Vremeplov: Mugoša će da leti u septembru

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 23. novembra 2010. godine

2277 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 23. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 23. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Skupštine glavnog grada Raško Konjević indirektno je optužio gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu i njegove podržavaoce u DPS-u da žele po svaku cijenu, radi ličnih interesa, da razbiju koaliciju DPS i SDP u Podgorici.

Uoči današnje sjednice Skupštine Podgorice, na kojoj će DPS zajedno sa jednim odbornikom opozicine NS izglasati Statut, Konjević je podsjetio da je koalicija DPS-a i SDP-a u Podgorici sklopljena sa nekoliko ciljeva, od kojih su ključni povećanje transparentnosti u radu lokalne vlasti i u trošenju novca.

"Takođe, ova koalicija je formirana sa još jednim ciljem, a to je da ćemo u septembru izabrati novog gradonačelnika. SDP će ispuniti ona obećanja koja je dao. Mi razumijemo da postoji politički interes pojedinaca, s obzirom na definisane koalicione ciljeve, da na svaki način razbiju tu koaliciju, ali ono što je SDP obećao, on će to i ostvariti, da li danas ili u septembru”, rekao je Konjević za TV Vijesti.

On je ocijenio da je "nerazumljivo" da SDP nema podršku odbornika DPS-a u Skupštini glavnog grada kada je riječ o trošenju budžetskog novca i uvođenju crnogorskog jezika kada za te iste stvari ima podršku poslanika DPS-a u državnom parlamentu.

“SDP želi da sve ono što je trošenje novca građana Podgorice bude potpuno transparentno i u tom cilju želimo da ugovori koje Glavni grad sklapa sa pravnim licima budu potpuno javni na Internet stranici glavnog grada. To je naš ključni amandman na predlog Statuta”, kazao je Konjević.

Osim što je koalicija DPS-a i SDP-a pred raskidom, glasanje NS sa Mugošom znači i da NS faktički više nije dio opozicione koalicije “Bolja Podgorica”. NS će biti ključna pod uslovom da po jedan odbornik Bošnjačke i Liberalne partije, koji su na listi DPS-a, glasaju kako Mugoša od njih očekuje.

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović pozvao je juče kolegu iz NS Slavišu Guberinića da ne daje podršku Mugoši, poručujući mu da “tamo nije mjesto opozicionom odborniku, niti bilo kome ko drži do političke borbe za demokratiju i vladavinu prava i ko se protivi samovolji pojedinca”.

“Guberinić se mora suočiti sa činjenicom da njegova podrška predlogu Statuta, iza kojeg samo stoji DPS, predstavlja ignorisanje svega što su u tom dijelu predložili svi opozicionari, te tako samo ohrabruje samovolju DPS-a i Mugoše”, smatra Vujović.

Odgovor Guberinića je bio da je SNP tendenciozan, te da sada na opozicionu dosljednost pozivaju oni koji su nakon lokalnih izbora uputili pisanu ponudu SDP-u za sklapanje koalicije.

„Oni pozivaju na opozicionu dosljednost, iako njihov šef kluba odbornika vrlo ’dosljedno’ moli DPS i SDP, skoro na svakoj sjednici gradskog parlamenta da im se udijeli poneko mjesto u upravnim odborima javnih preduzeća”, rekao je Guberinić.

NS je zaratila i sa Novom srpskom demokratijom, nakon što je iz ove stranke saopšteno da će se DPS i SDP pomiriti tako da NS “neće biti u prilici da bilo što odlučuje". NS je pozvala Novu da saopšti hoće li “dozvoliti da se ključevi Podgorice i dalje nalaze u rukama SDP-a”.

Za razliku od Guberinića, odbornik Kadićeve DSS-a Dragan Ostojić nije želio juče da kaže da li će podržati DPS, ističući da će to učiniti najkasnije do početka današnje sjednice. Iako se prekjuče više puta javljao za riječ, koju mu predsjednik Raško Konjević navodno nije dao, Ostojić juče nije odgovorio šta je zapravo htio tada da kaže: “Imali smo stav i to je tačno, ali kad smo vidjeli da je sve ono farsa ili igrarija, odlučili smo da ga provjerimo. Mi u ovoj gužvi moramo da prevagnemo, što se kaže sve je na ćoše...”.

Popović uz Guberinića, danas traže smjenu Konjevića

Šef podgoričke NS Slaviša Guberinić najavio je juče da će na današnjoj sjednici podnijeti zahtjev za smjenu predsjednika Skupštine glavnog grada Raška Konjevića, naglasivši da će svoju inicijativu obrazložiti na plenumu.

Lider Narodne stranke Predrag Popović potvrdio je juče „Vijestima“ da Guberinić ne djeluje samostalno, već da ima nepodijeljenu podršku rukovodstva stranke.

Guberinić je kazao da na dnevnom redu Skupštine Podgorice nije uspostavljanje novih koalicija, kako to neki „slobodno tumače“, već usvajanje statuta Glavnog grada.

„NS se obavezala da sa SDP-om neće imati nikakvih kontakata, posebno nakon izjave predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića na Cetinju da su Srbi izvanjci u Crnoj Gori, crkveni velikodostojnici bruka, a crkvena imovina uzurpirana od strane jedine kanonske Mitropolije, koju treba što prije ’osloboditi’“, rekao je Guberinić.

On je obrazložio da će NS podržati ponuđeni Predlog statuta jer se u njemu ne pominje crnogorski jezik, čime je, prema njegovim riječima, odbačen amandman SDP-a - da se klauzula o crnogorskom jeziku obavezno unese u taj tekst.

„Jedini statut, koji je za NS prihvatljiv, je onaj protiv kojeg će glasati SDP“, tvrdi Guberinić.

Šef kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević kazao je juče da će se o inicijativi Guberinića izjasniti kada se sa njom upoznaju: “Nesporno je da predsjednik Skupštine glavnog grada Konjević u svom radu pravi propuste i DPS će ozbiljno analizirati njegov rad i inicijativu”.

Za Guberinića su Srbi sad manjina

Ako sjutra podrži DPS-ov predlog Statuta Glavnog grada, odbornik NS Slaviša Guberinić indirektno će priznati da su Srbi u Crnoj Gori manjina. To je suprotno programskim principima njegove stranke i zbog čega su narodnjaci svojevremeno oštro kritikovali Srpski naciopnalni savjet Momčila Vuksanovića.

U važećem statutu piše da "U Skupštini glavnog grada i skupštini gradske opštine, pored upotrebe službenog jezika, odborniku pripadniku manjine, obezbijediće se i upotreba svog jezika, u skladu sa zakonom”.

DPS ne namjerava da mijenja taj član statuta za koji je SDP tražio da se, umjesto “službenog jezika”, ubaci termin crnogorski.

Kako je, prema Ustavu Crne Gore, službeni jezik crnogorski, Guberinić može da zbori crnogorskim ili da se deklariše kao pripadnik manjinskog naroda kako bi upotrebljavao srpski jezik.

Bonus video: