Vremeplov: SDP hoće da razoruža Veljovića

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 18. novembra 2010. godine

2922 pregleda 3 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 18. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 18. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Socijaldemokratska partija traži da se Uprava policije ukine kao samostalan državni organ i da se vrati pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Ukoliko bi DPS pristao na zahtjev manjeg koalicionog partnera, ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović više ne bi bio “britanska kraljica”, već prva ličnost policije. Na taj način bi, kako tvrde u SDP-u, bio i politički odgovoran za borbu protiv korupcije i kriminala, kao što je to slučaj sa Ivicom Dačićem u Srbiji.

“U procesu evropskih integracija i mi želimo da imamo model koji je prisutan u skoro svim članicama EU. Takođe, to rješenje je prisutno u svim zemljama regiona”, kazao je izvor “Vijesti” iz SDP-a.

Sagovornik “Vijesti” iz DPS, u neformalnom razgovoru, rekao je da će rukovodstva dvije partije o tome morati da počnu konsultacije.

Važeći Zakon o policiji usvojen je 2004. godine i vladajuća koalicija ga je tada predstavila kao demokratski iskorak u odnosu na prethodno rješenje. Prema ranijem zakonu, prvi čovjek policije bio je u rangu pomoćnika ministra, tako da je ministar samostalno odlučivao o njegovim imenovanju i razrješenju. Direktno je odgovarao ministru, dok sada direktora policije imenuje i razrješava vlada na predlog ministra.

DPS i SDP su 2004. nakon dugih pregovora došli do kompromisa prema kojem Skupština daje mišljenje koje nije obavezujuće za vladu, o predloženom kandidatu za starješnu policije. Tada je DPS želio da izbjegne uplitanje Skupštine u izbor direktora, dok je SDP prvobitno predlagao da se u parlamentu glasa o vladinom kandidadatu za direktora policije.

Nije tajna da SDP nije oduševljen direktorom policije Veselinom Veljovićem. Tako je prošle godine Brajović pet mjeseci čekao da potpiše odluku da Veljoviću produži mandat jer nije imao uvid u rad policije. Tada je na sastancima vrha dviju partija razmatrana mogućnost da neko drugi zamijeni Veljovića. Na kraju se došlo do toga da je najbezbolnije rješenje promijeniti zakon i unutrašnju kontrolu policije podrediti direktno ministru, čime je počela da se kruni Veljovićeva moć. Unutrašnja kontrola je do tada odgovarala isključivo Veljoviću.

Takođe, Veljović se neposredno prije nego što mu je krajem prošle godine produžen mandata, na zahtjev SDP-a, odrekao se dugogodišnje saradnje sa prvim čovjekom uniformisanog sastava policije Slavkom Stojanovićem. Na njegovo mjesto došao je Nikola Janjušević, funkcioner SDP-a i dotadašnji rukovodilac Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove u Nikšiću. Veljovićeva odluka da SDP-u ustupi Stojanovićevo mjesto je bila najbezbolnija jer sektor policije ne raspolaže značajnim operativnim tajnim informacijama. Veljović je tada navodno obećao SDP-u da će smijeniti neke problematične rukovodioce u određenim područnim jedinicama.

Bonus video: