navigacija Naslovnica Premium

ZA AFIRMACIJU VOJSKE

1.7.2017 18:56

Vlada uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

„U diskusiji je posebna pažnja posvećena odredbama kojima se preciziraju vojne obaveze građana Crne Gore - uspostavljanje evidencije vojnih obveznika, uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u miru i obuka i angažovanje vojnih obveznika u uslovima ratnog ili vanrednog stanja“

Vlada uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem
MINA
Foto: Boris Pejović Autor: MINA

Vlada je utvrdila Predlog zakona o Vojsci Crne Gore (VCG) kojim se uvodi mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade koja je održana u petak, a kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, predloženim zakonom uređuje se organizacija i služba u Vojsci.

„U diskusiji je posebna pažnja posvećena odredbama kojima se preciziraju vojne obaveze građana Crne Gore - uspostavljanje evidencije vojnih obveznika, uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u miru i obuka i angažovanje vojnih obveznika u uslovima ratnog ili vanrednog stanja“, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu je ocijenjeno da će ta zakonska rješenja doprinijeti afirmaciji Vojske kao jednom od simbola identiteta i suvereniteta Crne Gore, kao i jačanju svijesti kod mlade generacije o pripadnosti državi.

Predloženim rješenjima se uvodi „merit“ sistem u postupku prijema, unapređivanja i izbora za obrazovanje i usavršavanje lica u službi u Vojsci, detaljnije propisuje izgradnja integriteta i prava i obaveze lica u službi.

Zakonom se, kako se navodi, bliže uređuju vojno-policijski poslovi, nadležnost Vojne policije i primjena sredstava prinude, upotreba oružja od strane vojnih lica i nošenje vojnih uniformi, definišu nova stanja u službi i uspostavlja novi sistem ocjenjiva lica u službi u VCG.

Iz Vlade je saopšteno da je na sjednici utvrđen Predlog zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

„Donošenjem ovog zakona stvaraju se uslovi za zaštitu od zloupotreba koje su suprotne prirodi sporta, normiraju se jedinstvena pravila za ponašanje svih učesnika sportske priredbe, utvrđuje se jedinstveni sistema prevencije i smanjenja rizika za izbijanje nereda i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama“, pojasnili su iz Vlade.

Kako su kazali, novim zakonom implementiraju se instituti međunarodnog prava iz te oblasti, posebno stanadardi Evropske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, naročito kada je riječ o fudbalskim utakmicama.

„Među rješenjima predloženim ovim zakonom su i proširenje obaveza organizatora priredbe i precizno propisane mjere koje organizator treba da preduzme kako bi prevenirao odnosno spriječio nasilje i nedolično ponašanje na sportskim priredbama“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, novim zakonom kao nasilje ili nedolično ponašanje prepoznaje se i nedolično i uvredljivo ponašanje takmičara na sportskoj priredbi prema gledaocima, sudijama ili službenim licima, bacanje na sportski teren ili u gledalište predmeta koji mogu da ugroze život i fizički integritet lica ili imovinu, izazivanje mržnje ili netrpeljivosti koja može da dovede do fizičkog sukoba učesnika sportske priredbe i unošenje ili isticanje transparenata, zastava ili drugih materijala sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, mržnju ili netrpeljivost, nacionalnu ili rasnu diskriminaciju, ili diskriminaciju po osnovu vjere, pola ili seksualne orjentacije, ili po drugom osnovu.

Dodaje se da se kao nasilje i nedolično ponašanje novim zakonom prepoznaje i izazivanje nereda prilikom dolaska, odnosno odlaska iz sportskog objekta ili u sportskom objektu, pozivanje ili podsticanje na tuču ili napad na policijske službenike, lica koja vrše poslove zaštite, službena lica organizatora takmičenja, takmičare ili druge učesnike sportske priredbe.

Vlada je utvrdila i izmjene i dopune Zakona o prekršajima, kojim se, kako je saopšteno, poboljšavaju pojedine odredbe kako bi se otklonili određeni nedostaci, precizira sadržaj prekršajnog naloga i vrši usklađivanje sa podsticajnim mjerama, u cilju njihove efikasnije primjene.

„Najvažnije izmjene se odnose na utvrđivanje mogućnosti da se novčana kazna do dvostrukog maksimuma može propisati i uredbom Vlade, a strožije kazne predviđene su i za prekršaje učinjene u oblasti primjene međunarodnih restriktivnih mjera“, reklo su iz Vlade.

Kako su naveli, proširena je i obaveza vođenja prekršajnog postupka bez pretresa po podnijetom zahtjevu za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu za lakše prekršaje.

U saopštenju se kaže da je Vlada utvrdila i Predlog zakona o hemikalijama, kojim se sveobuhvatno uređuje oblasti bezbjednog upravljanja hemikalijama, naročito u dijelu koji se odnosi na inspekcijski nadzor.

Vlada je, kako se navodi, donijela Strategiju upravljanja vodama Crne Gore kojom se osigurava kontinuitet u dugoročnom planiranju funkcionisanja tog sektora na principu održivog razvoja, uključujući uređenje i korištenje voda, zaštitu voda od zagađivanja, kao i uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog djelovanja voda.

“Strategija predstavlja dokument na osnovu kojeg će se sprovoditi reforme sektora voda, kako bi se dostigli potrebni standardi u upravljanju vodama, uz organizaciono prilagođavanje i sistemsko jačanje stručnih i institucionalnih kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou”, pojasnili su iz Vlade.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je imenovala Savjet za reformu javne uprave, čiji će predsjednik biti potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

Kako se navodi, za članove Savjeta imenovani su ministarka javne uprave Suzana Pribilović, ministar finansija Darko Radunović, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović i direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković.

Za članove Savjeta imenovani su i, dodaje se, predstavnici nevladinih organizacija, Biljana Papović koju je predložio Centar za demokratsku tranziciju, i Stevo Muk kojeg je predložio Institut Alternativa.

“Vatroslav Belan, dosadašnji prvi savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Kini, imenovan je za savjetnika potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i za nacionalnog koordinatora „12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“”, kaže se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (11 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 42

 • Bokelj 43 1 godinu i 4 mjeseca
  možete me slobodno ubiti, uniformu mi više oblačiti nećete, spuštao sam se ja na vaše DPS uže nekoliko puta, od tada smo bolji prijatelji. Sad ima da šaljete u rat soju djecu
  • 12
  • 0
 • Hasan seckati 1 godinu i 4 mjeseca
  A što? Zar se ti ne bi ponosio našim žrtvama koje su pale za NATO?!
  • 11
  • 0
 • R2D24 1 godinu i 4 mjeseca
  bezidejni, ako ne znas bolje da cutis, a i to ne bi se pise odvojeno.
  • 7
  • 0