Vremeplov: Vlada više brine o mrtvim nego o živim Petrovićima

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 6. juna 2010. godine

676 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 6. juna 2010., Foto: Vijesti
Strana "Vijesti" od 6. juna 2010., Foto: Vijesti

Iako je u oktobru mjesecu prošle godine premijer Milo Đukanović kazao da je Vlada spremna da princu Nikoli Petroviću Njegošu ponudi određena prava kako se u zemlji koja i danas slavi kult posljednje dinastičke familije ne bi osjećao kao gost, to se još nije desilo.

Par mjeseci uoči proslave 100 godina od proglašenja Kraljevine Crne Gore, princ Nikola, koji živi u Parizu, nije dobio zvaničan odgovor da li će dinastija Petrović-Njegoš biti rehabilitovana i hoće li savremena Crna Gora otvoriti pitanje restitucije dobara, od čega i zavisi njegov dolazak 28. avgusta na Cetinje.

- Uvijek je ponižavajuće biti u ulozi onoga koji traži, a u tu me ulogu Vlada Crne Gore gurnula od početka naših razgovora o statusu dinastije – kazao je princ Nikola.

On je za “Vijesti” rekao da već odavno očekuje inicijativu Vlade jer mu se činilo, kako je kazao, “normalnim da rješenje statusa dinastije predloži država Crna Gora”.

- Očekujem da Vlada napokon riješi status i pitanje dobara crnogorske dinastije. Što se tiče dobara koja su bila konfiskovana, to je za mene principijelno pitanje - princ bez imovine u egzilu to je uobičajeno, ali da li je normalno i ozbiljno da princ u svojoj zemlji bude bez ikakvog dobra, bez ikakvog statusa? - saopštio je princ Nikola.

Crnogorska zbilja i situacija gdje se sa jedne strane veličaju Petrovići i eksploatišu dinastički simboli, a sa druge ne uvažavaju živi potomci nešto je što princa Nikolu, kako je kazao “Vijestima”, duboko boli.

- Poštovanje prema dinastiji se ne ogleda samo u prenosu zemnih ostataka kralja Nikole i kraljice Milene, ili u podizanju spomenika. Dakle, ne možemo odnos Vlade mjeriti samo u odnosu prema mrtvim Petrovićima nego i prema živim potomcima dinastije – kazao je on.

Činjenica da su od odlaska kralja Nikole svi potomci Petrovića umrli, kao i on, u egzilu, za princa Nikolu je poražavajuća.

- Ja od sveg srca želim i nadam se da će se za vrijeme mog života naći za mene i moju djecu mjesto i uloga koja nam pripada u Crnoj Gori – kazao je on.

O prošlogodišnjoj odluci Vlade da se u avgustu proslavi 100 godina od proglašenja Kraljevine Crne Gore, princ Nikola saznao je iz medija, kao i za informaciju da će on biti u Odboru za proslavu.

- Prisustvovati toj proslavi, a da se prije toga nije zvanično riješio status dinastije bi za mene značilo da me još jednom koriste u dnevno-političke svrhe. Osjećao bih da se sa mnom opet manipuliše, kao što je to bio slučaj i ranije više puta – rekao je princ Nikola.

Za njega, prihvatanje poziva za učestvovanje u radu Odbora čiji su članovi i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Đukanović, potpredsjednici Vlade Igor Lukšić i Svetozar Marović i drugi, značilo bi, kako je kazao, prihvatanje neprihvatljive pozicije u kojoj se već duže vrijeme nalazi zahvaljujući Vladi.

- Molim Crnogorce i sve one kojima crnogorska dinastija nešto znači da shvate zašto ne mogu prisustvovati toj proslavi. Iskreno se nadam da će razumjeti moje razloge. A ja ću sa druge strane činiti sve da se na najbolji način odnosim ne samo prema ovom za Crnu Goru, i za našu dinastiju velikom datumu, već prema čitavom nasljeđu koji su nam ostavili naši preci – kazao je princ Nikola.

Njegova advokatica Tanja Turken-Spičanović objasnila je da je zastoj u rješavanju pitanja, koje se prolongira od 2004. godine, nastao već nakon njenog susreta sa ministrima pravde i kulture Mirašom Radovićem i Branislavom Mićunovićem iz decembra prošle godine, koje je za pregovore direktno ovlastio premijer Đukanović.

- Poslije susreta sa dva ministra, mi smo poslali traženi predlog promemorije 7. decembra 2009 . godine. Posljednja komunikacija sa kabinetom ministra Radovića na tu temu je iz februara ove godine, gdje nam je naznačeno da je razmatranje naše promemorije u toku, i to kroz intenzivne konsultacije među nadležnim resorima u Vladi. Međutim, mi do sada još nijesmo dobili nikakav odgovor – kazala je Turken-Spičanović.

Ona je rekla da ni nju ni princa Nikolu nijesu kontaktirali iz Ministarstva pravde ne samo povodom rješavanja pitanja statusa dinastije nego ni povodom obilježavanja stogodišnjice Kraljevine Crne Gore.

- Prilikom susreta iz decembra mjeseca, ministar Mićunović mi je usmeno prenio želju Vlade da princ prisustvuje proslavi stogodišnjice Kraljevine Crne Gore. Stav princa sam tada predočila, a i potvrdila u poslatoj promemoriji, tj. objasnila da princ Nikola ne želi da učestvuje u bilo kakvoj javnoj akciji u Crnoj Gori ni da bude predmet bilo kakve javne inicijative sve dok se ne iznađe jedno pravedno rješenje za njegov zahjev – kazala je Turken-Spičanović.

Ona je za “Vijesti” sinoć rekla da princ Nikola sigurno neće prisustvovati proslavi osim u slučaju da se Vlada napokon odluči da ispuni, kako je kazala, javno preuzete obaveze prema crnogorskoj dinastiji.

Kada će se to desiti i u kojoj formi “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju jer je šef Radovićevog kabineta Nikola Šaranović, jedini u tom Vladinom tijelu zadužen za komunikaciju sa medijima, već nedjelju dana u Ugandi. Šef Radovićevog kabineta ni na jedan od tri dopisa “Vijesti” nije odgovorio niti je potvrdio da su pitanja stigla. Iz Ministarstva pravde su u petak kazali da je on tamo na konferenciji, a da tražene odgovore najtiražnija crnogorska dnevna novina može očekivati tek kada se Šaranović vrati.

Mnogo praznih obećanja

Sa najviših državnih adresa više puta je stizalo javno obećanje da će se status dinastije Petrović-Njegoš riješiti.

Tako je u maju 2006. godine, na konvenciji za nezavisnost Crne Gore, premijer Milo Đukanović kazao da “sve dok se ne bude povratila čast Petrovića-Njegoša, nema ni časti Crne Gore”. Istom prilikom kazao je i da “istorijske nepravde mogu ispravljati samo narodi koji imaju svoju državu”.

Đukanović je u oktobru prošle godine najavio donošenje posebne odluke koja će omogućiti da se princ Nikola u Crnoj Gori osjeća kao domaćin, a ne gost.

U februaru ove godine, iz Vlade je stiglo saopštenje da je spremna da princu Nikoli obezbijedi „onaj nivo prava kako bi se osjećao kao dostojanstven potomak dinastičke porodice“.

Turken-Spičanović kazala je za “Vijesti” da ni ona ni princ Nikola do danas iz Radovićevog kabineta nijesu dobili nikakvu informaciju koja bi se odnosila na neku posebnu odluku koja bi konkretno i na dostojanstven način napokon riješila pitanje statusa crnogorske dinastije.

Bonus video: