navigacija Naslovnica Premium

PROBLEM OTPADA U TIVTU I BIJELOJ JOŠ NIJE RIJEŠEN

1.8.2016 20:21

Za grit tek treba da raspišu tender

Pojedine strane firme nude vrlo efikasna rješenja, a država još nije praktično krenula u rješavanje tog problema na terenu

Za grit tek treba da raspišu tender Ugovor o kreditu sa SB potpisan 2014, a grit još stoji u Bijeloj
Siniša Luković
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Siniša Luković

Iako pojedine strane firme nude tehnološki i ekonomski vrlo interesantna i efikasna rješenja problema sa preostalim upotrijebljenim gritom od pjeskarenja brodova u Bijeloj i Tivtu, država još nije praktično krenula u rješavanje tog problema na terenu.

Na prostoru Jadranskog brodogradilišta u stečaju, prema podacima koje je “Vijestima” saopštila Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) postoji 40.209 kubika upotrijebljenog grita koji se smatra industrijskim otpadom.

Vlada je 10. oktobra 2014. godine potpisala ugovor o kreditu sa Svjetskom bankom za projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” (IWMCP), čiji je jedan od segmenata i riješavanje problema grita.

Činjenicu da u Tivtu, na prostoru elitne marine i nautičkog centra Porto Montenegro i dalje stoji zapakovano 3.500 kubika grita i 2.590 tona zemlje pomiješane sa gritom, a da iz podmorja te marine nije uklonjeno najmanje još 8.330 kubika sa gritom i teškim metalima zagađenog sedmineta na morskom dnu, niko više ni ne pominje, iako je obećana remedijacija te lokacije bila jedna od “velikih prednosti” zbog koje je Vlada 2006. nekadašnje tivatsko vojno brodogradilište Arsenal prodala kanadskom milijarderu Piteru Manku.

On je u maju ove godine Porto Montenegro preprodao državnom investicionom fondu Dubaija ICD, ali problem nije riješio.

Na pitanje što se do sada učinilo jer je projekat IWMCP počeo prije skoro dvije godine, iz EPA su “Vijestima” kazali da je “polazeći od kompleksnosti mjera koje proizilaze iz specifičnosti zagađenja na lokaciji brodogradilišta, bilo posebno važno pripremne aktivnosti sprovesti na način koji obezbjeđuje optimalna rješenja za životnu sredinu kao i socioekonomske parametre.”

“Do sada je ugovoreno i izvršeno intenzivno uzorkovanje i analiziranje kontaminiranog zemljišta i grita. U julu prošle godine izvršeno je geodetsko mjerenje na lokaciji za potrebe projektovanja. Ugovorena je u februaru 2015. izrada glavnog projekta remedijacije. Priprema kompleksnog plana remedijacije je ušla u završnu fazu”, kažu u EPA koja je prošle sedmice raspisala i međunarodni tender za izbor konsultanta za revizuju i praćenje relalizacije glavnog projekta sanacije.

U tenderu stoji da bi konsultant svoj posao trebalo da počne u okrobru ove i završiti ga u novembru 2018. godine. Ističu da je u toku i izrada “procjene uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA), shodno procedurama Svjetske banke”, te da u konačnom očekuju da bi tender za izbor izvođača radova na sanaciji deponije grita u Bijeloj, mogao biti raspisan “krajem ovog mjeseca.”

Na pitanje da zato država nije reagovala na brojne ponude stranih firmi koje su u međuvremenu kontaktirale Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i EPA, nudeći neka tehnološki i ekonomski vrlo interesantna i efikasna rješanja problema grita, iz EPA su odgovorili da se aktivnosti u vezi Bijele “sprovode po procedurama Svjetske banke koje podrazumijevaju neophodnost poštovanja nacionalnih i međunarodnih propisa i standarda u oblasti zaštite životne sredine i jednak tretman za sve komecijalne subjekte u otvorenom međunarodnom kompetitivnom postupku.”

