Vremeplov: Pod istragom ministri, gradonačelnici, direktori

U posljednjoj fazi provjera su i prošlogodišnje krupne investicije u opštini Budva, kojima su kumovali pojedini političari, te najvjerovatnije formalni rasplet afere „Zavala“
1998 pregleda 0 komentar(a)
Iz arhive
Iz arhive

Istražni organi počeli su provjere o načinu na koji su ministarstva odbrane i kulture raspolagala novcem iz državnog bužeta tokom 2007. godine i u dijelu 2008.godine, a toga najvjerovatnije neće biti pošteđene ni druge državne institucije, saznaju „Vijesti“.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ provjere neće zaobići starješine tih organa a ni osobe koje su imale ovlašćenja da gazduju budžetskim parama. Na aktuelne postupke ukazao je pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić koji je nedavno za „Vijesti“ izjavio da se vode istrage protiv pojedinih političara i javnih ličnosti, ne želeći da saopšti o kome je riječ.

Na spisku odjeljenja za suzbijanje korupcije, policije i tužilaštva je i Ministarstvo za ekonomski razvoj, te njegov starješina Branimir Gvozdenović, protiv koga je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela desetine prijava zbog nelegalne gradnje.

U posljednjoj fazi provjera su i prošlogodišnje krupne investicije u opštini Budva, kojima su kumovali pojedini političari, te najvjerovatnije formalni rasplet afere „Zavala“ koja je obilovala podacima o kršenju zakona. Revizorski izvještaj bio je povod da se provjeri poslovanje kompanije “Lovćen osiguranje”, nakon što je na adrese istražnih organa stigla obimna dokumentacija, koja bi trebalo da pomogne da se razjasni da li je bilo finansijskih mahinacija u tom osiguravajućem društvu prilikom kupoprodaje nekretnina.

Na takav zaključak upućivao je interni izvještaj revizora te kuće, koji je zatim postao povod sukoba između predstavnika slovenačkog “Triglava” u “Lovćen osiguranju” i završilo na novinskim stupcima. Slovenci su u međuvremenu angažovali nezavisnog eksperta finansijske struke koji bi, paralelno sa odjeljenom tužilaštva za korupciju, trebalo da provjeri sporne konstatacije iz internog izvještaja. I dok su provjere u vladinom resorima na početku, policija je, saznaju “Vijesti”, završila posao u slučaju “Zavala” i prikupljenu dokumentaciju proslijedila tužilaštvu. Ono sada treba da procijeni kvalitet višemjesečnog rada inspektora za privredni kriminal, koji su provjeravali kako je kompanija “Zavala invest” započela i uporno gradila na istoimenom rtu bez građevinske dozvole, iako je pečaćeno gradilište….. Tokom prikupljanja podataka inspektori su, po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović, saslušali veliki broj aktera tog projekta, među kojima i gradonačelnika Budve Rajka Kuljaču u svojstvu osumnjičenog.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, iz izvora bliskih istražnim organima, za njega postoje indicije da je prekršio zakon. Sprecijalni tužilac trebalo bi da ocijeni da li je postoje i dokazi za eventualnu krivičnu odgovornost, jer navodno nije pokrenuo inspekcijski nadzor niti se bavio odgovornoću činovnika na čelu komunalne policije i građevinske inspekcije.

Potpredsjednik DPS Svetozar Marović i jedan od investitora tog projekta, koji se ranije formalno povukao iz posla, u policijskoj istrazi dobio je status svjedoka. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ samo je on pošteđen sumnje da se na bilo koji način u tom poslu ogriješio o zakon.

MANS je postupak inicirao u aprilu prošle godine podnoseći vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić krivičnu prijavu protiv Marovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela protivzakonitog posredovanja i lažnog predstavljanja, a u namjeri da sebi i povezanim licima obezbijedi korist. Drugi dio prijave se odnosi na Dragana Marovića, sekretara za investicije Opštine Budva, zbog sumnje da je kršenjem zakona i ignorisanjem urgencija resornog ministarstva, omogućio nezakonitu izgradnju niza objekata, uključujući i objekte koje gradi njegova građevinska kompanija, kao i objekte koji se grade na zemljištu njegovog brata, Svetozara Marovića.

Zastupnik i izvršni direktor DOO Mirax Balkan Vjačeslav Lejbman je takođe u prijavi, jer je navodno počinio povredu službenog pečata Komunalne policije Opštine Budva. Državno tužilaštvo je u maju proše godine saopštilo da će naložiti provjeru navoda MANS-a, ali se u međuvremenu nije oglašavalo tim povodom. Zahtjev „Vijesti“ da saopšti da li su donijeli odluku o daljoj sudbini slučaja „Zavala“, vrhovni tužilac je ignorisala, kao i nekoliko puta ranije.

