinjenicama koje su isle u njenu korist? Cudna je pravo nauka...
  • 1
  • 0
 • Bokez 1 godinu i 2 mjeseca
  Zasto u tekstu nema komentara gospođe Ćalović? Da li su ga iz 'Vijesti' uopšte tražili od nje?
  • 13
  • 1