navigacija Naslovnica Premium

"USVOJENE IZMJENE I DOPUNE VIŠE UREDBI"

26.4.2018 20:40

Vlada: Obavljanje poslova u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU preuzima Kancelarija glavnog pregovarača

Pored glavnog pregovarača utvrđena su zvanja njegovog zamjenika za poglavlja pravne tekovine Evropske unije, kao i Nacionalnog IPA koordinatora, savjetnika glavnog pregovarača i po jednog savjetnika zamjenika glavnog pregovarača

Vlada: Obavljanje poslova u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU preuzima Kancelarija glavnog pregovarača Sa sjednice
MINA
Foto: Vlada Crne Gore Autor: MINA

Vlada je danas, u okviru stvaranja normativnih pretpostavki za formiranje nove pregovaračke strukture za oblast evropskih integracija, usvojila izmjene i dopune više uredbi, kojim se uređuju poslovi dosadašnjeg Ministarstva evropskih poslova.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da su usvojene su izmjene uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, o organizaciji decentralizovanog upravljanja instrumentom pretpristupne pomoći Evropske unije i o organizaciji indirektnog upravljanja sprovođenja finansijske pomoći u okviru instrumenta pretpristupne podrške Evropske unije (IPA II).

Usvojene su i dopune uredbi o Vladi, o njenom Generalnom sekretarijatu i o Kabinetu predsjednika Vlade, kao i izmjene i dopune odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Iz Vlade je saopšteno da obavljanje poslova u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji preuzima Kancelarija glavnog pregovarača, koja se obrazuje u Kabinetu predsjednika Vlade.

Radom Kancelarije, kako je obašnjeno, rukovodi glavni pregovarač, koji je za svoj i rad Kancelarije odgovoran premijeru i Vladi.

Pored glavnog pregovarača utvrđena su zvanja njegovog zamjenika za poglavlja pravne tekovine Evropske unije, kao i Nacionalnog IPA koordinatora, savjetnika glavnog pregovarača i po jednog savjetnika zamjenika glavnog pregovarača.

“U skladu sa utvrđenim djelokrugom, uređuje se pitanje preuzimanja od Ministarstva evropskih poslova, osoba koje su obavljale poslove visokog rukovodnog kadra, državnih službenika i namještenika koji su obavljali preuzete poslove, kao i preuzimanje opreme i službene dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da novi model, koji je već predočen Evropskoj komisiji, omogućava efikasniju organizaciju rada i realizaciju obaveza, kao i da takvim ustrojstvom Vlada šalje političku poruku i domaćoj javnosti i Evropskoj uniji da je evropska integracija prioritetna politika.

Vlada je utvrdila i Predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore, kojim su propisana krivična djela i krivičnopravna zaštita iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

“Predviđeno je uvođenje novih krivičnih djela – građenje objekata bez prijave i dokumetacije za građanje, građenje složenog inženjerskog objekta bez građevinske dozvole, kao i protivpravno priključenje na infrastrukturu. Takođe, predložene su i izmjene koje se odnose na odgovorne za projektovanje, reviziju tehničke dokumentacije, izvođenje radova i stručni nadzor nad građenjem objekta, kao i prepoznavanje narušavanja stanja životne sredine usljed postupanja odgovornih suprotno propisima ili opštepriznatim tehničkim pravilima”, navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se stvaraju uslovi da se zbog stepena društvene opasnosti određene radnje koje su tim zakonskim dokumentom bile propisane kao prekršaji, propišu kao krivična djela u Krivičnom zakoniku.

Vlada je usvojila i izmjenu odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.

“U diskusiji je saopšteno da se radi o nastavku mjera za očuvanje resursa i stabilizacije tržišta u cilju sprječavanja odliva sirovine namjenjene sektoru prerade i stabilnog snabdjevanja građana drvetom za ogrijev”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o davanju saglasnosti za potpisivanje aneksa finansijskog sporazuma između Evropske investicione banke i Željezničke infrastrukture za projekat Željeznica Crne Gore dva i prihvatila amandmane dva i tri.

“Izmjenama se pristupilo zbog promjene obima izvedenih radova usljed čega je ukupna realizovana, odnosno ugovorena vrijednost umanjena. Drugi razlog za izmjene je podjela Željeznice Crne Gore na dva odvojena preduzeća Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz, zbog čega je Željeznička infrastruktura prestala da kontroliše oko 40 odsto vrijednost i projekta”, objašnjeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o sprovođenju Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za prošlu godinu.

“Realizacija mjera i aktivnosti definisanih planom uslovila je trend oporavka indikatora tržišta rada tokom pojedinih kvartala, koji se ogledaju u smanjenju anketne stope nezaposlenosti uz povećanje zaposlenosti u odnosu na početak godine”, navodi se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.