VREMEPLOV: OEBS o izborima

Konstatujući da je većina preporuka Misije OEBS-a za po smatranje izbora u ovoj godini poštovana, Ruperez je dao nekoliko kritičkih primjedbi zasnovanih na izvještajima dugoročnih i kratkoročnih posmatrača
227 pregleda 0 komentar(a)
OEBS, Foto: Shutterstock
OEBS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2018. 09:54h

Najvažniji nalaz našeg preliminarnog izvještaja je da su parlamentarni izbori u CG, uopšteno gledajući, dobro sprovedeni i predstavljaju značajan na predak u odnosu na prethodne, rekao je novinarima Havier Ruperez, predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a u Misiji za posmatranje izbora. “...Naglašavam da se mi ne stavljamo ni na čiju stranu, ali želimo da sve političke partije priznaju izbore bez obzira na rezultat”, kazao je on.

Konstatujući da je većina preporuka Misije OEBS-a za po smatranje izbora u ovoj godini poštovana, Ruperez je dao nekoliko kritičkih primjedbi zasnovanih na izvještajima dugoročnih i kratkoročnih posmatrača.

Istakao je da je “izbornu kampanju pratila oštra konkurencija i visok stepen nepovjerenja među glavnim partijama ko je su učestvovale u izbornoj trci, što je za posljedicu imalo negativnu kampanju i atmosferu”.

Pošto su “izvjesne partije izrazile neopravdan izostanak povjerenja u integritet izbornog procesa”, on je naglasio da je važno da “sve političke stranke sada rade na uspostavljanju klime dijaloga i povjerenja u CG” i dodao da vjeruje da će “rezultati ovih izbora donijeti prve istinske demokratske promjene”.

Bonus video: