Vremeplov: Hajka u Rožajama

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 19. juna 2010. godine

20648 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 19. juna 2010., Foto: Vijesti
Strana "Vijesti" od 19. juna 2010., Foto: Vijesti

Rožajski odbori Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije optužili su lokalni DPS da je počeo da „kažnjava one koji ih nisu glasali“. Vođa rožajskog SDP-a Izet Bralić je kazao da su „nakon lokalnih izbora i sjajnog rezultata koji je ta partija ostvarila u Rožajama sa porastom od 42 odsto, krenuli neviđeni pritisci na njihove birače“.

“Naročito je izražen pritisak od strane gradonačelnika, Nusreta Kalača i njegove familije na one ljude koji su prešli u naše redove. Taj pritisak ide dotle da pacijenti u Domu zdravlja, na čijem čelu se nalazi brat predsjednika opštine, ne mogu ostvariti svoja prava kao što je korištenje sanitetskog auta. Ta prava se uzurpiraju na najgrublji način uz poruku 'neka ti sanitetski auto daju SDP i Izet Bralić', kazao je “Vijestima” prvi čovjek socijaldemokrata.

On je istakao da će SDP pokrenuti sve zakonske regulative da svoje članstvo i ostale građane zaštiti od raznih nasrtaja i uskraćivanja prava, iz bilo koje oblasti, koja im zakonom pripadaju.

“Očigledan je njihov osvetnički stav zbog kojeg sam danas reagovao i na Skupštini, ali je predsjednik Opštine na pominjanje njegovog brata i ukazivanje na grubo kršenje zakona prekinuo zasjedanje na pet minuta. Vjerovatno nije želio da građani koji su slušali prenos uživo čuju o čemu se radi. Nakon pauze nijednom rječju nije dotakao tu temu”, rekao je Bralić. On je vrh SDP-a juče obavjestio o svemu,u, dodajući da će centrala u Podgorici vjerovatno u razgovorima sa DPS-om pokušati da riješe problem.

“Ukoliko se ne riješi, bićemo prinuđeni da podnesemo krivične prijave protiv onih koji to rade”, najavio je Bralić.

On smatra da je „očigledno da je gradonačelnik imao neki vid podrške ili se vrh DPS nije na ozbiljan način osvrtao na njegovo ponašanje”.

“Ne vjerujem da je to politika DPS-a. Mi sa njima nemamo problem, već sa samovoljom lokalnog šerifa”, rekao je Bralić, koji je dodao da se dio pritisaka lokalnog DPS-a ogleda i u činjenici da tokom duže od decenije vladavine nikada nijesu obišli izborna mjesta na kojima nikada nisu pobijedili.

“Za Braliće su čak slali pismenu urgenciju Direkciji javnih radova da im država ne asfaltira put”, tvrdi Bralić.

Sudeći po onome što se dešavalo na jučerašnjem lokalnom zasjedanju, on vjeruje i da postoji raskol unutar rožajskog odbora DPS-a: „To će vrijeme najbolje pokazati“.

Direktor Doma zdravlja i gradonačelnikov brat Hajran Kalač je rekao da mu je „ispod časti da komentariše insinuacije Bralića koji na izborima gubi već 20 godina“.

“Već godinu od kada sam direktor zdravstvene ustanove, ja sam Bralićeva paranoja. Ako se samo jedan građanin požali na moju profesionalsnost, spreman sam da istog trenutka podnesem ostavku”, rekao je Kalač “Vijestima”.

Predsjednik rožajskog DPS-a Šefkija Murić nije želio da komentariše „neozbiljne navode SDP-a i BS-a“ i poručio im da „alibi za poraz traže u svojim, a ne u redovima DPS-a“.

Nurković: Neće ništa da rade gdje DPS nije pobijedio

I odbornici BS-a su optužili lokalni DPS da se sveti građanima koji ih nisu podržali na izborima.

“U mjestima u kojima nijesu dobili većinu, ništa ne rade, čak ne realizuju ni predizborna obećanja. Ljudi se često žale da im govore da se za neki problem obrate onima koji su ih glasali. Takvi pritisci se vrše u kontinuitetu, a ne samo nakon poslednjih izbora, što pokazuje da vlast radi samo za pristalice i aktiviste DPS, uskraćujući ostalima osnovna ljudska prava”, ukazuje potpredsjednik BS-a Osman Nurković.

I on smatra da ima sukoba unutar lokalnog DPS-a: “Bilo ih je i u prošlom sazivu. I sada je bilo svađa oko odborničkih mandata. Da li će stvari eskalitari, pokazaće vrijeme”.

Bonus video: