navigacija Naslovnica Premium

PROPISUJU SE ISTOVJETNI USLOVI I NAČIN OVJERE OD SUDA, NADLEŽNOG ORGANA I NOTARA

20.9.2018 16:51

Vlada utvrdila Predlog zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, u dugom periodu primjene važećeg zakona značajno su se izmjenile određene okolnosti koje su ukazale na potrebu donošenja novog

Vlada utvrdila Predlog zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa Sa sjednice Vlade (arhiva)
MINA
Foto: Vlada Crne Gore Autor: MINA

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa kojim se, između ostalog, propisuju istovjetni uslovi i način ovjere od suda, nadležnog organa lokalne samouprave i notara.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, u dugom periodu primjene važećeg zakona značajno su se izmjenile određene okolnosti koje su ukazale na potrebu donošenja novog.

Navodi se da je uvođenje Notarske službe 2011. godine jedna od okolnosti koja je ukazala na potrebu usaglašavanja važećeg zakonskog rješenja sa tim izmjenama, s obzirom na to da važeći Zakon ne prepoznaje notara kao subjekta koji vrši ovjeru, već samo sud i nadležni organ lokalne uprave.

„Kako razlozi pravne sigurnosti nalažu jednako postupanje u pogledu ovjere od svih subjekata koji vrše ovjeru potpisa, rukopisa i prepisa, dakle od suda, nadležnog organa lokalne samouprave i notara, bilo je nužno propisati istovjetne uslove i način ovjere od sva tri subjekta“, istakao je, generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor, Ibrahim Smailović.

To je, kako je naveo, jedini garant da će se pravilnom praktičnom primjenom predloženih zakonskih odredbi ostvariti očekivana pravna sigurnost.

Uvedena je i obaveza za sve subjekti koji vrše ovjeru da otpravak isprave o ovjerenom potpisu koji podliježe poreskim obavezama, po službenoj dužnosti dostave organu uprave nadležnom za poslove poreza u roku od 15 dana od izvršene ovjere.

„Na ovaj način, siguran sam da ćemo doprinijeti boljoj evidenciji ove vrste poreza i njihovoj boljoj naplati“, dodao je Smailović.

Prema njegovim riječima, dodatna novina u novom zakonu je propisivanje obaveznog sačinjavanja potvrde o izvršenoj ovjeri potpisa rukopisa i prepisa.

Potvrda, kako je pojasnio Smailović, sadrži sve podatke koji su relevantni da se može sa pouzdanošću utvrditi ko je izvršilo ovjeru, dakle koji subjekt, ko je zahtjevao ovjeru, čija ovjera potpisa je izvršena i na koji način je izvršena ovjera potpisa, prepisa ili rukopisa. 

„Dakle, sadrži sve one podatke sa kojima sa sigurnošću možemo očekivati da je mogućnost greške ovjere smanjena na najmanju moguću mjeru, samim tim i povećana pravna sigurnost, a takođe u vezi sa svim tim i smanjena mogućnost za bilo kakvu zloupotrebu od strane subjekata koji vrše ovjeru“, rekao je Smailović.

On je kazao da je posebno važna novina u zakonu i obaveza sačinjavanja prepisa od subjekta koji vrši ovjeru. 

„Važeći zakon takvu obavezu predviđa za notare ali ne i za sud, odnosno organ lokalne uprave, pa je ocijenjeno da je to nužno sa aspekta pravne sigurnosti“, dodao je Smailović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Mali.kuč 2 mjeseca i 3 nedjelje
    potpuno su nerazumljiva zadnja dva pasusa.
    • 1
    • 0