Vremeplov: Manje para za poslanike i vojnike

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 22. oktobra 2010. godine

1690 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 22. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 22. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Budžetom za sljedeću godinu neće biti zadovoljna većina potrošačkih jedinica, posebno Skupština, ministarstva vanjskih poslova i odbrane, te Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Skoro sve državne službe i institucije koje se finansiraju iz budžeta od Ministarstva finansija su tražile veće iznose nego što će im, sva je prilika, biti odobreni.

Prema Nacrtu zakona o budžetu za 2011. godinu, u koji su “Vijesti” imale uvid, potrošačke jedinice ukupno su tražile više od 68,3 miliona eura nego što je državna kasa spremna da im odobri.

Među budžetskim korisnicima kojima će biti odobreno znatno manje novca nego što je traženo je Skupština, kojoj je Ministarstvo finansija, umjesto traženih 7,1 milion, odobrilo pet miliona eura.

U obrazloženju Nacrta budžeta, Ministarstvo finansija tvrdi da je Skupština u ovoj godini zaposlila 10 izvršilaca bez saglasnosti tog ministarstva, pa je parlamentarni budžet za sljedeću godinu zbog toga, ipak, povećan za 100.000 eura.

I dio skupštinskog budžeta za unapređivanje zakonodavne infrastrukture za zarade poslanika i funkcionera, poslije razgovora, uvećan je limit za 130.000 eura, tako da će iznositi oko dva miliona.

“Sredstva su uvećana zbog specifičnosti u ostvarivanjima zarada poslanika”, pojašnjeno je u dokumentu. I skupštinski rashodi za reprezentacije, energiju, telefonske, poštanske i ugovorene usluge uvećani su 26 hiljada eura u odnosu na limit.

Shodno Zakonu o finansiranju partija, sredstva za rad parlamentarnih stranaka veća su za 1,2 miliona u odnosu na ovu godinu.

Ukoliko se usvoji predlog Ministarstva finansija, budžet za finansiranje odbrane biće bukvalno srezan. Umjesto traženih oko 51 milion eura, ili prošlogodišnjih nešto više od 40 miliona, Ministarstvo odbrane za sljedeću godinu može da računa na 36,8 miliona eura.

Ministarstvo finansija odbilo je zahtjev za povećanje broja zaposlenih - vojnika po ugovoru, predstavnika Crne Gore u mirovnim misijama i zaposlenih u vojno-diplomatskim predstavništvima.

Državni budžet sljedeće godine neće finansirati otvaranje još jednog vojno-diplomatskog predstavništva, upućivanje tri osobe u Misiju Crne Gore pri NATO-u i upućivanje tri oficira u komande NATO-a. Takođe, neće biti novca ni za dodatnih sedam pripadnika VCG u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu.

“Predlog (budžeta) obuhvata finansiranje mirovnih misija i međunarodnih obaveza u skladu sa postojećim brojnim stanjem u vojno-diplomatskim predstavništvima i mirovnim misijama”, piše u obrazloženju.

Odbijen je prelog Ministarstva odbrane da se skoro duplo povećaju izdaci za obuku pripadnika VCG po NATO standardima, vojno – vojnu saradnju, školovanje i usavršavanje, te pripreme i angažovanje crnogorskih vojnika u misiji ISAF.

Za kapitalne izdatke zahtjev Ministarstva odbrane iznosio je oko 7,3 milona eura, dok je resor zadužen za finansije spreman da odobri svega 1,8 miliona.

Do predložene sume, stoji u dokumentu, došlo je zbog naknada za odvojen žvot i uvećane troškove stanovanja zaposlenih u MO i VCG.

Ministarstvo odbrane tražilo je i dodatna sredstva za opremanje i modernizaciju jedinica VCG, što je takođe odbijeno. Za nabavku višenamjenskog helikoptera traženo je dva miliona, informaciono-komunikacionu oprema oko 1,3 miliona, remont vazduhoplova i opreme 340 hiljada, te još više od milion za remont radara S-600, nabavku inženjerijskih sredstava, specijalne opreme i dva minibusa i dva vozila za prevoz hrane.

Država se i za sljedeću godinu pobrinula za finansiranje Javnog servisa RTV Crne Gore, pa će ta medijska kuća od novca poreskih obveznika dobiti više od 7,3 miliona eura.

Predlogom budžeta, Ministarstvo za evropske integracije dobiće nešto manji iznos nego prošle godine. Predlog Ministarstva finansija za 2011. godinu je oko 862 hiljada, umjesto nešto više od milion, koliko je tražio taj resor.

Iz ANB u penziju ide 65 službenika

Agencija za nacionalnu bezbjednost bila je “skromna”, pa je iz državnog budžeta tražila manje nego što joj je odobreno prošle godine. Ipak, umjesto planiranih 6,6 miliona eura, Ministarstvo finansija je spremno da odobri 5,9 miliona.

Pojašnjeno je da će bruto zarade biti uvećane za oko 218.000 zbog ”10 izvršilaca koji će biti primljeni u 2011. godini”, s obzirom na to da će se iz Agencije penzionisati 65 službenika.

U obrazloženju Ministarstva finansija piše da je njih 30 već napustilo službu, 30 treba da ode zaključno sa 30. septembrom 2010. godine, a pet službenika do kraja godine.

Navodi se da će u toku godine razmatrati pitanje zarade za mogućnost vraćanja pet zaposlenih iz diplomatije u ANB.

Između ANB i Ministarstva finansija ostalo je ”neusaglašeno” oko 51,4 hiljade eura za kapitalne izdatke.

Roćenu fali za službena putovanja i reprezentacije

Ministarstvo vanjskih poslova prošlo je bolje nego prošle godine, ali će dobiti skoro četiri miliona manje nego što je planiralo.

Umjesto traženih 18,6 miliona, za sljedeću godinu može da računa na oko 14,5 miliona.

Pojašnjeno je da je predlog sredstava planiranih za finansiranje tog ministarstva u 2011. godini veći u odnosu na prošlu godinu zbog ”dodavanja punog iznosa poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u DKP-u”.

”Ministarstvo vanjskih poslova je mišljenja da sa predloženim sredstvima, koja su za 743.000 eura manja od zahtjeva, neće biti moguće normalno funkcionisanje u narednoj godini, jer se radi o izdacima važnim za obavljanje djelatnosti”, piše u obrazloženju i dodaje da se to odnosi na rashode za službena putovanja, reprezentaciju, poštanske i bankarske usluge.

Bonus video: