navigacija Naslovnica Premium

ZATVORENICI SE ŽALE OMBUDSMANU

11.10.2018 18:40

ZIKS-u hitno treba psihijatrija

Odgovarajući na pritužbe, Zaštitnik je naveo da u ZIKS-u postoje adekvatni uslovi za izvršenje mjere bezbjednosti obavezno liječenje alkoholičara, da je zatvoreniku obezbijeđena stalna njega, te da boravak u kotorskoj bolnici nije presudan za uspjeh u liječenju, već da je, u konkretnom slučaju, pitanje volje i motivacije pacijenta za uspostavljanjem i održavanjem apstinencije

ZIKS-u hitno treba psihijatrija Bolnica tek 2021? - ZIKS
Damira Kalač
Foto: Filip Roganović Autor: Damira Kalač

U spuškom zatvoru neophodno je hitno upostaviti psihijatrijsko odjeljenje i stalnu terapiju zatvorenika, kako se njihov tretman ne bi svodio na davanje ljekova, to su, pored ostalog, preporuke Zaštitnika za ljudska prava i slobode.

Preporuke su date nakon nedavno završenog postupka po pritužbi jednog od zatvorenika u Zavodu za izvršenje sankcija (ZIKS) u Spužu.

Zatvorenik kojem je, tokom izvršavanja kazne, preporučeno liječenje zbog alkoholizma, žalio se Ombudsmanu navodeći da u spuškom zatvoru nema uslova za liječenje, da nema cjelodnevni nadzor medicinskog osoblja, da od terapije dobija samo tablete za spavanje i raspoloženje… U pritužbi je naveo da doktore ne gleda, da nema nikakvih predavanja, grupnih terapija niti vizita, kao ni psihološke podrške. Žalio se i jer je odbijen njegov zahtjev da bude prebačen i liječen u Specijalnoj bolnici u Kotoru, te naveo da zatvor nije mjesto gdje može da se izliječi, jer je “pod neprekidnim negativnim uticajem drugih lica lišenih slobode”.

Odgovarajući na te pritužbe, Zaštitnik je naveo da u ZIKS-u postoje adekvatni uslovi za izvršenje mjere bezbjednosti obavezno liječenje alkoholičara, da je zatvoreniku obezbijeđena stalna njega, te da boravak u kotorskoj bolnici nije presudan za uspjeh u liječenju, već da je, u konkretnom slučaju, pitanje volje i motivacije pacijenta za uspostavljanjem i održavanjem apstinencije.

Kako bi mentalno oboljela lica koja su lišena slobode nesmetano mogla da ostvare svoja prava, Ombudsman navodi da je neophodno preduzeti niz mjera. Pored ostalog, predlaže hitno uspostavljanje psihijatrijskog odjeljenja u spuškom zatvoru i kontinuirano sprovođenje psihoterapijske, psihosocijalne i radno okupacione terapije. Dodaje da je pacijentima neophodno obezbijediti razgovor sa psihijatrom, bez prisustvova trećeg lica - osim ako prisustvo službenika obezbjeđenja izričito ne zahtijeva sam psihijatar. Zaštitnik u preporukama dodaje i da bi u rad zdravstvene službe ZIKS-a trebalo uključiti psihologe.

Navedene preporuke dio su i Izvještaja o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u ZIKS-u, koji je usvojen na jednoj od sjednica crnogorske Skupštine u septembru.

U Izvještaju se navodi da su “mentalno oboljela lica lišena slobode posebno ranjiva kategorija i nijesu u stanju uvijek da se jasno izraze ili uopšte požale na subjektivne posljedice određenog postupanja prema njima”.

Zamjenica zaštitnika Zdenka Perović, tada je navela da je gotovo kod polovine zatvorske populacije - 480 lica, dijagnostikovan neki vid mentalnog oboljenja ili poremećaja. 

Zbog toga i nedovoljnih kapaciteta bolnice u Kotoru, koja raspolaže sa 240 kreveta, neophodno je, kako je kazala, formirati zatvorsku bolnicu. Formiranje zatvorske bolnice planirano je i strateškim dokumentima Ministarstva pravde. Perović je podsjetila i da je izgradnja bolnice planirana tek za 2021. godinu.

Kotorska bolnica za transformaciju

Da bi zatvorske pacijente trebalo izmjestiti iz kotorske bolnice, smatra i prvi čovjek te ustanove Dragan Čabarkapa, koji je lani rekao da je Specijalnoj bolnici u Kotoru neophodna transformacija, te za tretman pacijenata kojima je neophodno psihijatrijsko liječenje, predložio osnivanje Sudske bolnice.

Kao najprihvatljivije, predložio je otvaranje posebne zdravstvene ustanove - forenzičke bolnice, u krugu ZIKS-a. Tako bi, kako je rekao, istovremeno bilo riješeno i pitanje čuvanja i bezbjednost tih pacijenata, kao i zaposlenog osoblja.

I iz “Akcije za ljudska prava” (HRA) su više puta ukazivali u neophodnost izmještanja zatvorenika iz bolnice u Kotoru, navodeći da ona ne može da pruži odgovarajući nivo bezbjednosti i da su zbog toga, ugroženi bezbjednost i sloboda kretanja drugih pacijenata.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Čoldo 2 mjeseca
    i df-u treba ali nema..deficit ...
    • 1
    • 0