navigacija Naslovnica Premium

UZ POMOĆ NATO FONDA

1.2.2017 11:56

Za 15 mjeseci u Crnoj Gori će biti uništeno više od 400 tona naoružanja

"Demilitarizacija viška naoružanja je značajana u smislu smanjenja rizika od slučajnih eksplozija zastarelog naoružanja i u smislu podrške Ministarstvu odbrane kod zatvaranja starih skladišta”

Za 15 mjeseci u Crnoj Gori će biti uništeno više od 400 tona naoružanja (Ilustracija)
Mina
Foto: Shutterstock.com Autor: Mina

U Crnoj Gori će uz pomoć NATO Fonda povjerenja za demilitarizaciju viškova municije, za 15 mjeseci biti uništeno više od 400 tona zastarjelog naoružanja, saopšteno je danas na predstavljanju programa.

Programski menadžer NATO Agencije za podršku i nabavke, Džon Bosmans, kazao je da će NATO projekat pomoći Crnoj Gori da demilitarizuje više od 400 tona viška naoružanja.

"Demilitarizacija viška naoružanja je značajana u smislu smanjenja rizika od slučajnih eksplozija zastarelog naoružanja i u smislu podrške Ministarstvu odbrane kod zatvaranja starih skladišta”, rekao je Bosmas.

On je kazao da to mora biti urađeno na siguran i efikasan način.

Kako je naveo, uništenje oružja će početi vrlo brzo, a projekta bi trebalo da počne u maju ili junu.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Jan Viting, kazao je da početak projekta predstavlja još jednu fazu sve bliže saradnje između Crne Gore i NATO-a.

"Ovaj praktični aspekt je izuzetno bitan. Prosec uništavanja više od četri tone stare municije tokom sledećih 15 mjeseci doprinosi ne samo sigurnosti crnogorskih građana već i omogućava crnogorskoj vojsci da efikasnije rasporedi svoje resurse", ocijenio je Viting.

On je rekao da očekuje da će procedura ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi uskoro biti uspješno okončana.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović, rekao je da je nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora na svojoj teriotiriji naslijedila velike količine zastarjelog naoružanja i ubojnih sredstava koja su bila nefunkcionalna za dalje potrebe Vojske.

"To je bio slučaj i sa ostalim susjednim državama, zbog čega su viškovi naoružanja i municije prepoznati kao jedan od najvećih bezbjednosnih rizika u regionu”, naveo je Filipović.

On je istakao da je Crna Gora predano radila na rješavnju tog pitanja, kroz MONDEM projekat i u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime je ukupna količina viškova, od preko deset hiljada tona, smanjena za oko 85 odsto.

"NATO Fond za demilitarizaciju smatramo izuzetno koristim, s obzirom da implementacija projekta obezbjeđuje Crnoj Gori, uz stručnu i finansijsku podršku NATO partnera, da dugoročno riješi pitanje viška ubojnih sredstava koja predstavljaju i potencijalnu opasnost po život i zdravlje građana”, rekao je Filipović.

On je kazao da vjeruje da će se realizacijiom projekta od državnog intersa, obezbijediti direktna podrška naporima Crne Gore ka daljem jačanju i unapređenju nacionalne i regionalne stabilnosti.

"Očekujemo uništavanje 403 tone viška municije i minsko-eksplozivnioh sredstava. Sredstva će biti demilitarizovana na najsavremeniji način koji garantuje bezbjednost i odgovoran odnos prema očuvanju životne sredine”, naglasio je Filipović.

On je rekao da su, prema zvaničnoj potvrdi NATO-a, prikupljena neophodna sredstva za realizaciju cjelokupnog projekta u iznosu od 700.770 eura.

"Uvjeren sam da će i ovaj projekat doprinijeti produbljivanju sardnje Crne Gore i NATO-a i predstavljati dodatni dokaz uspješnog parnerstva, te da ćemo zajedničkim naporima riješiti ovo važno pitanje i na taj način unaprijediti bezbjednost naše zemlje”, naveo je Filipović.

On je rekao da se time ne uništava kompletno zastarjelo naoružanje koje Crna Gora posjeduje, ali da će sa NATO partnerima pokušati u budućnostui da riješe to pitanje.

Predstavnik njemačke Ambasade u Podgorici, Ingo Gnoyke, kazao je da je cilj NATO povjerilačkih fondova da se intenzivita i ojača partnerstvo i sardanja između nacija.

Prema njegovim riječima, to partnerstvo se temelji na sistemu zajedničkih vrijednosti i dogovora koji postoji kao uzajamne obaveze parterskih zemalja.

“Današnji povjerilačaki fond NATO u koji je Njemačka učestvovala sa značajnim sredstvima izraz je uzajamnog povjeranja i razumijevanja”, naveo je Gnoyke.

On je rekao da uništivanje nesigurne municije i ekplozivnih sredstava važan doprinos humanitarnoj bezbjednosti.

Oficir zadužen za tehničku realiciju projekta, Nebojša Luković, rekao je da VCG ima ukupno još dvije hiljade tona viškova naoružanja.

"Od tih dvije hiljade tona, u NATO povjerilački fond biće realizovane 403 zone, ostatak te količine će biti paralelno realizovana kroz MONDEM program u saradnji sa OEBS-om i UNDP i kroz anagažovanje naših vojnih kapaciteta”, pojasnio je Luković.

On je dodao da očekuje da će sve količine viška naopružanja riješiti kada se završi ovaj projekat.

Prema njegovim rijčima, lokacija za uništenje će nakanado biti određena, a biće u Crnoj Gori.

“Neće biti uništavanja municije putem otvorenih ekspolozija niti sagorijevanja, biće rješavanje samo putem rastavljanja” istakao je Luković.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • Hard Core 1 godinu i 9 mjeseci
  razoružaše nas, sad smo ka bez gaća
  • 4
  • 0
 • Otpisani 1 godinu i 9 mjeseci
  Zato što se tamo dodatno kupuje.
  • 3
  • 0
 • Otpisani 1 godinu i 9 mjeseci
  Rado ne ide Crnogorac u vojnike. :)
  • 2
  • 0