navigacija Naslovnica Premium

NASILJE U PORODICI

1.1.2012 18:58

Žene biju muževe više nego ikad

"Prilikom pregledavanja tog CD-a vidjeli smo kako je jednog gospodin iz glavnog grada žena pred djetetom zlostavlja"

Žene biju muževe više nego ikad
Foto: Shutterstock.com Autor: Vlado Otašević

Policajci ekspozitura krvnih i seksualnih delikata, suzbijanja naslja u porodici, maloljetničke delinkvencije i suzbijanja terorizma, eksplozija i havarija u Podgorici pamte 2011. po velikom broju ubistava, prijava za porodično nasilje, maloljetnika koji konzumiraju i prodaju drogu... ali i po nekim interesantnim događajima.

Rukovodilac pomenutih ekspozitura Ekan Jasavić kazao je “Vijestima” da su i pored puno posla, rezultati u 2011. uspješni.

U 2011. je bilo i 16 pokušaja ubistva
"Bilo je i više nego dovoljno događaja po svim linijama rada. Što se tiče krvnih delikata u 2011. bilo je ukupno sedam ubistava u Podgorici. Pet ubistava je riješeno po nepoznatom počiniocu, a dva po poznatom.

U protekloj godini je bilo i 16 pokušaja ubistva od kojih je pet bilo po nepoznatom izvršiocu, koji su riješeni”, istakao je Jasavić. On tvrdi da postoji problem koji nije zanemarljiv prilikom rješavanja pokušaja ubistava.

Svjedoci ćute, oštećeni kriju napadače

"Često imamo posla sa alkoholičarima, sa osobama koje konzumiraju narkotike, kao i duševnim bolesnicima, koji maltretiraju članove porodice i nasilnički se ponašaju"
"Iako znamo ko je pokušao da ubije oštećenog, kad ga dovedemo na prepoznavanje, oštećeni neće da prizna da je to uradila baš ta osoba. Dakle, ne želi da prepozna osobu koja je počinila nedjelo iz određenih razloga, a isti problem imamo i sa očevicima”, tvrdi Jasavić.

On dodaje da su prilikom teško rješivih događaja uključeni svi raspoloživi segmenti policije, forenzičari, obični policajci, rukovodioci... kako bi istraga uspješno bila privedena kraju.

“Na nekim slučajevima se radi mjesecima, maltene, gotovo da nema odmora. U svakom slučaju pokazalo se da smo i kadrovski i tehnički spremni da se nosimo sa svim izazovima”, naveo je Jasavić.

Predstavnici Filijale za suzbijanje nasilja u porodici su tokom godine takođe imali puno posla.

“Za nasilje u porodici je podneseno oko 535 prijava, u ovoj godini. Provjerava se gotovo svaka informacija kad je u pitanju zlostavljanje žena, djece, a sada učestalije i muškaraca. Često imamo posla sa alkoholičarima, sa osobama koje konzumiraju narkotike, kao i duševnim bolesnicima, koji maltretiraju članove porodice i nasilnički se ponašaju”, kazao je Jasavić.

On je dodao da postoji trend rasta u 2011. u odnosu na 2010. godinu po broju žena koje biju muškarce, a to nerijetko čine pred djecom.

Snimio ženu kako ga zlostavlja pred djetetom

“U toku protekle godine imali smo slučaj da je jedan gospodin iz glavnog grada u policiju donio CD. Prilikom pregledavanja tog CD-a vidjeli smo kako ga žena pred djetetom zlostavlja. Na snimku se vidjelo da ga je baš muški udarala”, kazao je Jasavić. Povratnici u naslilju su takođe veliki problem za društvo, kazao je Jasavić.

“Imamo nekih 10 do 15 slučajeva povratnika u nasilju. Parovi koji su posvađani ponovo znaju da se pomire, pa opet dolazi do sukoba, međutim, trudimo se da djelujemo preventivno da se to što manje događa. Zato i posle završenog postupka posmatramo, i vodimo računa da se nasilje ponovo ne bi događalo kod tih kritičnih osoba”, istakao je on. U toku 2011. godine tri maloljetnika su bila žrtve nasilja.

“Radilo se o dvije djevojčice i dječaku. Protiv roditelja su podnesene prijave, jer su ih maltretirali i zlostavljali”, naveo je Jasavić.

Službenici Filjale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije u toku 2011. godine, vođeni operativnim podacima da je sve veći broj maloljetnika počinilaca kako prekršajnih tako i krivičnih djela, zaveli su akciju “Mladost”.

Preventivno se djeluje na negatvne društvene pojave kod maloljetnika kao što su droga, alkohol, nasilje i kocka. Službenici te filijale u sklopu akcije posjećuju osnovne i srednje škole na teritoriji Podgorice, i upoznaju djecu sa negativnim efektima nasilja, konzumiranja droge i alkohola i kockanja.

Pao u nesvijest kad je saznao da mu se sin drogira

“Akcija je pozitivno djelovala, tako da sada imamo pozive iz drugih gradova i opština na teritoriji Crne Gore da posjećujemo škole i pozitivno svojim znanjem utičemo na djecu. Što se tiče drugih aktivnosti ove filijale, kada se dogode slučajevi da zateknemo dijete koje je koristilo neku opojnu drogu, onda u našim prostorijama u prisustvu roditelja ispitujemo maloljetnika. Bio je jedan slučaj da smo zvali oca dječaka koji je uzeo drogu na razgovor u naše prostorije".

