Vremeplov: Lukšić i Marović u istom rangu

Prema nezvaničnim informacijama, do ponedjeljka Đukanović treba da odluči da li će razdvojiti takozvana “velika ministarstva”, što ostavlja mogućnost da u novom kabinetu budu još najmanje dva nova resora
736 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 5. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 5. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Potpredsjednici šeste Vlade Mila Đukanovića iz Demokratske partije socijalista biće Svetozar Marovići Igor Lukšić, dok će o ostalim personalnim rješenjima konačna odluka biti donijeta sljedećeg ponedjeljka, saznaju “Vijesti” u rukovodstvu DPS-a.

Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva vladajuće stranke nije uobličen konačan sastav Vlade, osim što je, kako tvrde izvori “Vijesti”, potvrđeno da će Marović biti potpredsjednik Vlade za politički, a Lukšić za finansijski sistem.

Ostalo je otvoreno pitanje da li će Lukšić nastaviti da istovremeno vodi Ministarstvo finansija ili će se sa potpredsjedničke funkcije usredsrediti samo na krupne projekte.

Marović nije uspio da izdejstvuje funkciju vicepremijera, koja bi značila da bi hijerarhijski bio iznad Lukšića sa kojim inače nije u dobrim ličnim odnosima, tako da će biti u istom rangu sa ovim sve uticajnijim funkcionerom DPS-a, koga Đukanović vidi kao svog nasljednika na premijerskoj i funkciji šefa DPS-a, nakon kongresa stranke planiranog za dvije godine.

Prema nezvaničnim informacijama, do ponedjeljka Đukanović treba da odluči da li će razdvojiti takozvana “velika ministarstva”, što ostavlja mogućnost da u novom kabinetu budu još najmanje dva nova resora.

U razmatranju je varijanta da Ministarstvo za ekonomski razvoj bude podijeljeno i da iz njegovog okvira ponovo bude izdvojen resor urbanizma. Jedna od solucija u slučaju razdvajanja je da ministar urbaniznma bude Branimir Gvozdenović, aktuelni ministar za ekonomski razvoj, dok bi ga na sadašnjoj funkciji zamijenio Branko Vujović, aktuelni direktor Agencije za strana ulaganja i prestrukturiranje privrede. Za Ministarstvo urbanizma zainteresovan je i Marović, koji bi htio da na tu poziciju postavi nekog od sebi bliskih ljudi.

Takođe, Đukanović ima tri dana da odluči da li će razdvojiti resore zdravstva i rada i socijalnog staranja, te resore turizma i zaštite životne sredine. Ukoliko se odluči na takav korak, moraće da se konsultuje sa čelnicima Socijaldemokratske partije jer bi, eventualno, u tom slučaju SDP bila zainteresovana za jedan od tih resora.

Mandatar je najavio ranije da u Vladi neće biti značajnijih promjena, mada postoje nepotvrđene informacije da je moguće da funkcije napuste ministri poljoprivrede, pravde i prosvjete Milutin Simović, Miraš Radović i Sreten Škuletić.

Nakon nove sjednice Predsjedništva sljedećeg ponedjeljka, planirano je da istog dana njegove zaključke potvrdi Glavni odbor DPS-a. Istovremeno će biti održane sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a. Đukanović će program i sastav Vlade predstaviti na sjednici parlamenta u utorak.

Bošnjacima jedno ministarstvo

Bošnjačka stranka (BS) će u novoj Vladi imati ministra, a u narednom periodu biće realizovan i predizborni sporazum o učešću te partije i u drugim organima izvršne vlasti.

“To je dogovoreno na sastanku Đukanovića i lidera BS Rafeta Husovića, koji je održan u vili 'Gorica' u Podgorici”, naveo je u izjavi agenciji MINA, direktor Bošnjačke stranke Mirsad Džudžević.

“Naglašeno je da je predizborni sporazum polazna osnova za dugoročnu saradnju kojom će se obezbijediti veće prisustvo pripadnika bošnjačkog naroda u institucijama državne vlasti, kao i jačanje snaga opredijeljenih za reforme društva i evropske i evroatlantske integracije”, kazao je on.

Džudžević je rekao da je na sastanku istaknuta dobra koaliciona saradnja DPS-a i Bošnjačke stranke, kao i značajan doprinos BS pobjedi koalicije na izborima 29. marta.

Bonus video: