navigacija Naslovnica Premium

REALIZACIJA SPORAZUMA NAMETNULA POTREBU DONOŠENJA POSEBNOG ZAKONA

1.5.2016 12:34

Zakonodavni odbor prije parlamenta razmatra Sporazum

“Na osnovu prihvaćene ponude, politički subjekti koji su potpisali iii podržali Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, obavezali su se da rezultate izbora, organizovanih u skladu sa ovim dokumentom, prihvate kao nespornu odluku građana Crne Gore”, kaže se u obrazloženju Leks specijalisa

Zakonodavni odbor prije parlamenta razmatra Sporazum
Mina
Foto: Luka Zeković Autor: Mina

Zakonodavni odbor razmatraće u srijedu, prije početka sjednice parlamenta, Predlog zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore (Leks specijalis).

 Radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces i eliminisanje razloga za osporavanje regularnosti redovnih parlamentarnih izbora, premijer Milo Đukanović je, na sjednici Skupštine 27. januara, ponudio opozicionim političkim partijama ulazak u Vladu, koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije.

“Na osnovu prihvaćene ponude, politički subjekti koji su potpisali iii podržali Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, obavezali su se da rezultate izbora, organizovanih u skladu sa ovim dokumentom, prihvate kao nespornu odluku građana Crne Gore”, kaže se u obrazloženju Leks specijalisa. 

 Ističe se da je realizacija Sporazuma nametnula potrebu donošenja posebnog zakona kojim će se obezbijediti da dogovoreni model praćenja i kontrole korišćenja državnih resursa tokom parlamentarnih izbora u ovoj godini ima zasnovanost u pravnom sistemu Crne Gore.

 Predviđeno je da se starješina organa uprave i direktor fonda, zavoda i ustanove koji su odredeni Sporazumom o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, a koji su decidno precizirani u jedinstvenoj opozicionoj listi, postavljaju bez sprovođenja zakonske procedure.

 Propisuje se da se, bez sprovođenja procedure propisane posebnim zakonom i mimo utvrdenog broja sistematizovanih radnih mjesta postavlja visoki rukovodni kadar, generalni direktor u ministarstvu, pomoćnik starješine organa uprave i pomoćnik u fondu, zavodu i ustanovi, na osnovu jedinstvene opozicione liste.

“Na isti način postavlja se i pomoćnik starješine u organu lokalne uprave nadležnom za poslove finansija u opštini, Glavnom gradu i Prijestonici”, kaže se u predloženom zakonu,

 Predlogom zakona posebno se propisuje način postavljenja generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) i za tu funkciju može se postaviti lice za koje je prethodno utvrđeno da ne postoji bezbjednosni rizik u skladu sa Zakonom o ANB-u.

 Generalnog inspektora postavlja Vlada na inicijativu ministara izabranih iz reda opozicije. Smatra se da je generalni inspektor postavljen ako za njegovo postavljenje glasaju svi članovi Vlade.

 Predviđena je mogućnost za ministra koji bude izabran da rukovodi ministarstvom određenim Sporazumom da može da postavi određeni broj savjetnika i angažuje jedno lice za vršenje administrativno-tehniekih poslova, bez sprovođenja procedure propisane posebnim zakonom i mimo utvrđenog broja sistematizovanih radnih mjesta.

 Sva postavljena, kao i lice angažovano za vršenje administrativno-tehničkih poslova ne zasnivaju radni odnos. Po tom osnovu imaju pravo na naknadu zarade u iznosu propisanom ovim zakonom i pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje. 

“Oni imaju pravo na mirovanje radnog odnosa kod poslodavca i da se vrate na iste poslove na kojima su radili prije postavljenja”, kaže se u obrazloženju.

 Predlogom zakona predviđeno je angažovanje (bez zasnivanja radnog odnosa) predstavnika opozicije sa jedinstvene opozicione liste u organu upravljanja u fondu i zavodu, u privrednom društvu u kojem je država većinski vlasnik u privrednom društvu koje vrši javna ovlašćenja, čiji je osnivač opština. 

“Predlogom zakona decidno je propisano da licima postavljenim i angažovanim u skladu sa ovim zakonom, funkcija odnosno angažman prestaje danom utvrđivanja konačnih rezultata izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore u 2016. godini, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika”, kaže se u obrazloženju. 

 Postavljenje i angažovanje lica izvršiće se u roku od deset dana od izbora članova Vlade.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.