navigacija Naslovnica Premium

ODBOR DIREKTORA DOBIO PODRŠKU VLADE

28.7.2018 13:54

Vučelić umjesto Franovića u Luci Bar?

Izvori “Vijesti” tvrde da je Bord Luke više puta do sada iskazavao nezadovoljstvo radom dosadašnjeg menadžmenta koji predvodi Franović, tako da su sad “širom otvorena vrata” za njegove promjene

Vučelić umjesto Franovića u Luci Bar? “Za pet mjeseci od kad sam u Luci urađeno mnogo”: Franović
Foto: Filip Roganović Autori: Radomir Petrić, Milorad Milošević

Izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović mogao bi biti uskoro smijenjen, a kao njegov mogući nasljednik pominje se Vladan Vučelić, visoki funkcioner DPS-a i dugogodišnji direktor podgoričkog “Vodovoda”, saznaju “Vijesti”.

Na jučerašnjoj skupštini akcionara preduzeća u većinskom vlasništvu države, Odbor direktora je dobio podršku Vlade. Novi mandat u bordu u ime države dobili su dosadašnji članovi Anđelko Lojpur, Borislav Lalević, Branislav Branković, Sead Delalić i Aleksandar Jovović, kao predstavnik manjinskih akcionara.

Na redovnoj skupštini akcionara usvojen je izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju Luke, kao i kritički osvrt Borda na rad menadžmenta kompanije kojim od avgusta 2017. rukovodi Franović.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Bord Luke više puta do sada iskazavao nezadovoljstvo radom dosadašnjeg menadžmenta koji predvodi Franović, tako da su sad “širom otvorena vrata” za njegove promjene. Kao problem su prepoznate neispunjene zakonske obaveze prema radnicima, kao i to što je stanje u knjigama daleko od stvarnog budući da su pravljene nagodbe čak i kod revizije godišnjih izvještaja o poslovanju.

Ključni test za sudbinu Franovićevog menadžmenta biće vjerovatno polugodišnji izvještaj o poslovanju Luke, koji će biti prezentovan do kraja avgusta, a zbog kojeg su izvršnog direktora, zbog sumnji u moguću manipulaciju na berzi, Komisiji za tržište kapitala već prijavili manjinski akcionari.

Izvori “Vijesti” tvrde da je revizijski odbor u kompaniji dobio zadatak da ispita javno saopšten rezultat o polugodišnjem profitu barske firme od 600.000 eura, koji je objavio Franović uprkos značajnom rastu troškova tokom prvih šest mjeseci.

Skupština je usvojila izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju prema kojem je ostvarena neto dobit kompanije od 941.913 eura oko 30 odsto manja u odnosu na godinu ranije. U konačan obračun za 2017. izostao je prihod po osnovu upotrebe obale od 756.402 eura, a obavljen je i direktan otpis potraživanja na račun tekućeg perioda u iznosu od 672.930 eura. To znači da bi primjenom iste računovodstvene politike, kao godinu ranije, ukupna dobit za 2017. iznosila čak 2,37 milina eura ili 77,5 odsto više u odnosu na 2016. što bi bilo više nego fiktivno i daleko od stvarnog stanja.

Lojpur je “Vijestima” kazao da je stanje “najblaže rečeno dosta haotično, mada se to nije jasno vidjelo sa strane”.

“Luka Bar je punih deset godina spavala “zimski san”. Tako su se nenaplaćena potraživanja po svom iznosu primakla ukupnom ostvarenom godišnjem prihodu, s tim što neka od njih datiraju još iz 2007. Neka potraživanja nijesu bila pravovremeno utužena, neka su vremenom postala nenaplativa jer su firme dužnici otišle u stečaj. Luka je u kontinuitetu gubila sporove sa zaposlenima kojima smo po osnovu nepoštovanja kolektivnog ugovora dugovali skoro tri miliona. Sa više od 80 odsto procenata u obimu pretovara učestvovala su svega tri poslovna partnera što je jako nepovoljno…Postoječi model organizacije je potpuno prevaziđen i neprimjeren, konačno je i otvoreno pitanje zaključivanja koncesionog ugovora gdje smo morali da u saradnji sa resornim ministastvom krenomo iz početka i dr”, naveo je Lojpur.

U odnosu na prethodni period skupština društva je napravila diskontinuitet i sa dosadašnjim uslugama revizije jer će tu uslugu ove godine obavljati kompanija BDO. Tačka koju juče Skupština akcionara nije usvojila bile su predložene promjene Statuta. To se nije desilo, navodno, zbog “kozmetičkih promjena” koje je neophodno doraditi u narednom periodu.

Franović: Nijesam mogao uraditi više bez analiza

Na pitanje da li očekuje promjene u menadžmentu jer je Skupština akcionara dala novi mandat Bordu sa kojim on “nije na istim talasnim dužinama”, Franović je “Vijestima” odgovorio da su akcionari jednoglasno usvojili izvještaj o poslovanju sa finansijskim iskazom za 2017. “U Luci sam bio tek od 1. avgusta, ali, za tih pet mjeseci je urađeno mnogo više nego u prethodnom periodu. Možda je neko odmah očekivao da odradim više, ali nije se moglo bez analiza i izvještaja na osnovu kojih se donose odluke u cilju boljeg i kvalitetnijeg rada. Mi smo ti koji moraju da jure posao, a neće nas da juri posao, Jednoglasno usvajanje izvještaja je na neki način u suprotnosti sa izvještajem Borda direktora. Statut nije usvojen, jer sam znao da nije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Stepen naplate je sa 40 porastao na 76 odsto, a potpisan je i sporazum sa 243 radnika po kojem je na današnji dan isplaćeno 1,1 miliona eura neto, odnosno 1,9 miliona bruto, što znači da je država prihodovala oko 800.000 eura. Sve ovo je isplačeno iz tekuće likvidnosti, bez ijednog centa zaduženja. To je inače veliki problem naslijeđen iz perioda 2009-2016”, rekao je Franović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 36

 • Sax 3 mjeseca i 3 nedjelje
  Ti si neki kadar biće i sto kao i on. Da ne voziš smećaru..
  • 4
  • 0
 • laki16 3 mjeseca i 3 nedjelje
  uzmi sendvič sa parizerom sad i podji mu kod sina da ti da malo masne kobaje
  • 4
  • 0
 • sup 3 mjeseca i 3 nedjelje
  Sjasi Kurta da uzjase Murta
  • 4
  • 0