navigacija Naslovnica Premium

U LOVĆEN BANCI ZADOVOLJNI POSLOVANJEM

1.9.2015 16:44

Vratićemo početno ulaganje već u 2016.

Stvoren tim profesionalaca i baza za stabilan rast i razvoj banke. Otvorene filijale u sedam gradova

Vratićemo početno ulaganje već u 2016. Svi glavni ciljevi poslovnog plana za prvu godinu ostvareni: Zeisler
Foto: Autor: Goran Kapor

Veoma sam zadovoljan onim što je Lovćen banka postigla. Za 12 mjeseci izgradili smo snažan tim iskusnih i visokomotivisanih bankarskih profesionalaca. Banka je razvila organizacionu strukturu, koja je obuhvatila sve oblasti modernog bankarstva”, kazao je u intervjuu “Vijestima” predsjednik Odbora direktora Lovćen banke dr Andreas Zeisler i predstavnik njemačke finansijske institucije DEG, na pitanje da li su zadovoljni rezultatima rada u prvoj godini poslovanja.

"Uspostavili smo mrežu od sedam filijala i prisutni smo tako u većim gradovima širom Crne Gore. Kada govorimo o razvoju poslovanja, svi glavni ciljevi našeg poslovnog plana za prvu godinu su ostvareni. Veoma smo ponosni na izuzetni kvalitet našeg kreditnog portfolija”.

 • Da li ste zadovoljni saradnjom sa nadležnim regulatornim vlastima, i jeste li nailazili na bilo kakve prepreke u poslovanju sa njihove strane?

Pravni okvir za rad banaka u Crnoj Gori se može porediti sa standardima u Evropskoj uniji. Proces dobijanja dozvole za rad Lovćen banke je bio transparentan i u skladu sa važećim propisima. U procesu osnivanja i tokom dosadašnjeg poslovanja Lovćen banke, nijesmo nailazili na prepreke. 

 • Do sada ste uglavnom poslovali sa malim i srednjim preduzećima. Da li planirate da uskoro proširite usluge i na poslovanje sa stanovništvom? Kakvi su planovi banke za narednu godinu?

Mi vidimo sebe kao univerzalnu banku koja je posebno fokusirana na male i srednje biznise. Podrška ovim klijentima je, možemo slobodno reći, u našoj DNK. Ipak, postajemo sve više i više aktivni u poslovanju sa stanovništvom. To nam omogućava da pružamo usluge onima koji su zaposleni kod naših klijenata. Naše poslovanje sa stanovništvom obezbjeđuje nam široku i stabilnu bazu za kreditno poslovanje.

 • Za tih nekoliko mjeseci u prošloj godini, banka je imala gubitak od oko 600 hiljada eura. Zbog čega je on nastao? Kakvo je poslovanje u prvoj polovini ove godine? 

Kao što znate, banka je počela poslovanje prije godinu dana. Za start-up biznis je normalno da mu je potrebno neko vrijeme da postane profitabilan. Ovo se posebno odnosi na banke. Danas bankarska regulativa zahtijeva specifičnu organizacionu strukturu u smislu uspostavljanja funkcija usklađenosti poslovanja s propisima, upravljanja rizicima, informacionim tehnologijama i ostalim oblastima. Mi smo investirali tokom ove prve godine značajne iznose da bi imali takvu strukturu, kao što smo investirali i u naše filijale širom Crne Gore. Ali mi već vidimo dobre rezultate ovih investicija i očekujemo da ćemo brzo imati pozitivan poslovni rezultat na mjesečnom nivou. Vjerujemo da možemo da zaradimo da povratimo naše start-up ulaganje već tokom 2016. godine.

Klijenti žele da ih banka razumije i brzo ponudi rješenje

 • Od kada je Vaša banka počela sa radom u Crnoj Gori su još dvije banke dobile dozvolu za rad. Da li mislite da u Crnoj Gori ima prostora za rad 14 banaka i kako će to uticati na konkurenciju i cijene bankarskih usluga?

Mi se ne bojimo ulaska novih konkurenata na tržište. Više konkurencije znači bolje usluge za crnogorske klijente. Novi konkurenti su izazov za nas - da se ne opuštamo, već da stalno unapređujemo naše proizvode i usluge. Cijene bankarskih proizvoda i usluga su samo jedna strana medalje. Za mnoge klijente mnogo je važnije da njihova banka razumije njihove potrebe i da brzo reaguje rješenjima koja su kreirana adekvatno njihovim potrebama. I to je ono za šta se Lovćen banka zalaže.

Promovišu CG u Njemačkoj, biznis klima može biti bolja 

 • Da li imate kontakt sa drugim investitorima iz Njemačke kakva su njihova iskustva o poslovanju u Crnoj Gori? Kakav je poslovni ambijent u Crnoj Gori i da li ga treba poboljšati? Da li ima novih privrednika iz Njemačke koji su zainteresovani za dolazak u Crnu Goru?

Lovćen banka je definitivno dobro mjesto za ulazak njemačkih i drugih stranih investitora. DEG kao glavni akcionar i naša 4 člana Odbora direktora, koji su iz Njemačke, konstantno promovišu Lovćen banku i crnogorsku ekonomiju inostranim kompanijama /investitorima. Ali, investitori ne dolaze preko noći. Da bi ih privukli, neophodna je dobra investiciona klima, koja uvijek može biti bolja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Mila K 3 godine i 2 mjeseca
  Imajuci u vidu da je konacni negativni rezultat 1.5 miliona eura (30/06/2015), veoma je neobicno da se vrsi ovo kratkorocno spinovanje neuvezano sa bilo cim osim dosadnim marketingom. Sve da im g-dje Tatar i Ljumovic odrade posao, trebalo bi im bar tri godine, ali ko ce se baviti tim osjetljivim vaznim iskustvima bankarstva posvecenog klijentima i timu i odrzivim rezultatima.
  • 2
  • 0
 • Kopljanik 3 godine i 2 mjeseca
  Kad moze Prva familija da ima sovju Banku ,zasto nebi mogla i Druga...
  • 2
  • 0