Vremeplov: U Prvoj banci 55 odsto para iz državnih izvora

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 5. juna 2010. godine

348 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 5. juna 2020., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 5. juna 2020., Foto: Arhiva Vijesti

Nezavisnost CBCG je politički kriterijum za ulazak u EU i nije dobro da se donose suprotni propisi. To pravilo je vrlo striktno u EU i smatra se derogiranjem nezavisnosti institucije, ako se reorganizacijom skraćuje mandat članova Savjeta - tvrdi Krgović

Prva banka nije personalno već fiskalno pitanje, jer tamo ima 55 odsto sredstava iz javnih izvora. Nakon toga, Prva banka je zbog strukture akcionara političko pitanje, zatim je pitanje u kojoj mjeri ta banka poštuje pozitivne zakonske propise - kazao je prvi čovjek CBCG

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović kazao je juče da je odluka da se skrati mandat čanovima Savjeta CBCG problematična sa stanovišta poštovanja vladavine prava.

- Crna Gora je mnogo obećanja dala partnerima sa ove i one strane okeana da će poštovati vladavinu prava. Htio bih da vas podsjetim da je precizno Zakonom o sprovođenju Ustava regulisano da organi upravljanja koji su izabrani prije donošenja ustava, a među njima je i Savjet, ostaju da vrše funkciju do isteka svog mandata - rekao je Krgović.

Predsjednik Savjeta CBCG je juče u Budvi učestvovao u radu Drugog samita guvernera i ministara finansija zemalje Jugoistočne Evrope.

Vlada je prekjuče utvrdila Predlog zakona o CBCG po kome se novi Savjet CBCG mora izabrati u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu novog zakona. Ta odredba nije postojala u predlogu zakona koji je za Vladu pripremilo Ministarstvo finansija, već je uvrštena na dan sjednice Vlade.

Ta odredba je problematična, prema riječima Krgovića, i sa stanovišta nezavisnosti CBCG.

- Crna Gora hoće ba bude član EU, a jedna od ključnih stvari koje Crna Gora mora na tom putu da uradi je da obezbijedi nezavisnost CBCG. Nezavisnost CBCG je politički kriterijum za ulazak u EU i nije dobro da se donose suprotni propisi i da se derogira nezavisnost CBCG. Sa više visokih adresa u Vladi je rečeno da će novim zakonom obezbijediti nezavisnost CBCG. To pravilo je vrlo striktno u EU i smatra se derogiranjem ako se reorganizacijom skraćuje mandat članova Savjeta. Pored toga, Crna Gora je u odgovoru na Upitnik na jedna broj pitanja, što se može naći na sajtu Vlade, obećala da će donijeti zakone koji su usaglašeni sa evropskim standardima koji važe u EU i sa standardima Evropske centralne banke, a što u ovom slučaju nije urađeno – objasnio je Krgović.

Predlog zakona je problematičan i što, prema riječima Krgovića, blokira rad CBCG.

- Praktično samo Savjet CBCG može da radi, dok su ostali poslovi blokirani. U svakom slučaju to treba da se malo pravno izuči – istakao je Krgović, dodajući da sada ostaje da se vidi hoće li ta odredba proći u parlamentu.

Na pitanje da li odluka Vlade ima veze sa Prvom bankom sa kojom je CBCG u sukobu, Krgović je kazao da se u sredstvima informisanja pitanje Prve banke često objašnjava kao personalno.

- Što se tiče CBCG to nije personalno pitanje, a možda je negdje drugo. Prva banka je fiskalno pitanje jer tamo ima 55 odsto sredstava iz javnih izvora, i pitanje je upotreba tih sredstava. Nakon toga Prva banka je zbog strukture akcionara političko pitanje, zatim je pitanje u kojoj mjeri ta banka poštuje pozitivne zakonske propise. Tek onda je Prva banka supervizorsko i pitanje povjerenja, jer ima nizak nivo garantovanih depozita – rekao je Krgović.

Iako Krgović to precizno nije rekao, ali u ovom trenutku država, njeni fondovi, preduzeća i javne institucije, uključujući i EPCG, u Prvoj banci imaju više od 100 miliona eura depozita. U ozbiljnim finansijskim krugovima spekuliše se da je ta cifra čak do 150 miliona eura.

Taj novac zapravo pomaže Prvoj banci da bude likvidna, iako je pitanje šta bi se desilo sa bankom kada bi neko od državnih institucija ili firmi počeo da povlači novac. Otvoreno je pitanje da li je državni novac zaista zarobljen u Prvoj banci.

Krgović je odbacio i optužbe da CBCG nije u vrijeme ekonomskog buma obuzdala kreditnu ekspanziju.

- CBCG je jedina institucija koja je u periodu prije krize primjenjivala kontracikličnu politiku, a treba da pogledamo ko je još u ovoj državi primjenjivao kontracikličnu politiku. Većina zemalja iz regiona, a što smo danas čuli, je primjenjivala procikličnu politiku u fiskalnom dijelu. CBCG je jedina primjenjivala kontracikličnu poilitiku u punom smislu te riječi – rekao je Krgović.

On je istakao da nije tačno ni da je davao bilo kakve netačne informacije međunarodnim organizacijama o kretanjima u ekonomiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić odbio je da daje bilo kakav komentar o relacijama sa CBCG uz objašnjenje da je sve rekao nakon sjednice Vlade kada je usvojen predlog zakona o CBCG.

Evropska CB protiv skraćenja mandata guvernera

Guverner Srbije u ostavci Radomir Jelašić, za kojeg mediji u Srbiji pišu da je pod pritiskom Vlade podnio ostavku, rekao je da Evropska centralna banka (ECB) ne poznaje mogućnost skraćenja mandata bilo kojem guverneru.

- Evropska centralna banka je eksplicitna u tome da se ne može skratiti mandat guverneru prilikom donošenja bilo kojeg zakona, pa čak i ustavnog. Ubijeđen sam, ako bi pitali ECB, da bi ona dala isto mišljenje i po pitanju Crne Gore, kao što je dala po pitanju mnogih drugih zemalja - rekao je Jelašić.

Bonus video: