navigacija Naslovnica Premium

SAVJET ZA ČLANSTVO U NATO OBJAVIO ISTRAŽIVANJE

23.6.2015 17:27

"Za Crnu Goru u NATO 70.000 građana više nego u februaru ove godine"

Istraživanja javnog mnijenja sprovele su početkom ovog mjeseca u sklopu redovnih anketa građana specijalizovane agencije „IPSOS – Strategic Marketing“ i „Damar“

"Za Crnu Goru u NATO 70.000 građana više nego u februaru ove godine"
Vijesti online
Foto: Boris Pejović Autor: Vijesti online

Većina građana Crne Gore sa pravom glasa podržava članstvo naše zemlje u NATO-u i izjasnila bi se na referendumu pozitivno, odnosno za ulazak Crne Gore u Severnoatlantsku alijansu. 

To je prvi put od kada se rade istraživanja javnog mnijenja na ovu temu da većina punoljetnih građana Crne Gore podržava članstvo, saopštio je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO.

Pokret za neutralnost, smatra da se ovom istraživanju ne može vjerovati i da je u pitanju još jedna manipulacija Vlade Crne Gore.

Istraživanja javnog mnijenja sprovele su početkom ovog mjeseca u sklopu redovnih anketa građana specijalizovane agencije „IPSOS – Strategic Marketing“ i „Damar“.

Prema terenskom istraživanju agencije „Damar“, sprovedenom od 8. do 14. juna 2015. godine na 1.100 ispitanika u 10 opština Crne Gore 41,6% građana izjasnilo se da podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, dok se 39,7% građana izjasnilo protiv, a 18,7% anketiranih odgovorilo je da ne zna. Ovi rezultati predstavljaju povećanje od 5,2% broja pristalica NATO-a u proteklih pola godine, uz istovremeni pad za 2,3% broja protivnika članstva Crne Gore u NATO-u.

Terensko istraživanje agencije „IPSOS – Strategic Marketing“ sprovedeno od 4. do 11. juna 2015. godine na 1.050 ispitanika starijih od 18 godina u 17 mjesta Crne Gore pokazuje da bi se na eventualnom referendumu o članstvu  u NATO-u 47% građana koji bi glasali izjasnilo za članstvo, dok bi 41% bilo protiv.

U odnosu na februar 2015. podrška članstvu u NATO-u povećana je za oko 10%, tvrde iz Komunikacionog tima.  Ovi procenti primjenjeni na broj građana sa pravom glasa znače da članstvo Crne Gore u NATO-u sada podržava oko 260 hiljada građana dok ih je u februaru bilo između 185 i 190 hiljada.

Agencija „Damar“ zaključuje u istraživanju da je u protekle četiri i po godine lagano rastao broj pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO, ali i procenat protivnika tom učlanjenju, jer se paraleno odvijao trend smanjenja procenta onih koji nemaju jasan stav o ovom pitanju.

„Od kraja 2014. godine, dolazi do pada procenta protivnika ulaska Crne Gore u NATO i blagog porasta procenta pristalica članstvu Crne Gore u NATO. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se blago smanjio i procenat onih koji još uvijek nemaju iskristalisan stav o ovom pitanju“ – navodi agencija „Damar“ i dodaje da je crnogorsko javno mnijjenje, u ovom trenutku, podijeljeno u vezi sa tim da li Crna Gora treba da bude članica NATO-a.

„Međutim, ukoliko se osvrnemo na dosadašnje trendove stepena podrške ulasku Crne Gore u NATO, možemo konstatovati da je on u stalnom porastu, da se on odvija realitivno usporeno, ali stabilno i kontinuirano, o čemu svjedoče i podaci istraživanja, koje je obavila Agencija ’Damar’, u periodu od jula 2010. godine do kraja 2014. godine“ – navodi u zaključku agencija „Damar“.

Razlozi opredjeljenja prema istraživanju agencije „Damar“ su sljedeći:

Pristalice učlanjenja Crne Gore u NATO, kao najvažnije razloge za takvo njihovo opredjeljenje ističu:
· NATO će biti garant očuvanja suverenitetaCrne Gore 37,4%
· NATO će biti garant da se na Balkanu neće ponoviti krvoproliće 33,1%
· Članstvo u NATO ce doprinijeti razvoju odnosa Crne Gore sa EU i SAD 12,7%
· Ulaganje u Crnu Goru, dolazak kapitala iz inostranstva 12,6%
· Efikasnost sistema odbrane 3,1%
· Nešto drugo 1,0%