"Bilo je nekoliko slučajeva kad su đaci pojedinih škola zakazivali tuče preko Fejsbuka, tako da smo uspjeli da ih spriječimo, a time su se izbjegle ozbiljne posljedice"
"Dječak se uporno branio da nije uzeo drogu. Tako da mu je u tim trenucima otac povjerovao i počeo je da prijeti službenicima policije. Htio je da zove medije i sve više je vikao, dok ga sin nije povukao i rekao mu: “Tata, vidi da ti kažem, inspektor je u pravu, meni treba pomoć, uzeo sam drogu”. Istog momenta njegov otac je pao u nesvijest. Nije mogao da vjeruje šta je čuo, tako da su prisutni morali da ga osvješćuju vodom”, priča Jasavić.

Osim što je konzumiraju, maloljetnici i prodaju drogu. Protiv 7 maloljetnika podnesene su krivične prijave zbog distribucije opojne droge.

“U toku godine je evidentirano 10 krivičnih prijava protiv ukupno 19 maloljetnika, koje se odnose na nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda, i 42 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ukupno 79 maloljetnika. U akciji „Zabrana točenja pića maloljetnicima“ podnijeto je 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv vlasnika ugostiteljskih objekata, od kojih je 6 zatvorila Turistička inspekcija. U akcijama zabrane kockanja i klađenja maloljetnicima, podnijeto je 7 zahtjeva za poketanje prekršajnog postupka protiv vlasnika kladionica, a sankcionisana su dva od strane službenika Uprave igara na sreću”, istakao je Jasavić.

“Majko mi letimo kao leteći pingvini”

Zabrinjavajuća je agresivnost maloljetnika, tvrdi Jasavić, a za tuču ponekad je dovoljan i pogled.

“Imali smo skoro slučaj da je jedna Podgoričanka, majka 16-godišnjeg dječaka, mislila da joj je sin bolestan, a ne drogiran"
“Nerijetko pratimo dešavanja na socijalnim mrežama. Bilo je nekoliko slučajeva kad su đaci pojedinih škola zakazivali tuče preko Fejsbuka, tako da smo uspjeli da ih spriječimo, a time su se izbjegle ozbiljne posljedice. Ono što je interesantno je da u nekim tučama učestvuju i djevojčice, tako da smo imali u jednoj podgoričkoj srednjoj školi i veću tuču djevojčica”, rekao je on. Što se konzumiranja droge i alkohola kod učenika tiče, roditelji nekad nijesu svjesni šta mogu od djece da očekuju, kazao je Jasavić.

“Imali smo skoro slučaj da je jedna Podgoričanka, majka 16-godišnjeg dječaka, mislila da joj je sin bolestan, a ne drogiran. Ona ga je odvela u hitnu, a koliko je ozbiljno stanje dječaka bilo ugroženo, govori podatak, da je pao u komu. Kasnije je dijete srećom spaseno. Majka je u razgovoru sa policajcima kazala da joj je sin govorio: “Majko, mi letimo kao leteći pingvini”, priča Jasavić.

Isti tretman za dijete poznate ličnosti i ostale

Jasavić tvrdi da je borba protiv društveno-negativnih pojava počela da bude intenzivnija poslije januara 2011. te da je od tada u prostorijama policije svakodnevno uvećan broj maloljetnika sa kojim se razgovara o prestupima koje su počinili.

"Roditelji nijesu mogli da vjeruju da je njihovo dijete “gej”, tako da su ga udarali i zlostavljali
“Kroz naše prostorije prošlo je dosta maloljetnika i njihovih roditelja. Bilo je djece poznatih ličnosti u Crnoj Gori, iz svijeta politike, profesora... Ta djeca su imala različite probleme, od alkohola, droge, do kocke, međutim, sva djeca su kod nas imala isti tretman. Nijedno dijete nije izdvajano. Gotovo svi roditelji koje smo obavijetsili da im djeca konzumiraju drogu ili alkohol su nam zahvalni, jer je saznanje prvi korak da bi nekome mogli pomoći”, kazao je Jasavić.

On je dodao da će i ubuduće biti nastavljena aktivna borba protiv ovih pošasti.

“U toku je izrada brošure o našoj akciji “Mladost”, a u pregovorima smo sa Fakultetom dramskih umjetnosti da se napravi spot”, zaključio je Jasavić.

Roditelji zlostavljali dijete, jer je gej

Jasavić je istakao da je u jednom slučaju motiv zlostavljanja bio seksualno opredjeljenje djeteta.

"Roditelji nijesu mogli da vjeruju da je njihovo dijete “gej”, tako da su ga udarali i zlostavljali. Osim tog događaja, bio je slučaj da je pijani otac zlostavljao djevojčicu, takođe zbog njenog seksualnog opredjeljenja, jer je lezbejka. Motiv nasilja u porodici su u većini slučajeva novac i teška ekonomska situacija, a posljedice su veće kad se tome doda i konzumacija alkohola”, kazao je Jasavić.

On je dodao da u vrijeme praznika redovno dolazi do povećanja porodičnog nasilja.

"Porast nasilja bilježimo redovno u vrijeme praznika, uoči Nove godine, kao i u periodu od prvog do 15. januara. Tada je konzumacija alkohola povećana, i razmirnice obično kulminiraju nasiljem”, istakao je Jasavić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 25

 • Mohikanac 6 godina i 10 mjeseci
  Ja imam srece ... mene moja baš rijetko kad udari ...al stvarno rijetko
  • 0
  • 0
 • Etoo 6 godina i 10 mjeseci
  Lijepa rijec gvozdena vrata otvara, nije to bez razloga bas receno. Protiv bilo kog vida nasilja sam. I mislim da ne postoji nesto sto ne moze rijecima da se rijesi
  • 0
  • 0
 • Ivana_ 6 godina i 10 mjeseci
  A Vijesti kako ste crni,puštite svađe i nepravdu,dajte nam nešto zanimljivo i vedro makar za ove praznične i blage dane...
  • 0
  • 0