navigacija Naslovnica Premium

PODVLAČE CRTU

1.12.2011 20:44

Za 8 dana spisak vlasnika stanova koje je Mugoša dodijelio "zaslužnima"

Mugoša je saopštio da će uskoro dodijeliti još 150 stanova, a da neće saopštiti kome su dodijeljeni

Za 8 dana spisak vlasnika stanova koje je Mugoša dodijelio "zaslužnima"
Foto: Vesko Belojević Autor: Željka Vučinić

Skupština Podgorice usvojila je glasovima vladajuće koalicije Zaključak da administrator u roku od osam dana saopšti imena građana koji su dobili stanove od Glavnog grada.

Odbornik PzP-a Branka Bošnjak je istakla da način na koji je gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša dijelio stanove nije tansparentan i da o presudi Upravnog suda ne treba da raspravlja Skupština nego da se sprovede u djelo.

Mugoša je saopštio da će uskoro dodijeliti još 150 stanova, a da neće saopštiti kome su dodijeljeni.

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović kazao je da Mugoša ne može sam da odlučuje kome će davati stanove i da to treba da radi skupštinska komisija.

Da se u dnevni red uvrsti predloženi Zaključak da se presuda Upravnog suda u vezi sa zahtjevom za informacijama o stanovima proslijedi glavnom administratoru bili su protiv odbornici opozicije i SDP-a.

Odbornici SDP-a podržali opoziciju

Odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, potpomognuti odbornikom Narodne stranke i Demokratske srpske stranke usvojili su na sjednici Skupštine Glavnog grada rebalansirani budžet Podgorice za 2011. godinu, koji je sa planiranih 68.318.950 smanjen na 53.502.800 eura.

Odbornici SDP-a, koji su se vratili u odborničke klupe i smjestili se kod odbornika iz opozicije, nijesu podržali tu tačku dnevnog reda, a njihove kolege iz opozicionih redova su istakle da je rebalans budžeta potrošački i da je kasno donesen.

Vratili se u odborničke klupe: Odbornici SDP-a

Ističući da investicionih aktivnosti u Glavnom gradu gotovo da nema, odbornica SNP-a Zdenka Popović podsjetila je na nerealizovane, a obećane projekte, među kojima su Dom za stare, garaža i dječje pozorište. Njen partijski kolega Aleksa Bečić smatra da je došlo do marginalizacije rada Skupštine, jer se raspravlja o sredstvima koja su već potrošena.

"Izvršna vlast je majstor za prepisivanje projekata, samo se "igramo" sa ciframa. Budžet je potrošački, a o razvoju nema ni govora", istakao je Bečić.

Ističući da se za rebalans budžeta ne može isključivo okriviti ekonomska kriza, odbornik Nove Duško Tomašević smatra da je planirani budžet bio preambiciozan i nerealno planiran.

"Izvršna vlast je majstor za prepisivanje projekata, samo se "igramo" sa ciframa"

Tokom rasprave o izmjeni Odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada, odbornici SNP-a su zahtijevali da se naknade ili potpuno ukinu ili da se izjednače sa primanjima njihovih kolega iz drugih crnogorskih opština.

Mugoša: Investitori pokazuju interesovanje za ulaganje

Predsjednica odborničkog kluba PzP Branka Bošnjak smatra apsurdnim da odbornici u Skupštini Glavnog grada imaju manju nadokandu od, na primjer, kolašinskih, te je istakla da i njihova primanja moraju biti "najmanje na nivou naknada iz drugih opština".

Na sjednici je usvojen i Predlog odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Gradonačelnik Miomir Mugoša je tokom rasprave o toj tački, kazao da investitori pokazuju interesovanje za ulaganje u Podgoricu, a više informacija će do kraja godine imati i o namjeri investitora koji je zainteresovan za izgradnju hotela "Bolići". On je istakao da Glavni grad nema "miljenika" među investitorima i naveo da sa pojedinima imaju sporove.

Treba li razmatrati Predlog odluke o prodaji nepokretnosti?

Mnogo polemike na sjednici bilo je i oko toga da li uopšte treba razmatrati Predlog odluke o prodaji nepokretnosti, jer Glavni grad prethodno nije dobio saglasnost Vlade za taj postupak.

Odbornik SDP Raško Konjević bio je izričit da se tačka mora skinuti sa dnevnog reda dok se ne dobije saglasnost Vlade

Odbornik SDP Raško Konjević bio je izričit da se tačka mora skinuti sa dnevnog reda dok se ne dobije saglasnost Vlade, jer je riječ o pojedinačnom aktu. Iako je predsjednik Skupštine Slobodan Stojanović bio saglasan da se o toj tački ne razmatra bez saglasnosti, ona je, u međuvremenu, dobijena, jer je i Vlada imala sjednicu.

Iako je saglasnost konačno dobijena, Konjević je izrazio sumnju da li se i uprkos tome može raspravljati o Predlogu odluke o prodaji nepokretnosti, jer saglasnost nije zvanična dok Vlada na narednoj sjednici ne usvoji zaključak sa prethodnog zasjedanja.

Stojanović ulazi u pravne finese

Da se u dnevni red uvrsti predloženi Zaključak da se presuda Upravnog suda u vezi sa zahtjevom za informacijama o stanovima proslijedi glavnom administratoru bili su protiv odbornici opozicije i SDP-a.

Šef odborničkog kluba SNP Vladimir Vujović smatra da o Zaključku ne treba raspravljati na sjednici, jer to nije stvar Skupštine. Branka Bošnjak je kazala da je uključivanjem Zaključka u dnevni red povrijeđen Poslovnik, jer nije riječ o Odluci već samo o Zaključku, te da Skupština nema pravo da raspravlja o pravosnažnim odlukama suda.

Šefa odborničkog kluba SDP-a Đorđa Suhiha interesovalo je ko je predlagač Zaključka i zašto je po hitnom postupku uvršten u dnevni red.

"Predlagač sam ja i znate dobro da ovo mogu da uradim. Nijesam pravnik, ali polako ulazim u te finese i mogu da zaključim da poslovnik nije povrijeđen", rekao je Stojanović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 14

 • vonrad 6 godina i 11 mjeseci
  mada i mene interesuje ko su tih 150 zasluznih gradjana,taj deveti krug vlasti, koji tek u zadnjem dijeljenu dobijaju stanove, pa ih sad malo mustraju, drilovanje je to, bolje prije nego podju za vodu...kasno je kad krcag razbiju
  • 0
  • 0
 • vonrad 6 godina i 11 mjeseci
  i to samo zbog slobodarske borbe za principe demokratije, protiv rezima koji joj sve uze...ako je za utijehu neka pogleda svoje partijske sefove: ni kuce ni stana, samo bijedna nadoknada za mukotrpan partijski rad, sastancenja...pravi patnici, martiri, zivi sveci...
  • 0
  • 0
 • vonrad 6 godina i 11 mjeseci
  vjerovatno je ova bosnjak negdje podstanar, a mozda ni u mjestu gdje je rodjena i odrasla, nema stan od roditelja, mogu da zamislim kako joj je dok gleda kako drugi oko nje dijele stanove, a njoj i njenoj familiji, ako je ima, nista...tragedija.
  • 0
  • 0