Vremeplov: EU drži otvorena vrata Balkanu

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 3. juna 2010. godine

518 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 3. juna 2010., Foto: Vijesti
Strana "Vijesti" od 3. juna 2010., Foto: Vijesti

Vrijeme je da Zapadni Balkan krene naprijed i EU će učiniti sve da ojača evropsku perspektivu regiona, poručio je juče ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos nakon sastanka EU-Zapadni Balkan, održanom u Sarajevu.

Sastanak, na kome su učestvovali ministri inostranih poslova država regiona, visoki predstavnici Evropske komisije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, održan je juče iza zatvorenih vrata, dok su brojne novinarske ekipe iz zemalja regiona i EU čekale ishod. Usvojena je zajednička izjava kojom se potvrđuje posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Moratinos je na konferenciji za novinare kazao da je i u budućnosti potreban dodatni angažman i odgovornost svih partnera kako bi u regionu došlo do potpunog pomirenja, napretka i kako bi se preuzela odgovornost za postizanje većih ciljeva.

Sa skupa u Sarajevu poručeno je da su su evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana ključni faktor za stabilnost i razvoj cijelog regiona. U predsjedničkoj izjavi, koju je objavila Španija kao predsjedavajuća EU, poručeno je da zapadni Blakan mora intenzivirati napore da ispuni neophodne kriterijume i dogovorene uslove na putu ka članstvu u EU.

Napominje se da se Zapadni Balkan suočava sa velikim izazovima vezanim za vladavinu zakona, reforme administracije i sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

”Ta su pitanja ključna za funkcionalnu demokratiju i ekonomiju i u najavećoj mjeri uslov za priključenje EU. Članstvo svih zemalja u EU ostaje naš zajednički cilj”, stoji u predsjedničkoj izjavi.

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je da nema osnova za apatiju ili priču o zamoru od proširenja Unije: “To smo potvrdili danas reafirmisanjem evropske perspektive za ovaj region, što je posebno važno ako se ima u vidu činjenica da se EU bori sa jakom ekonomskom krizom”.

File vjeruje da će mišljenje Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori biti gotovo na jesen. “Kako sada stvari stoje, vjerujem da ćemo mišljenje imati na jesen. Status kandidata i ostalo zavisiće od članica Evropske unije”.

Komesar za proširenje je dodao i da je sastanak bio posvećen svim zemljama zapadnog Balkana, bez izuzetka i bez favorizovanja bilo koje od njih.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton poručila je da je integracija zapadnog Balkana u EU jedan od posljednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope. Uoči konferencije u Sarajevu, Eštonova je održala sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

”Konferencija je prilika da EU potvrdi čvrstu opredijeljenost za cijeli region, u skladu sa novim Lisabonskim sporazumom”, rekla je Eštonova i dodala da Sarajevski skup neće samo potvrditi evropsku perspektivu zapadnog Balkana, već će dati novi podsticaj za napredak regiona ka EU.

“Crna Gora je svjesna da mora kvalitetno ispuniti sve obaveze do evropskog cilja, i da za nju nema političkih prečica do Brisela,” ocijenio je ministar inostranih poslova Milan Roćen.

"Ono što je najvažnije je da će sve zemlje Zapadnog Balkana biti ocjenjivane pojedinačno. Ostaje princip regate“, rekao je Roćen crnogorskim novinarima nakon konferencije.

Na zemljama Zapadnog Balkana, dodao je on, ostaje da ispunjavaju obaveze u sve zahtjevnijim fazama na putu pristupanja ka EU.

"Opšti utisak je da je skup u Sarajevu, na koji su mnogi gledali sa skepsom, bio mnogo uspješniji od očekivanja“, ocijenio je Roćen, uz konstataciju da je najvažnije da je izgledna perspektiva za Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana. Roćen je juče u Sarajevu imao bilateralne razgovore sa novim ministrom inostranih poslova Velike Britanije Vilijemom Hejgom i šefom mađarske diplomatije Janoš Martonijem.

Na sastanku su juče po prvi put za istim stolom bili šefovi diplomatija Srbije i Kosova Vuk Jeremić i Skender Hiseni. Uslov da se Jeremić pojavi sa Hisenijem u istoj prostoriji bio je da ispred učesnika ne stoji natpis sa imenom i zemljom koju predstavlja.

Pedi Ešdaun se vraća?

Imenovanje predstavnika EU za Zapadni Balkan, o čemu se spekuliše posljednjih dana, dio je promjene u evropskoj diplomatiji kojom bi specijalni predstavnici za pojedine zemlje bili zamijenjeni specijalnim predstavnicima za regione, objavio je juče portal EUobserver.

Predstavnici za regione imali bi veći politički značaj, navodi portal i dodaje da bi tom promjenom mogli biti obuhvaćeni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Pedi Ešdaun, viđen za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan bio bi, prema tom izvoru, dio nove administracije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton koja bi zamijenila tim od 11 diplomata njenog prethodnika Havijera Solane.

Osvrćući se na te najave, ministar spoljnih poslova Španije, predsjedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos je u Sarajevu novinarima kazao da nije potrebno imenovati specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i da odgovornost za napredak treba da preuzme svaka zemlja pojedinačno, ali kroz regionalnu saradnju i saradnju sa EU.

Bonus video: