navigacija Naslovnica Premium

"VISOKA EFIKASNOST"

8.2.2018 19:34

Vlada usvojila izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU: Ispunjeno 75 odsto obaveza

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je u izvještaju prikazan trenutni status realizacije svih planiranih obaveza za prošlu godinu u okviru pregovaračkih poglavlja i prema institucionalnoj nadležnosti

Vlada usvojila izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU: Ispunjeno 75 odsto obaveza Sa sjednice Vlade
MINA
Foto: Vlada Crne Gore Autor: MINA

Vlada je danas usvojila izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za prošlu godinu, u kojoj je ispunjeno 75 odsto obaveza, što ukazuje na visoku institucionalnu i administrativnu efikasnost države za ispunjenje evropskih ciljeva.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je u izvještaju prikazan trenutni status realizacije svih planiranih obaveza za prošlu godinu u okviru pregovaračkih poglavlja i prema institucionalnoj nadležnosti.

“Od ukupno 413 obaveze, koliko je planirano u prošloj godini, ispunjeno je 308, odnosno 75 odsto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na 2016. kada je stepen realizacije bio 72 odsto”, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da obim i kvalitet urađenog posla ukazuju na visoku institucionalnu i administrativnu efikasnost i sposobnost Crne Gore za ispunjenje evropskih ciljeva.

Na sjednici su usvojeni polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period od jula do decembra prošle godine sa polugodišnjim izvještajem o realizaciji operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije.

Usvojen je i polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 24. pregovaračko poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost od jula do decembra prošle godine.

“Konstatovano je da izvještaji pokazuju visok stepen realizacije predviđenih mjera, koji za pregovaračko poglavlje 23 iznosi 76 odsto, a za 24. poglavlje 72 odsto i naglašena odlučnost Vlade u srovođenju planiranih reformi u ovim oblastima”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je u okviru verifikacije zapisnika sa prethodne sjednice izmijenila pojedine članove uredbe o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa kojom se propisuju mjerila i način bodovanja projekata i programa u prioritetnim oblastima od javnog interesa i oblasti zaštite osoba sa invaliditetom koje realizuju nevladine organizacije.

“Vlada je odlučila da dodatno boduje projekte koji doprinose razvoju sjevernog regiona Crne Gore i slabije razvijenih područja”, rekli su iz Vlade.

U bodovanju programa i projekata nevladinim organizacijama za doprinos projektu odnosno programu ostvarivanja javnog interesa u sjevernom regionu i u nerazvijenim opštinama može biti dodijeljeno do pet bodova.

“Dodatnih, pet bodova može biti dodijeljeno nevladinoj organizaciji za doprinos projekta odnosno programa ravnomjernijem regionalnom razvoju i to ako nevladina organizacija koristi za organizovanje obuka, seminara, radionica i okruglih stolova turističke i druge kapacitete u sjevernom regionu i u slabije razvijenim područjima”, objasnili su iz Vlade.

Predsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio da su te izmjene važne, jer Vlada prvi put i u ovoj oblasti posebno valorizuje projekte koji se odnose na sjeverni region i slabije razvijena područja čime i u toj oblasti, bez obzira na činjenicu da se ne očekuju efekti kao u slučajevima velikih investicija, jasno pokazuje temeljno političko određenje.

Na sjednici je usvojen izvještaj o implementaciji Akcionog plana o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, za period od jula do decembra prošle godine. 

“Realizacija planiranih mjera ukazuje na posvećenost nosilaca implementacije zadatih mjera i ciljeva, što je dodatno osnaženo aktivnostima međuresorske radne grupe na ekspertsko-operativnom nivou”, smatraju u Vladi.

Donijeta je i odluka o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za ovu godinu.

“Šume u državnoj svojini daju se na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, u skladu sa izvođačkim projektima za područne jedinice Pljevlja, Rožaje, Berane, Petnjica, Plav, Andrijevica, Bijelo Polje, Podgorica, Kolašin, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Žabljak i Šavnik, u gazdinskim jedinicama i po odeljenjima, kao i po količinama i sa početnim cijenama, prema tabeli koja je sastavni dio odluke”, precizirali su iz Vlade.

Vlada je donijela Program podsticanja projekta u vodoprivredi za ovu godinu. Za finansiranje obaveza i potreba u toj oblasti, Programom je opredijeljen iznos od 1,05 miliona EUR, što je planirano i državnim budžetom za ovu godinu.

“Realizacijom Programa rješava se problem vodosnabdijevanja seoskog stanovništva, rješavaju se ključni problemi u upravljanju vodama i unapređuje međunarodna saradnja, što će doprinijeti poboljšanju uslova života i razvoju poljoprivrede, kao i ukupnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima”, objasnili su iz Vlade.

Donijet je i Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima za ovu godinu, kojim je predviđeno da sredstva u iznosu od 200 hiljada utroše za finansiranje izradu planske i projektne dokumentacije u oblasti upravljanja vodnim resursima, zaštitu od štetnog dejstva voda i podršku projektima vodosnabdijevanja u bezvodnim područjima.

Vlada je usvojila informaciju o potrebnim finansijskim sredstvima za potrebe sprovođenja plana preventivnih mjera za suzbijanje bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika u ovoj godini i donijela neophodne zaključke kako bi se obezbijedila sredstva u iznosu od 817,84 hiljade za tu namjenu.

“Ocijenjeno je da su troškovi suzbijanja ove dvije naročito opasne zarazne bolesti životinja, iako visoki, vrlo opravdani, efikasni, ali i ekonomični, jer obezbjeđuju kroz prevenciju i značajno niže troškove u odnosu na moguće posljedice pojave bolesti”, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o kulturi, Vlada je dodijelila status istaknuti kulturni stvaralac crnogorskom vajaru Miodragu Šćepanoviću.

“U diskusiji je saopšteno da njegovo stvaralaštvo predstavlja značajan umjetnički iskorak na crnogorskoj likovnoj sceni, te da ga ostvareni rezultati na prestižnim manifestacijama u Crnoj Gori i u Parizu, svrstavaju u red naših najznačajnijih savremenih umjetnika”, zaključuje se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • majstor515 9 mjeseci i 1 nedelja
  Sve da vam prihvatimo tih 75%, j..e vas uveliko ono 25%.
  • 0
  • 0
 • Skener 9 mjeseci i 1 nedelja
  Ako smo svi jednaki pred zakonom, onda mjere u okviru poglavlja 23 i 24 nijesu ealizovane ni 3%. Izgleda da EU ne vjeruje izvještajima Vlade, i zna da su sve institucije i kompletno pavosuđe korumpirani i u službi vladajuće oligarhije. Opozicija, nevladine organizacije i pojedinci, treba da iskoriste povećanu otvorenost i interesovanje EU institucija, i upozna ih sa stvarnim stanjem i konkretnim slučajevima.
  • 0
  • 0
 • Mila K 9 mjeseci i 1 nedelja
  Zivjeli strikovi i ostale maske jalove birokraticnosti na stetu institucionalne stabilnosti.
  • 0
  • 0