“To znači da su svi subjekti informisani na isti način o specificnostima projekta i da su, ukoliko zadovoljavaju kvalifikacione kriterijume, bili ohrabreni da učestvuju na javnom tenderu za izradu glavnog projekta remedijacije. Na istim principima će biti objavljen i međunarodni tender za izvođača radova na remedijaciji, pri čemu je, posebno naglašavamo, naš interes da što veći broj stranih i domaćih kompanija uzme učešća na međunarodnim tenderima koje objavljujemo. U tom smislu, svim kompanijama koje direktno kontaktiraju MORT i EPA pružaju se, na istovjetan način, sve informacije o projektu, bilježe se na mejling listi i pozivaju se da učestvuju u otvorenim i kompetitivnim tenderskim postupcima”, tvrde u Agenciji.

Iz MORT-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi odugovlačenja riješavanja problema grita u Bijeloj i u Porto Montenegru.

“Grizelj” nudi rješenje za preradu i korištenje i ne traži pare

Jedna od firmi koja već mjesecima bezuspješno pokušava da stupi u kontakt sa nadležnima u MORT-u je i “Grizelj” iz Sarajeva. Ta firma sa svojim partnerima ITG Sarajevo i ITG Warmetechnik GmbH iz Beča, raspolažu sa ekološkim tehnikama i opremom za dekontaminaciju grita koji se nakon tretmana, može ponovno upotrijebiti. “Grizelj” na osnovu analiza uzoraka u tri akreditovane laboratorije, na lice mjesta dovodi mobilno postrojenje za prečišćavanje grita koje u potpuno zatvorenom postupku, bez emitovanja bilo kakvih štetnih materija u okolinu, razdvaja  grit  na frakcije i čisti ga od štetnih primjesa nastalih nakon njegove upotrebe za pjeskarenje brodova. U postrojenju se tretiraju i čiste i materijali koji su došli u kontakt sa gritom – vreće, sanduci, zemlja na kojoj je ležao i slično.

“Dobijeni materijal - kvarcni pijesak ponovo se može koristiti kao frakcija za pjeskarenje ili kao građevinska frakcija, a željezna sačma ponovo za sačmarenje ili kao sirovina za željezaru. U svakom slučaju  grit  se može iskoristiti, a ujedno dekontaminacijom neće se stvoriti novi otpad”, kazao je “Vijestima” Tomislav Grizelj iz te sarajevske firme koja je već slične poslove radila u BiH i Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, postrojenje može očistiti 10 kubika grita za oko pola sata, a njegova firma od države Crne Gore ne traži da joj ova taj postupak plati, već da se država obaveže da će sve dobijene količine očišćenih materijala - kvarcnog pijeska i metalne sačme, otkupiti od “Grizelja” po tržišnim cijenama.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • lazar1 2 godine i 3 mjeseca
  PRIMARNI PROBLEM je da se do daljnjeg drži grit tamo đe jeste, jer je potrebno da se lokacija i dalje vodi kao EKOLOŠKA CRNA TAČKA. Time se manipuliše, izvlače se pare iz raznih međunardonih fondova, podižu se krediti a malo se ulaže da se grit zaista bezbjednosno zbrine. Koliko je to sve lažno, pokazuje primjer Arsenala đe još postoji još puno toga za čišćenje, ali sada više nije važno,
  • 0
  • 0
 • bijela150 2 godine i 3 mjeseca
  Primarni problem je remedijacija kontaminiranog zemljišta na pojedinim lokacijama, a ne grit čija kontaminacija je odnosu na zemljište gotovo beznačajna.
  • 0
  • 0
 • bijela150 2 godine i 3 mjeseca
  Primarni problem je remedijacija kontaminiranog zemljišta na pojedinim lokacijama, a ne grit čija kontaminacija je odnosu na zemljište gotovo beznačajna.
  • 0
  • 0