S druge strane, ispitanici koji ne podržavaju ulazak Crne Gore u NATO savez, kao ključne razloge navode:
· Zato što je NATO bombardovao Srbiju i Crnu Goru 45,4%
· Zato što je NATO uvijek bio protiv slovenskih zemalja 14,6%
· Zato što bi na teritoriji CG bile stacionirane vojne baze NATO-a 9,7%
· Zato što se vlast u CG zalaže za članstvo u NATO-u
· Zbog očuvanja svojih pozicija 6,7%
· Zato što bi Crna Gora ulaskom u NATO postala potencijalna
· Meta teroristickih napada 6,4%
· Zato što bi članstvo u NATO-u značilo obavezu slanja
· Naših vojnika na strana ratišta 6,3%
· Zato što Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost 5,6%
· Zato što ulazak i članstvo u NATO mogo košta 2,9%
· Zato što Crna Gora može sama da se brani 2,4%

Pokret za neutralnost: Ovo je još jedna manipulacija Vlade Crne Gore

Najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnjenja o NATO integracijama koje je objavio Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO ne može se vjerovati, saopšteno je iz Pokreta za neutralnost Crne Gore.

"Zahvaljujući internim dokumentima Vlade Crne Gore objavljenim u aferi "Depeša", koji pokazuju rezultate IPSOS istraživanja za novembar prošle godine, vidjeli smo da se atlantskim integracijama protivi 57% građana Crne Gore, dok je za članstvo u NATO 35% građana. Prilikom prezentovanja tog istraživanja Vlada i njene agencije su javnosti predstavili lažnu informaciju da je protiv članstva u NATO 46% građana umanjivši tako rezultat dobijen istraživanjem za 11 odsto. Zabrinjavajuće je da se niko od čelnih ljudi IPSOS-a nije oglasio ni kada je Komunikacioni tim dao lažni podatak, niti kada je Pokret za neutralnost Crne Gore objelodanio istinite podatke dobijene njihovim istraživanjem u aferi "Depeša", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost

Iz ovog Pokreta su dodali da ako se u obzir uzme dokumentovana činjenica novembarskog istraživanja da je protiv članstva Crne Gore u NATO 57% građana i to se uporedi sa, kako navode upitnim novoobjavljenim rezultatima, koji prema riječima Komunikacionog tima, pokazuju da je nakon pola godine procenat onih koji se protive članstvu Crne Gore u NATO pao na 39,7%, postavlja se nezaobilazno pitanje: kako je moguće da je za pola godine protivljenje članstvu u NATO opalo za nevjerovatnih i potpuno nerealnih 17,3 odsto?! Šta se to toliko drastično dogodilo i uticalo na javno mnjenje?

"Odgovor je jasan: nije se ništa dogodilo, još manje nešto drastično, već je riječ je o novoj manipulaciji Vlade Crne Gore, što potvrđuje i prije par dana objavljen podatak Pokreta za neutralnost Crne Gore dobijen od visoko pozicioniranog izvora iz DPS-a da se podrška građana članstvu u NATO kreće od 33-35%, a ne nikako od 41-47% kako je danas objavio Komunikacioni tim. Ovakvim izvrtanjem podataka i korištenjem neistinitih tvrdnji, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO još jednom obmanjuje javnost Crne Gore, sa ciljem da se drastično niska podrška NATO integracijama očajnički, bez obzira na sredstva, pokuša povećati", ističe se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Iz Pokreta za neutralnost kažu da ih raduje činjenica da protivnika Crne Gore članstvu u NATO ima i u vladajućim partijama i u vrhu Vlade Crne Gore i njenih organa,

"Zahvaljujući insajderskim podacima koje dobijamo, javnost Crne Gore je upoznata sa istinitim podacima niske podrške članstvu Crne Gore u NATO. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da 84% građana želi da se ovo pitanje riješi na referendumu, a ne preko izakulisnih radnji koje bi se desile donošenjem ovako bitne odluke u Skupštini Crne Gore", kazali su iz Pokreta.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (29 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 249

 • veramne 3 godine i 4 mjeseca
  Blago ti u pamet.
  • 4
  • 0
 • Jopis_Broz 3 godine i 4 mjeseca
  Glasao sam za osamostaljenje i drzavu ali nikad u zivotu za Nato i Ameriku...nadam se iskreno da Crnogircki razmisljaju trezveno ko i ja , zivjela Rusija...
  • 3
  • 0
 • goran 1973 3 godine i 4 mjeseca
  zeljo pusta
  • 3
  • 0