navigacija Naslovnica Premium

ODRŽANA U KOTORU

2.9.2015 17:04

Završena prva ljetnja škola u bioinformatici

“Cilj škole je da se crnogorski studenti bolje upoznaju sa savremenim istraživačkim metodama, sa radom i aktivnostima prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, kao i da nauče koje osobine bi trebao da posjeduje mladi moderni naučni istraživač 21. vijeka”, pojašnjava se u saopštenju

Završena prva ljetnja škola u bioinformatici
Mina
Foto: Ministarstvo nauke Autor: Mina

Prva ljetnja škola u bioinformatici, čiji je cilj bio upoznavanje studenata sa savremenim istraživačkim metodama, uspješno je realizovana, a u njenom radu učestvovala su 23 studenta.

 Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, škola, čiji je organizator prvi uspostavljeni Centar izvrsnosti u Crnoj Gori - BIO ICT, trajala je od 25. do 28. avgusta a održana je u kotorskom resurnom centru za sluh i govor.

 U saopštenju se podsjeća da se radi o projektu koji se putem granta u vrijednosti od 3.418.000 eura finansira Ministarstvo nauke kroz projekat "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost"(HERIC).

 U školi su, kako se navodi, učestvovala 23 studenata Elektrotehničkog i Biotehničkog fakulteta, Instututa za Biologiju mora i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao i pet predavača sa pomenutih institucija.

“Cilj škole je da se crnogorski studenti bolje upoznaju sa savremenim istraživačkim metodama, sa radom i aktivnostima prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, kao i da nauče koje osobine bi trebao da posjeduje mladi moderni naučni istraživač 21. vijeka”, pojašnjava se u saopštenju.

 Iz Ministarstva nauke kazali su da su studenti imali priliku da se uvjere u važnost multidisciplinarnog pristupa nauci i istraživanjima, kao i u značaj međusobne saradnje i razmjene informacija i znanja koje svako od njih posjeduje u svojoj oblasti, kako bi na kraju došli do mjerljivih i značajnih rezultata i otkrića.

 Studenti su, kako su dodali, dali i svoje ideje i smjernice za budućnost naučno-istraživačkog rada. 

 U saopštenju se navodi da su polaznici škole aktivno učestvovali u svim istraživanjima sa iskusnim kolegama Instituta za biologiju mora u Kotoru terenskim izlaskom istraživačkim čamcem na more.

“Oni su na određenim pozicijama u Bokotorskom zalivu, koje su već ranije određene i ustaljene kao mjerne stanice, mjerili osnovne hidrografske parametre mora, temperaturu, salinitet, Ph vrijednost, sadržaj kiseonika, a uzimani su uzorci i morskoga sedimenta za analizu sadržaja teških metala.”, precizirali su iz Ministarstva.

 Kako su naveli, na uzgajalištu COGIMAR, koji je partner iz privrede na BIO-ICT, studenti su se upoznali sa procesom uzgoja zdrave hrane iz mora, kao i sa važnošću sanitarnog kvaliteta vode u kojoj se ti organizmi gaje.

 Sa kolegama sa Biotehničkog fakulteta studenti su, kako je saopšteno, obišli i imanje organskog uzgajivača na Grahovu, gdje su se upoznali sa metodama uzorkovanja i analize zemljišta, kao i procesom organske proizvodnje.

 U saopštenju se navodi da su aktivnosti sljedećeg dana nastavljene u laboratorijama Instituta za biologiju mora uz novu opremu koja je stigla kroz BIO-ICT projekat, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje odrađen je i sanitarni dio kontrole morske vode koji je redovan. 

“Takođe, vršena je i analiza sedimenta morskog dna, kao i analiza zemljišta uzorkovanog prethodnog dana tokom terenskog rada”, dodaje su u saopštenju.

 Kako se objašnjava, polaznici škole obrađivali su četiri različite teme i na kraju škole održali su grupne prezentacije po sljedećim temama - uzorkovanje morske vode i analiza, biosenzori, analiza zemljišta i kvaliteta vode za navodnjavanje i značaj Massive Online Open kurseva.

 Posljednjeg dana dodjeljeni su sertifikati polaznicima škole, koje su im uručili članovi Naučnog odbora BIO-ICT Centra izvrsnosti BIO-ICT -direktor Igor Radusinović, zamjenik direktora Aleksandar Joksimović, dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Veljović i dekan Biotehničkog fakulteta Miomir Jovanović

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.