Istražni organi provjeravaju i investiranje u odbranu zemlje i kulturnu baštinu a na to su se odlučili kada je svjetlost dana ugledao izvještaj Državne revizorske institucije krajem prošle godine, kada su obznanjene brojne nepravilnosti u njihovom radu.

Tako se Ministarstvu odbrane spočitava nedosljedna primjena propisa o računovodstvu, neevidentiranje dijela prihoda, nezakonite nabavke, nenamjensko trošenje sredstava, kao i nepostojanje popisa cjelokupne imovine.

U izvještaju Ministarstva kulture, kako su konstatovali revizori, nijesu iskazani prihodi od sopstvene djelatnosti i strane donacije za 2007. godinu od oko 800.000 eura. Analiza je obuhvatala period od 2006. do sredine 2008.godine,kada su ministri kulture bili Vesna Kilibarda, Predrag Sekulić, a njega je naslijedio aktuelni starješina resora Branislav Mićunović.

Da li će te istrage doživjeti sudski epilog ili će sudbina potencijalno „sumnjivih lica“ zavisiti od toga, kada će tužioci otvoriti fioke, kao što se dešava u slučajevima desetina krivičnih prijava za korupciju koje stoje kod njih. Prema saznanjima „Vijesti“ radi se o oko 60-ak prijava, uglavnom za korupciju. Među njima su i prijave protiv predsjednika kompanije „Montenegro erlajnz“ Zorana Đurišića, za koga se navodno već dvije godine čeka informacija iz Holandije, kao i tri krivične prijave protiv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Spisi prijava iz ranijih godina, među kojima i protiv Đurišića, uglavnom se još šetaju od tužilaštva do suda, ponavljaju se vještačenja, njihove dopune i dopune... kao u slučaju bivšeg ministra zdravlja Miodraga Pavličića. Istraga, u kojoj se takođe licitiralo sa milionskom štetom koju je navodno načinio direktor Pošte Milan Martinović, tužilaštvo je završilo odbacivanjem prijave, navodno zbog nedostatka dokaza. Nijesu komentarisali činjenicu da je prijava podnijeta u koordinaciji sa tadašnjim osnovnim tužiocem, koji je i odobrio.

Spaseojević: Bojimo se da će kriza ojačati korupciju

- Na osnovu pokazatelja uticaja globalne ekonomske krize na manifestovanje privrednog kriminala kod nas, za sada, ne registruju se nikakve strukturne promjene, kako u pogledu načina ispoljavanja ovog vida kriminala, tako i u pogledu obima kriminalnih aktivnosti u pojedinim segmentima ekonomskog sistema.

Sadašnji podaci i prvi udari krize koju su prvo osjetile ekonomski visokorazvijene zemlje su upozoravajući indikatori, pa Sektor kriminalističke policije Uprave policije kontinuirano analizira i prati dešavanja u regionu i moguće reperkusije krize na pojavu nekih novih oblika ekonomskog kriminala. Eventualna kriza može da generiše korupciju, i to cijenimo najopasnijom mogućom posljedicom, posebno u oblasti izvozno-uvoznih poslova, javnih nabavki i nadležnosti inspekcijskih organa, kao i u domenu praćenja prometa roba i usluga.

Iskustva koja smo stekli u borbi protiv ovog vida kriminala, tokom 90-ih godina u vrijeme ratnih dejstava u regionu i uticaj međunarodnih sankcija koji su stvorili pogodno područje za sivu ekonomiju i nelegalne tokove kako roba tako i novca, drže nas pripravnim, jer pojedinci u takvim uslovima vide svoju šansu za kriminalnu djelatnost radi brzog i nezakonitog bogaćenja, kao i započinjanja „novih“ biznisa putem prevarnih radnji, falsikovanja isprava i poslovne dokumentacije, fiktivnih poslovnih odnosa, posebno krijumčarenja deficitarnih roba. U odnosu na prethodni period, sada su zaštitni mehanizmi države prepoznati, kroz djelovanje određenog broja nadležnih organa i institucija, odgovornih za sprovođenje definisanih politika, posebno u domenu zaštite ekonomskog integriteta države – izjavio je „Vijestima“ rukovodilac odjeljenja za subijanje privrednog kriminala Uprave policije Petko Spasojević, obrazlažući raniju ocijenu pomoćnika direktora policije Milana Tomića da globalna kriza može povećati privredni kriminal u Crnoj Gori.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal naložila policiji da ispita kako je trošen novac u ministarstvima kulture i odbrane, provjerava se Ministarstvo za ekonomski razvoj zbog divlje gradnje Policija završila provjere u slučaju “Zavala” i dokumentaciju proslijedila tužilaštvu na odlučivanje Svetozar Marović od osumnjičenog do svjedoka

Bonus video: