VREMEPLOV DPS za izbore u junu

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 14. januara 2010. godine
1615 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 14. januara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 14. januara 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Demokratska partija socijalista predložiće do kraja mjeseca datum kada bi mogli biti održani izbori u 14 opština.

“DPS će do kraja mjeseca imati definisan termin za lokalne izbore vezan za predlog Socijalističke narodne partije da oni budu održani istovremeno, saopštio je “Vijestima” politički direktor DPS-a Predrag Sekulić.

Lider SNP-a Srđan Milić nedavno je predložio da se lokalni izbori održe istovremeno zbog racionalnosti i da to bude prije ljetnje sezone odmora.

Da bi izbori mogli biti održani istog dana, potreban je dogovor DPS-a i SNP-a, odnosno predsjednika opština iz redova ovih partija jer, prema zakonu, oni određuju datum održavanja lokalnih izbora.

U dvije od 14 opština u kojima su planirani izbori gradonačelnici su iz redova SNP-a. To su Andrijevica i Plužine. Na birališta bi ove godine trebalo da izađu i birači u Baru, Danilovgradu, Podgorici, Kolašinu, Plavu, Rožajama, Šavniku, Žabljaku, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima, te Ulcinju, čiji je prvi čovjek iz Demokratske unije Albanaca.

Prema zakonu, lokalni izbori se moraju održati najkasnije 15 dana prije isteka mandata postojećeg saziva lokalnih parlamenata, što je 10. septembar, kada su prije četiri godine održani posljednji izbori.

Sagovornik “Vijesti” iz DPS-a, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da se “najčešće pominje početak juna” kao vrijeme održavanja lokalnih izbora.

Osim datuma, neizvjeno je i kako će DPS i SDP nastupiti na lokalnim izborima. Te dvije partije na posljednjim izborima odvojeno su izašle u Kolašinu, Plavu, Rožajama, Pljevljima i Žabljaku. U Baru i Beranama prije četiri godine nastupile su koaliciono, iako su na ranijim izborima u tim opštinama izlazili samostalno. U ostalim gradovima DPS i SDP su u zagrljaju već nekoliko izbornih ciklusa.

Sekulić je kazao da odluku o tome da li će DPS u ovim opštinama nastupiti samostalno ili u koaliciji sa SDP-om donosi Predsjedništvo DPS-a, na predlog lokalnih odbora.

“U konačnom, odluku o načinu izlaska na izbore donosi Predsjedništvo, ali smo do sada uvijek poštovali predloge lokalnih odbora”, naglasi je Sekulić.

Podgorica test ljubavi DPS-a i SDP-a

Visoki funkcioner SDP-a, Raško Konjević, rekao je “Vijestima” da po statutu te partije, odluku o nastupu na lokalnim izborima donose opštinski odbori te partije.

“Sigurno je da ćemo u pojedinim opštinama nastupiti samostalno i već postoje najave iz naših opštinskih odbora u tom pravcu”, rekao je Konjević.

On je podvukao da je SDP na predhodnim lokalnim izborima u samostalnim nastupima u gotovo polovini opština ostvario “odlične rezultate koji su u prosjeku na nivou 10 odsto biračkog tijela”.

“Naši opštinski odbori će se prevashodno voditi programskim opredjeljenjima i procjenom kako je najbolje u narednom periodu unaprijediti rad lokalnih samouprava. Tu ima mnogo prostora za napredak u dijelu veće efikasnosti i posvećenosti interesima svakog pojedinca”, rekao je Konjević.

Najvažnije pitanje je da li će se DPS i SDP dogovoriti o koalicionom nastupu u Podgorici. S obzirom na to da je zadržavanje vlasti u glavnom gradu neizvjesno jer su, recimo, predsjednički izbori pokazali da je opozicionara u Podgorici više, vjerovatno će preporuka iz vrha dvije partije biti održavanje koalicije. Ipak, šef odborničkog kluba DPS-a u Podgoric,i Zoran Vukčević, nedavno je nagovijestio raskid koalicije sa SDP-om, tvrdeći da bi “trebalo da nastupe samostalno”, jer “u politici ne postoje doživotni prijatelji i doživotni neprijatelji”.

Bonus video: