navigacija Naslovnica Premium

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA:

4.6.2018 17:32

Zaštita životne sredine jedan od najvećih izazova

Ocjenjuje se da je Crna Gora unaprijedila normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine i ostvarila dobar napredak u usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU

 Zaštita životne sredine jedan od najvećih izazova Ilustracija
Mina
Foto: Luka Zeković Autor: Mina

Zaštita životne sredine jedan je od najvećih izazova savremenog društva, zbog čega je unapređenje stanja u toj oblasti prioritet svakog društva, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

U saopštenju Ombdusmana, povodom međunarodnog dana zaštite životne sredine, podsjeća se da svi nadležni organi ali i pojedinci moraju odgovorno i adekvatno ispuniti svoje obaveze kako bi preduzimane mjere i radnje dale očekivane rezultate.

Ocjenjuje se da je Crna Gora unaprijedila normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine i ostvarila dobar napredak u usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. 

Navodi se da je Crna Gora osnažila institucionalni okvir za ostvarivanje prava na zdravu životnu sredinu, međutim i dalje postoje značajni problemi. 

"Na osnovu praćenja stanja i zapažanja u ovoj oblast kao i pritužbi građana, ukazujemo da su kvalitet vazduha u pojedinim gradovima (Pljevlja, Podgorica, Nikšić, Bar i dr), odlaganje otpada i komunalna buka – i dalje problem koje bi trebalo prioritetno rješavati", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Iz te institucije podsjećaju da je Zaštitnik, u izvještaju o radu u vezi sa unaprjeđenjem stanja u oblasti životne sredine, preporučio da je potrebno da nadležni inspekcijski organi kontinuirano vrše nadzor svih registrovanih zagađivača u opštini Pljevlja i drugim gradovima, u cilju sprječavanja akcidentnog stanja i unapređenja kvaliteta vazduha, kao i da preduzimaju mjere odgovornosti, u skladu sa zakonom.

Pljevlja, zagađenje vazduha

Navodi se da je preporučeno da se unaprijede administrativni kapaciteti na državnom i lokalnom nivou, a naročito ekološke inspekcije.

"Da se prati i analizira sprovođenje lokalnih planova za upravljanje otpadom, odvojenom prikupljanju otpada i recikliranju kao i da se unaprijedi saradnja Ministarstva održivog razvoja i turizma i jedinica lokalnih samouprava u cilju tehničke i administrativne podrške u sprovođenju nadležnosti za upravljanje komunalnim otpadom", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je pozvao da se inteziviraju aktivnosti na povećanju ekološke svijesti građana na, državnom i lokalnom nivou o potrebi odgovornog odnosa prema prirodi.

Zaštitnik je pozvao da Komunalna policija preduzima neophodne mjere i radnje neprekidno u cilju stalnog nadzora, praćenja i kontrole stanja nivoa komunalne buke, u skladu sa indikatorima buke.

"Preporukama u ovoj oblasti traži se i unapređenje saradnje između organa lokalne uprave i lokalne samouprave sa nadležnim inspekcijama u cilju sprječavanja ili smanjivanja štetnih uticaja buke na zdravlje ljudi i životnu sredinu kao i da se za sve crnogorske gradove izradi "karta buke" radi uspostavljanja pravila ponašanja svih subjekata", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u budućnost, „kao što i svaki neodgovoran odnos prema prirodi danas može značiti negativan uticaj na naše ili zdravlje naše djece, sjutra“. 

"Od trenutka kada čovjek počne da razmišlja o svom životnom okruženju, kada počne da okruženje čuva i da se osjeća njegovim dijelom, a njegova savjest preraste u ekološku etiku, može se govoriti o zaštiti životne sredine“, kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, ujedno i put ka potpunijem ostvarivanju Ustavom garantovanih prava na zdravu životnu sredinu, koje je jedno od temeljnih ljudskih prava.

eneralna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. jun Svjetskim danom zaštite životne sredine jer je tada održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972.godine. 

Tim povodom, širom svijeta se različitim kampanjama i aktivnostima ukazuje na važnost očuvanja zdrave životne sredine i potrebu odgovornog odnosa prema okruženju i neraskidivu vezu čovjeka i prirode.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Zabjelski 5 mjeseci i 2 nedjelje
    Strogim kaznjavanjem svih zagadjivaca, bilo fizickih ili pravnih lica, problem bi se brzo rijesio.
    • 0
    • 0